Lideri mnogih sovjetskih zemalja neće doći na paradu u Moskvu: Jednom je rođendan, a drugi ima koronu, a Lukašenko je u velikom problemu

Branko VLAHOVIĆ

20. 06. 2020. u 17:08

I predsednik Turkmenistana Gurbanguli Berdimuhamedov posle predsednika Azerbejdžana i premijera Jermenije neće biti 24. juna na Crvenom trgu

Лидери многих совјетских земаља неће доћи на параду у Москву: Једном је рођендан, а други има корону, а Лукашенко је у великом проблему

Foto: Novosti arhiva

Od  stalnog  dopisnika MOSKVA

Predsednik Turkmenije Gurbanguli Berdimuhamedov(63) odustao je od dolaska  na  paradu u Moskvi  jer  bi mu to moglo poremetiti proslavu  rođendana. On je pismom obavestio predsednika Rusije Putina i izvinuo se što ne može da dođe na obeležavanje 75 godišnjice pobede nad fašizmom.

Predsedniku te bivše sovjetske republike a sada samostalne države u centralnoj Aziji rođendan je 29. juna

 -Ako  dođem u Moskvu na proslavu morao bi po povratku u zemlju da budem u karantinu, dve nedeljem što je obaveza svih koji su bili u inostranstvu.A ja moram da proslavim  rođendan u skladu sa tradicijom u mojoj zemlji , saopštio je predsednik Berdimuhamedov. On je takođe telefonirao Putinu i objasnio mu da  je u njihovoj tradiciji da se rodjendan slavi sa svojom porodicom i sa svojim narodom. Da nije odložena parada 9. maja zbog epidemije korone virusa Berdimuhamedov bi sigurno bio u Moskvi na Crvenom trgu.

Zbog  sadašnje situacije sa  korona virusom u Moskvu na paradu neće  stići ni predsednik  Azerbejdžana Iljham  Alijev kao ni premijer  Jermenije  Nikola Pašinjan.  Jermenski  premijer i njegova porodica su preboleli korona virus i morali su u  samoizolaciju. Ali osim stalnog rasta obolelih od korone u Jermeniji  premijer Pašinjan ima i političkih problema u parlamentu.Njemu se zamera da nije ostvario obećanja koja je davao  kad je osvajao vlast. Sada nezadovoljni traže njegovu ostavku.

 
Jedan broj moskovskih medija je nagađao hoće li u Moskvu doći na paradu Aleksandar Lukašenkojer se u  Belorusiji vodi  žestoka predsednička kampanja.Zbog toga što je  Aleksandar Lukašenko  zaratio sa ,,Gaspromom,, od koga traži da mu  prodaje gas po cenama kao i zapadnoevropskim zemljama jedan broj moskovskih listova oštro kritikuje beloruskog predsednika. Iz ,,Gasproma,, mu poručuju da vrati prvo dugove pa se tek onda može govoriti o   novoj ceni.

-Između mene i Putina ne, frcaju iskre,,  i mi vodimo normalno razgovor a problem je samo sa rukovodstvom ,,Gasproma,,.Na paradu u Moskvu  ću obavezno doći poručio je Lukašenko.

   
Dolazak su potvrdili  predsednici  Srbije i Hrvatske koji će se  sastati  i razgovarati sa Putinom. Osim njih na paradi će prisustvovati i predsednici Kazahstana,Kirgizije,Tadžikistana,Uzbekistana i Moldavije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere