KATASTROFA U NAJAVI: Azerbejdžan preti Jermeniji napadom na atomsku centralu

Novosti online

16. 07. 2020. u 20:35

AZERBEJDžAN može izvesti raketni napad na atomsku centralu u jermeniji, što bi za nju predstavljalo katastrofu, saopštio je portparol Ministarstva odbrane Azerbejdžana Vagif Dargjahli.

КАТАСТРОФА У НАЈАВИ: Азербејџан прети Јерменији нападом на атомску централу

Foto Tanjug-AP

„Jermenija ne treba da zaboravlja da najnoviji raketni sistemi koje poseduju Oružane snage Azerbejdžana mogu da izvedu precizni napad na Mecamorsku atomsku centralu što bi bila katastrofa za Jermeniju“, navodi portal Oxu.Az reči Dargjahlija.

Ranije se u medijima pojavilo mišljenje da bi Jerevan mogao da napadne Mingečaursku hidrocentralu u Azerbejdžanu.

Dargjahli je podsetio da je reljef u području Mingečaurske hidrocentrale, kao i sredstva PVO azerbejdžanske vojske ne dozvoljavaju da se izvede napad na strateški objekat.

Oružani sukobi koji su počeli 12. jula na jermensko-azerbejdžanskoj granici nastavljaju se četvrti dan zaredom u graničnim regionima - Tovuskom i Tavuškom, koji se takođe graniče sa Gruzijom i nalaze se nekoliko stotina kilometara od nepriznatog Nagorno-Karabaha, gde je situacija trenutno mirna.

Brojne zemlje i međunarodne organizacije pokazale su zabrinutost zbog sukoba Azerbejdžana i Jermenije i pozvale strane na dijalog. S tim u vezi, ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov pozvao je ranije Baku i Jerevan na momentalni prekid vatre i da pokažu suzdržanost imajući u vidu preuzete obaveze.

Istorija sukoba između Azerbejdžana i Jermenije seže u daleku 1988. godinu, kada je autonomna oblast Nagorno-Karabah (NKAO) objavio o izlasku iz Azerbejdžanske SSR. U septembru 1991. godine u centru ove oblasti u Stepankerteu objavljeno je o uspostavljanju Nagorno-Karabahske Republike (NKR).

(rs.sputniknews.com)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (3)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja