AMERIČKI GENERAL BEN HODŽIS: Napadi na Krim oduzimaju Rusima ključnu teritoriju za nastavak rata (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

24. 05. 2024. u 17:20

UKRAJINA nastavlja da nanosi udare na ruske vojne ciljeve na Krimu. Kijev je izvestio o uništenju ruskog minolovca u noći 19. maja.

АМЕРИЧКИ ГЕНЕРАЛ БЕН ХОЏИС: Напади на Крим одузимају Русима кључну територију за наставак рата (ВИДЕО)

Foto: Profimedia/Ilustracija

 -Oružane snage Ukrajine uništile su minolovac Kovrovec projekta 266-M Crnomorske flote Rusije, saopštila je ukrajinska mornarica.

Prvobitno se, kako smo ranije preneli, verovalo da je u pitanju minolovac Kovrovec. Međutim, centri moći u Kijevu su se predomislili, pa u novom saopštenju navode da je meta ipak bio potpuno nepovezani, drugi brod ruske Crnomorske flote, korveta Ciklon.

-Brod-nosač raketa bi mogao biti ozbiljno oštećen ili potopljen, pisale su juče ukrajinske publikacije, pozivajući se na ukrajinski kanal „Vetar Krima”. Mi smo sa naše strane, u oba izveštaja uneli dozu sumnje s obzirom da ukrajinske tvrdnje nisu potrepljene nikakvim dokazima niti satelitsko-obaveštajnim snimcima američkih službi na kakve smo prethodno navikli.

Par dana pre ovih tvrdnji, napadi 14. maja na aerodrom Belbek na Krimu navodno su uništili elemente baterije protivvazdušne odbrane SA-21, uključujući radare i lansere, tvrdila je britanska obaveštajna služba u svom izveštaju od 18. maja.

U britanskom izveštaju se ide još dalje pa se tvrde čak i uništenja dva aviona MiG-31BM.

Bili navodi i tvrdnje istiniti ili ne, ovo je četvrti put za mesec dana da je ciljana protivvazdušna/raketna odbrana na Krimu, a britanski obaveštajci tvrde da to je značajno uticalo na sposobnost Rusije da brani vazdušni prostor iznad Krima.

Već smo pisali da su Rusi izgubili elemente sistema protivvazdušne odbrane S-300 ili S-400 nakon ukrajinskih napada na Belbek, uključujući ono što je izgledalo kao radarski sistem 92N6. Međutim, čini se da se ništa od ovoga ne može zasigurno prepoznati na slikama koje pruža Maxar Technologies sa sedištem u Koloradu, SAD.

Kao što je američki časopis Drajv ranije primetio, čini se da su prošlonedeljni napadi na bazu Belbek delo, barem dobrim delom, balističkih raketa većeg dometa (ATACMS) koje je isporučio američki vojni taktički raketni sistem, a koje su tajno isporučene u Ukrajinske snage tek ranije ove godine.

Foto Tanjug/AP

Ruska vazdušna baza na Krimu, koja je posebno dobro pozicionirana da pomogne u obezbeđivanju protivvazdušne odbrane sevastopoljskoj pomorskoj bazi na jugu, bila je van domašaja starijih raketa ATACMS kraćeg dometa koje je Ukrajina prethodno primila.

S obzirom na moguć uspeh prošlonedeljnih napada na Belbek, ali i neiscrpnu podršku zapada u naoružavanju, možemo zasigurno očekivati da će ukrajinske snage nastaiti da gađaju bazu, uključujući i raketama ATACMS.

Najverovatnije će Rusija morati da rasprši svoja avijaciona sredstva kako bi izbegla gubitak više aviona i povećala udaljenosti letova, što će zahtevati više radova i ulaganja, navodi se u izveštaju.

Napadi Ukrajine oduzimaju Rusima ključnu teritoriju za rat i čine Krim neupotrebljivim za ruske snage. Ovako je general Ben Hodžis, bivši komandant američke vojske u Evropi, komentarisao izveštaje o novim napadima na Krim.

-Ukrajina je učinila Krim nedostupnim ruskim snagama, sprečavajući Rusiju da koristi ovu vitalnu teritoriju za rat. Rusi nemaju gde da sakriju svoj štab, logistiku, avione, pomorske objekte na ovom poluostrvu koje je veličine Masačusetsa, rekao je penzioner, general Ben Hodžis.

Ukrajina je uništila ili oštetila trećinu brodova ruske Crnomorske flote, tvrdi je ukrajinska mornarica.

oruzjeonline.com

BONUS VIDEO - RUSKI BOMBARDER: Let SU-25 u borbenim misijama iznad zone sukoba u Ukrajini

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A ONDA SU SRBI POČELI SA ZLOČINOM! Rusija ismeva Nemačku, oduševljena šta su Srbi uradili pred meč sa Engleskom! (VIDEO)