Generalna proba "Moze" za buduće spašavanje Venecije

Milica Ostojić

10. 07. 2020. u 19:15

Generalnoj probi prisustvovao je i predsednik Vlade Đuzepe Konte koji je apelovao da se koncentracija svekolike pažnje mora usmeriti na ovaj sistem

Генерална проба Мозе за будуће спашавање Венеције

Foto: arhiva Novosti

Danas je u Veneciji urađena generalna proba podizanja strukture za spašavanje grada od visoke vode i talasa sa Jadranskog mora, "Moze", 19 tzv.vrata pokretne brane, poslednje predviđanje stavljanja u funkciju bilo je za 2021. godinu i sada sledi njeno dovršavanje i nada da će moći da funkcioniše već ove jeseni i zime kada se u Veneciji uvek očekuje visoka voda.

Generalnoj probi prisustvovao je i predsednik Vlade Đuzepe Konte koji je apelovao da se koncentracija svekolike pažnje mora usmeriti na ovaj sistem koji će u budućnosti odbraniti Veneciju i njeno izuzetno bogatstvo, istorijsko i kulturno, obezbediti miran život građanima i privrednicima koji su podneli velike žrtve u prošlosti, a nema drugog rešenja u spašavanju tog jedinstvenog italijanskog grada.

Sećanja su veoma sveža na apokaliptični 12. novembar 2019. kada je voda u Laguni dosegla visinu od 187 santimetara i poplavila grad donoseći mu najveću dramu od 1966. godone. Jer, struktura Moze donela je od njenog početka gradnje, 2003. godine, do sada veoma mnogo kritika, usporavanja u gradnji i bila objekat drastično teških epizoda korupcije, krađe, svega što je kompromitovalo njeno završavanje i stavljanje u fuknkciju.

Osim sedamnaest ogromnih godina od početka gradnje samo nekoliko podataka govori u prilog tome koliko je koštala gradnja i koliko su štete pretrpili i Venecija i Italija, od 2003 - 2018 za njenu gradnju je namenjeno 5.493 miliona evra, sa dodatnih 221 milion od 2018. godine.

Foto: arhiva Novosti

 

A tokom gradnje konstrukcije Tužilaštvo je pokrenulo istragu jer je ustanovljena najveća prevara u gradnji jedne civilne strukture, uhapšeno je 35 osoba, pod istragom je završilo stotinu lica, među njima i političari, javni funkcioneri, zbog korupcije, stvaranja tzv.crnih fondova, lažnih faktura, nezakonitih isplata. Tako je zaustavljana i pokretana gradnja strukture (19 tzv.vrata sveukupne dužine 1.600 metara na najdubljem delu Lagune), sa štetom, strahom da će se ponoviti vremenska nevolja.

More ne prepoznaje datume i danas su sve oči stanovnika Venecije bile uperene u ta "vrata" koja mogu da spasu njihov grad i njihove aktivnosti od kojih žive.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!