AMERIKA OPTUŽILA RUSIJU I KINU: Raspoređuju antisvemirsko oružje i militarizuju svemir

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

02. 05. 2024. u 00:25

VISOKI zvaničnik Pentagona optužio je Rusiju i Kinu da razvijaju i raspoređuju i zemaljsko i orbitalno antikosmičko oružje.

АМЕРИКА ОПТУЖИЛА РУСИЈУ И КИНУ: Распоређују антисвемирско оружје и милитаризују свемир

Foto: Printskrin JuTjub


-Ako se pitate da li Rusija i Kina militarizuju svemir, da li militarizuju svemir, odgovor je apsolutno, rekao je Džon Plam (John Plumb), pomoćnik ministra odbrane za svemirsku politiku, na saslušanju u Kongresu.

Obe zemlje, koje tradicionalno negiraju takve optužbe, angažovane su, prema Plambovim rečima, u „razvoju, postavljanju i razmeštanju niza protiv-kosmičkog oružja, nekih na zemlji, ali nekih u orbiti“.

Plamb tvrdi da Rusija navodno „razvija i raspoređuje prototip kinetičkog oružja u svemiru“, a Kina je stvorila „robotske satelite dvostruke namene“.

-Oni bi mogli da se koriste u nevojne svrhe, ali očigledno bi mogli imati vojne aplikacije za hvatanje satelita, rekao je on, obećavajući da će otkriti više detalja na zatvorenoj sednici sa zakonodavcima.

Plamb je ruske predloge u UN po pitanju naoružanja u svemiru nazvao „nepouzdanim“, „neproverljivim“ i „zaista licemernim“.

Zamenik ministra spoljnih poslova Ruske Federacije Sergej Rjabkov je ranije rekao za RIA Novosti da će Rusija uskoro podneti svoj nacrt rezolucije Savetu bezbednosti UN, koja će biti „sveobuhvatna, a ne izvlačiti samo nuklearno oružje iz opšteg konteksta“ – za razliku od Američko-Japanske inicijative o nerazmeštanju u svemir oružja za masovno uništenje.

Ranije je Rusija u Savetu bezbednosti UN stavila veto na nacrt rezolucije SAD i Japana o nepostavljanju oružja za masovno uništenje u kosmosu – Savet bezbednosti nije uključio u tekst amandman Moskve i Pekinga koji poziva na trajno sprečavanje razmeštanja bilo kakvog oružja u svemiru. Kina je bila uzdržana od glasanja, 13 zemalja je bilo za projekat.

Vašington i Tokio pripremili su nacrt rezolucije Saveta bezbednosti UN kojom se pozivaju zemlje da ne razvijaju nuklearno oružje ili druge vrste oružja za masovno uništenje namenjene postavljanju u orbitu oko Zemlje ili postavljanju na nebeska tela, kao i njihovo postavljanje u svemir na bilo koji drugi način.

(ria.ru)

BONUS VIDEO - RUSKI BOMBARDERI U AKCIJI: Borbena misija u pravcu južnog Donjecka

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (3)

NOVAK ĐOKOVIĆ TAJNO U URGENTNOM CENTRU: Ovo su rezultati pregleda posle udarca flašom u glavu!