HAOS U ISTANBULU: Vernici probili kordon policije da bi stigli do Aja Sofije

Tanjug

24. 07. 2020. u 12:46

ХАОС У ИСТАНБУЛУ: Верници пробили кордон полиције да би стигли до Аја Софије

Tanjug

DESETINE vernika i turista koji su došli u Istanbul da prisustvuju prvoj molitvi u Aja Sofiji od kako je pretvorena u džamiju, izazvali su manji incident kada su probili policijski kordon kako bi prišli bliže zdanju.

Pri tome, zanemarene su mere protiv širenja korona virusa, piše AP.

Hiljade vernika i turista okupiralo je ulice oko džamije, a mnogi su i spavali u šatorima nedaleko od zdanja.

Molitvi u Aja Sofiji prisustvuje veliki broj vernika među kojima je u turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

Tanjug

 

U Grčkoj će zbog ovog događaja crkve zvoniti u znak protesta i na njima su spuštene zastave na pola koplja, a patrijarh Grčke pravoslavne crkve služiće posebnu liturgiju danas popodne.

Portparol grčke vlade Stelios Petsas kazao je da je danas težak dan i da su se "senke nadvile nad nama" pretvaranjem Aja Sofije u džamiju.

Tanjug

- To je nešto što je šokiralo hrišćane širom sveta, ne samo Grke. Ranije smo upozorili da će to stvoriti nepremostiv jaz između Turske i hrišćanskog sveta - izjavio je Petsas.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (11)

zoran

24.07.2020. 12:52

Dzamiju Al-Masjid Al-Aqsa u Jerusalimu, koja je teće najsvetije mesto muslimana, treba pretvoriti u hrišćanski hram.Ako muslimani smatraju da je normalno da jedan od najsvetih hramova hrišćana, treba pretvoriti u džamiju, onda je valjada normalno do to isto treba uraditi sa ovom džamijom.

prellee

24.07.2020. 13:07

Bully ponašanje Erdogana. Osvajač, ili novi Sultan nije u stanju da podjeli kulturno dobro sa drugim narodima, sa drugim vjernicima i da ga koristi kao muzej za sve. Otima i želi sve za sebe. To nije uredu i za svaku je osudu. Erdogan je izazivač rata i nemira. Svoj narod nije u stanju da ubijedi i onda ga huška na hrišćanstvo, na druge vjernike...Nikako ovo nije dobro. Aja Sofija pripada svima a ne samo muslimanima. Ovo je iskoristio da uradi sad jer je vidio da je Rusija zavisna od Turska. Putin šuti a nije smio da mu šuti.

iz glave

24.07.2020. 13:08

свака им је молитва са жртвама... користите права имена, Аја Софија је Света Софија, Фрањо је Франциско итд

Nebojša

24.07.2020. 13:11

Pravoslavni nemaju MISU nego sluzbu, pravoslavni nemaju biskupe nego episkope, pravoslavni nemaju katedrale nego saborne hramove i u zadnje vreme se proturaju u sluzbi ekumenizma nazivi koje mi pravoslavci ne koristimo niti cemo koristiti. Tako radi u zadnje vreme SPUTNIK a sada vidim i ovde isti slucaj i sa time treba prestati.

Mih

24.07.2020. 13:24

Bez obzira kome se budu klanjali i čije molitve se budu u njoj proiznosile Sveta Sofija svojom arhetekturom i mozaicima nemo svediči u čiju čast je ovu bogomolju 534.god. podigao car Justinijan!

Bocan

24.07.2020. 13:39

Sve je to licemerje i foliranje. Dali je to pitanje neko postavio pred UN? Što neka pravoslavni država nije ukinula diplomatske odnose sa Turskom? Grčka, Rusija, Srbija... Zapad... Hajde da sad sve džamije pretvorio u crkve, muzeje... Nama to ne pada ni na pamet. Sledeći potez Erdogana će biti da pomuslimani sve hrišćane.

maniks

24.07.2020. 13:39

To muslimani zure da predju u hriscansku veru, prvi medju njima Erdogan. Ja neznam ni jednog hriscanina koji bi usao u crku a da je pre toga bila dzamija.