Tužbe pljušte zbog korone: Epidemija u Francuskoj će dobiti i sudski epilog

G. ČVOROVIĆ

16. 06. 2020. u 07:37

PARIZ - OD STALNOG DOPISNIKA STOTINE tužbi podneli su u Francuskoj pojedinci i udruženja protiv predstavnika francuske vlasti, smatrajući da ljudski životi nisu bili dovoljno dobro čuvani tokom pandemije virusa korona. Mnoge začuđuje brzina podnošenja tužbi, dok kriza još traje.

Тужбе пљуште због короне: Епидемија у Француској ће добити и судски епилог

Foto: Tanjug/AP

Tužbe ciljaju vrh vlasti i javne administracije, uglavnom premijera Eduara Filipa i aktuelnog i bivšeg ministra zdravlja Olivijea Verana i Anjes Bizen, zatim generalnog direktora Zdravstvene službe Žeroma Salomona, ali i ministara pravosuđa Nikol Belube, unutrašnjih poslova Kristofa Kastanera, rada Mirijel Peniko.

Na meti su i bivši resorni ministri, za koje podnosioci tužbi smatraju da su zapostavili javno zdravlje, između ostalog neobnavljanjem zaliha. Predsednik republike zaštićen je posebnim imunitetom. Za ministre na funkciji zadužen je Sud pravde Republike.

Vlastima se uglavnom zamera nedovoljan broj maski, zaštitne opreme i testova na početku krize. Neke od tužbi, za koje su skupljane i peticije, sumnjaju u dobru volju rukovodilaca kada na početku krize nisu savetovali nošenje maski, smatrajući da je to činjeno samo zbog toga što ih nije bilo dovoljno, a ne zato što je to zdravstveno bilo opravdano. Preporuke su se, s povećanjem zaliha, promenile.

Mnogo su, na početku, zbog manjka opreme, propatili i zdravstveni radnici, koji su bili u prvim redovima borbe protiv kovida 19.

Zbog svega, Parisko tužilaštvo je grupisalo prve 62 tužbe i nedavno pokrenulo preliminarnu istragu, s ciljem da se utvrdi da li postoji krivična odgovornost najviših rukovodilaca. Pod lupom su delikti kao što su ugrožavanje života, nepriticanje u pomoć osobi u nevolji, dobrovoljni izostanak želje u borbi protiv nepogode i ubistvo i povređivanje iz nehata.

Tužbe su grupisane da bi se prikupila zajednička dokumentacija i mišljenja stručnjaka. Tešku situaciju u staračkim domovima ispitivaće posebne institucije.

Pariski tužilac Remi Ejc je istakao da cilj istrage nije da se utvrdi politička ili administrativna odgovornost vlasti, već da se sazna da li je eventualno bilo krivičnih dela. A ako su i postojala, kaže, ona su, hipotetički, bila - nenamerna.

PRIZIVANjE TURISTA

POSLE tri meseca, u ponedeljak je ponovo za posetioce otvorena Trijumfalna kapija u Parizu. Retki turisti, koji su iskoristili otvaranje unutrašnjih šengenskih granica, opet su mogli da uživaju u pogledu s 50 metara visine na Jelisejska polja i pariske avenije. Ajfelova kula će ponovo biti otvorena 25. juna, a Muzej Luvr 6. jula. U ponedeljak su u Parizu otvoreni i unutrašnji prostori kafea i restorana, dok bašte rade već nekoliko dan

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (0)

OD BEOGRADA ZA SAMO DVA SATA: Odlične cene za prelepo letovalište - evo i gde se nalazi