KATASTROFA U NAJAVI: Azerbejdžan preti Jermeniji napadom na atomsku centralu

Novosti online

16. 07. 2020. u 20:35

КАТАСТРОФА У НАЈАВИ: Азербејџан прети Јерменији нападом на атомску централу

Foto Tanjug-AP

AZERBEJDžAN može izvesti raketni napad na atomsku centralu u jermeniji, što bi za nju predstavljalo katastrofu, saopštio je portparol Ministarstva odbrane Azerbejdžana Vagif Dargjahli.

„Jermenija ne treba da zaboravlja da najnoviji raketni sistemi koje poseduju Oružane snage Azerbejdžana mogu da izvedu precizni napad na Mecamorsku atomsku centralu što bi bila katastrofa za Jermeniju“, navodi portal Oxu.Az reči Dargjahlija.

Ranije se u medijima pojavilo mišljenje da bi Jerevan mogao da napadne Mingečaursku hidrocentralu u Azerbejdžanu.

Dargjahli je podsetio da je reljef u području Mingečaurske hidrocentrale, kao i sredstva PVO azerbejdžanske vojske ne dozvoljavaju da se izvede napad na strateški objekat.

Oružani sukobi koji su počeli 12. jula na jermensko-azerbejdžanskoj granici nastavljaju se četvrti dan zaredom u graničnim regionima - Tovuskom i Tavuškom, koji se takođe graniče sa Gruzijom i nalaze se nekoliko stotina kilometara od nepriznatog Nagorno-Karabaha, gde je situacija trenutno mirna.

Brojne zemlje i međunarodne organizacije pokazale su zabrinutost zbog sukoba Azerbejdžana i Jermenije i pozvale strane na dijalog. S tim u vezi, ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov pozvao je ranije Baku i Jerevan na momentalni prekid vatre i da pokažu suzdržanost imajući u vidu preuzete obaveze.

Istorija sukoba između Azerbejdžana i Jermenije seže u daleku 1988. godinu, kada je autonomna oblast Nagorno-Karabah (NKAO) objavio o izlasku iz Azerbejdžanske SSR. U septembru 1991. godine u centru ove oblasti u Stepankerteu objavljeno je o uspostavljanju Nagorno-Karabahske Republike (NKR).

(rs.sputniknews.com)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Bonaparta

17.07.2020. 12:06

Zaigrala se deca rata, a dok tata Putin ne okrene dva broja telefonom i ne skrene im pažnju da bi mogao da navrati na 2 minuta da im počupa uši. Bolje im je da se sami smire.