RUSIJA SPREMILA VRUĆ DOČEK ZA F-16: Sada su i lovci Su-30SM2 opremljeni moćnim raketama R-37M (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

24. 05. 2024. u 22:20

U ZNAČAJNOM razvoju za rusku vojsku, ruski borbeni avion Su-30SM2 je prvi put primećen sa raketama vazduh-vazduh velikog dometa R-37M.

РУСИЈА СПРЕМИЛА ВРУЋ ДОЧЕК ЗА Ф-16: Сада су и ловци Су-30СМ2 опремљени моћним ракетама Р-37М (ВИДЕО)

Foto: EPA



Ovo viđenje je otkriveno na snimku koje je objavilo Ministarstvo odbrane Rusije 22. maja. Video prikazuje višenamenski lovac ruske mornaričke avijacije Su-30SM2, označen kao B/N „80“ Plava, opremljen sa dve rakete vazduh-vazduh (AAM) R-77-1 srednjeg dometa i dve AAM dugog dometa R-37M.

Ovo je bio prvi put da je varijanta Su-30SM2 viđena sa raketama R-37M, koje imaju domet veći od 300 kilometara (do 400km prema nekim izvorima) i dizajnirane su za gađanje aviona velike brzine.

Ranije je saopšteno da su samo avioni Su-57, Su-35 i MiG-31 kompatibilni sa ovim strašnim projektilima.

Raketa R-37M je već stekla reputaciju moćnog oružja u tekućem sukobu između Rusije i Ukrajine. Presretač MiG-31, naoružan R-37M, predstavljao je veliku pretnju ukrajinskom vazduhoplovstvu.

Izveštaji pokazuju da su avioni MiG-31 uspešno oborili nekoliko ukrajinskih aviona pomoću rakete R-37M. U decembru 2023. godine, ukrajinski borbeni avion MiG-29 oboren je raketom R-37M, što je naglasilo efikasnost rakete u borbi.

Pretnja od ovih projektila je navodno primorala ukrajinske pilote da razviju taktiku da ih izbegnu. Ukrajinski pilot je ranije priznao da, iako R-37M nije ostvarivao brojne direktne pogotke, primoravao je ukrajinske pilote da promene putanju leta kako bi izbegli potencijalne udare, ometajući time svoje misije.

Ovo izbegavanje manevrisanja može se smatrati „mekim ubijanjem“, jer sprečava pilote da izvrše svoje zadtke. Bez obzira na to, rusko Ministarstvo odbrane je saopštilo da je Su-30SM2, koji je primećen kako nosi rakete R-37M, bio u misiji uništavanja bespilotnih čamaca Oružanih snaga Ukrajine u Crnom moru.

Operacija je uključivala prijem podataka o ciljevima od operatera opreme za nadzor i uspešno eliminisanje svih otkrivenih čamaca bez posade.

-Uništavanje bespilotnog neprijateljskog čamca je izazovan zadatak zbog njegove male veličine i teškoće otkrivanja na pozadini mora. Složenost leži u tome da imate samo delić sekunde za nišan tokom ronjenja, objasnio je jedan od pilota uključenih u misiju.


PRETNjA ZA BORBENE AVIONE F-16?

Su-30SM2, napredna verzija serije Su-30, može da iskoristi povećani domet i veliku brzinu R-37M za efikasno gađanje udaljenih ciljeva. R-37M poboljšava vazdušnu superiornost Su-30SM2 i višenamenske misije.

Ova fleksibilnost je ključna za održavanje dominacije u vazduhu, posebno u konfliktnim sredinama gde sposobnost neutralisanja pretnji iz daljine može biti odlučujuća.

Ruski mediji su istakli značaj nedavnih letova sa Su-30SM2 naoružanim raketama R-37M. Ovaj potez se doživljava kao demonstrativni prikaz, posebno u pozadini očekivanog, ali „više puta odlaganog“ dolaska američkih lovaca F-16 za Oružane snage Ukrajine.

Ruski analitičari sugerišu da njihovi vojni piloti signaliziraju svoju spremnost za potencijalne susrete sa NATO avionima, potvrđujući svoju spremnost da se efikasno suprotstave svakoj uočenoj pretnji.

Ruski mediji su dalje tvrdili da su jedini bliski analozi R-37M, prema otvorenim izvorima, američke rakete AIM-47 Falcon i AAM-N-10 Eagle. Međutim, ove američke rakete, sa dometom do 200 kilometara, nikada nisu usvojene u standardnu upotrebu od strane američkog vazduhoplovstva.

Američka AIM-120 AMRAAM (napredna raketa vazduh-vazduh srednjeg dometa), je još jedan zapadni analog, ima manji domet od R-37M. Iako je klasifikovan, veruje se da se domet AIM-120D proteže na oko 160 kilometara ili potencijalno do 180 kilometara.

Ukrajinski piloti se nadaju da će borbeni avioni F-16 koji će uskoro biti isporučeni, naoružani raketama AIM-120 AMRAAM, biti ključni u borbi protiv ruskog vazduhoplovstva.

U međuvremenu, očekuje se da će dostupnost aviona Su-35 opremljenih raketama R-37M poboljšati sposobnost ruske vojske da presretne i obori ukrajinske krstareće rakete Storm šedou/SCALP-EG.

Široko raspoređivanje lovaca Su-30, naoružanih raketama dugog dometa, širom ruskog vazduhoplovstva i pomorske avijacije proširuje mogućnost presretanja vazdušnih ciljeva.

Ugrađeni sistem radio podešavanja R-37M ublažava potrebu za kontinuiranom radarskom korekcijom aviona Su-30SM2 nakon lansiranja. Takvi zadaci su neprimetno delegirani na modernizovani avion za rano upozoravanje i kontrolu A-50U.

(eurasiantimes.com)

BONUS VIDEO - RUSKI BOMBARDER: Let SU-25 u borbenim misijama iznad zone sukoba u Ukrajini

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

A ONDA SU SRBI POČELI SA ZLOČINOM! Rusija ismeva Nemačku, oduševljena šta su Srbi uradili pred meč sa Engleskom! (VIDEO)