SAMIT G7: O Bliskom istoku, Ukrajini pod suncem Kaprija i u senci predstojećeg izraelskog odgovora

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

17. 04. 2024. u 20:48

MINISTRI spoljnih poslova iz Grupe sedam (G7) vodećih demokratija okupili su se na italijanskom ostrvu Kapri na trodnevnom samitu u senci predstojeće izraelske odmazde Iranu zbog napada raketama i dronovima.

САМИТ Г7: О Блиском истоку, Украјини под сунцем Каприја и у сенци предстојећег израелског одговора

Foto: AP

Sukob u Ukrajini, rat u Pojasu Gaze i eskalacija tenzija između Izraela i Irana dominiraće razgovorima ministara iz Sjedinjenih Država, Britanije, Francuske, Italije, Nemačke, Kanade i Japana.

Italija, koja je rotirajući predsedavajući G7, zalaže se za prekid vatre u Gazi i deeskalaciju bliskoistočnih tenzija, piše Rojters.

-U pozadini jakih međunarodnih tenzija, G7 predvođena Italijom ima zadatak da radi na miru, naveo je ministar spoljnih poslova Antonio Tajani u saopštenju.

Zemlje G7 obećale su podršku Izraelu nakon napada, koji je usledio kao odgovor na izraelski vazdušni napad na iransku ambasade u Damasku. Retko koji iranski dron ili raketa je prošao odbranu Izraela i njegovih saveznika, ali Tel Aviv insistira na tome da mora da uzvrati kako bi sačuvao "kredibilitet". Iz Teherana upozoravaju da će odgovoriti.

Ministri sedam najbogatijih zemalja takođe će razgovarati i o situaciji u Ukrajini, a očekuje se da će se razgovorima u četvrtak priključiti ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Osim isporuke još oružja Kijevu, ministri će razmotriti i načine da iskoriste profit od oko 300 milijardi dolara ruske imovine koja je zamrznuta na Zapadu.

Na dnevnom redu će se naći i situacija u Crvenom moru i na Indo-Pacifiku, jačanje veza sa Afrikom, saopštili su domaćini i najavili i debate o pitanjima infrastrukturne povezanosti, sajber bezbednosti, veštačke inteligencije i borbe protiv lažnih vesti.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - RUSKI BOMBARDERI U AKCIJI: Borbena misija u pravcu južnog Donjecka

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)