ALGORITAM BIRA KOGA ĆE VOJSKA DA UBIJE: Tvrdnje italijanskih medija - Evo kako Izraelci planiraju buduće mete napada u Gazi (FOTO)

Milica Ostojić - Specijalno za Novosti RIM

15. 04. 2024. u 17:02

U ITALIJI je izašlo na videlo šokantno istraživanje o tome ko navodno odlučuje o ubijanju u Gazi i prema izveštajima medija, izraelska vojska poverila je taj zadatak algoritmu podržanom sistemom veštačke inteligencije pod nazivom "Lavanda".

АЛГОРИТАМ БИРА КОГА ЋЕ ВОЈСКА ДА УБИЈЕ: Тврдње италијанских медија - Ево како Израелци планирају будуће мете напада у Гази (ФОТО)

Foto: Tanjug/AP Photo/Abed Khaled, File

Ovu "nišansku spravu" razvilo je elitno odeljenje izraelske vojske, koji ima zadatak da identifikuje hiljade ciljeva u Gazi koje treba bombardovati, a na osnovu "pretpostavljene povezanosti sa Hamasom" dosadašnji rezultat je 37.000 ljudskih ciljeva.

Istraživanje (The Guardian preneo italijanski sedmičnik Internazionale) je zasnovano na svedočanstvima direktnih učesnika u realizaciji baze podataka koju obrađuje veštačka inteligencija koja je do sada identifikovala potencijalnih 37.000 ciljeva ili Palestinaca povezanih sa aktivnostima Hamasa ili Islamskog džihada, a izraelski anonimni vojni izvori potvrđuju da su vojni finkcioneri dozvolili da se tako ubije i ogroman broj palestinskih civila, posebno u prvim sedmicama konflikta.

Izreal je tako zahvaljujući potentnom sistemu VI u ratu protv Hamasa zapravo upao na teritoriju nikada do sada neistraženu u avangardnom ratu, pokrenuvši seriju zakonskih i moralnih pitanja, transformišući odnos između vojnog personala i mašine.

- Ne sećam se jedne takve stvari bez presedana - kaže zvaničnik VI koja je uvela "Lavandu", objašnjavajući da "ima više poverenja u informatički sistem nego u ožalošćenog vojnika". - Mašina reaguje hladno i učinila je da sve bude mnogo brže. Bilo je potrebno 20 sekundi za svaki cilj, stizao sam da realizujem desetine svakoga dana, jer nisam imao dodatnu otežavajuću okolnost koliko je to bilo humano, bio mi je potreban samo pečat kojim se usvaja, uštedeo sam ogromno vreme.

Ima i "neslaganja" oko VI

Čini se da neki od zvaničnika izraelske tajne službe počinju da diskutuju o merama koje je usvojila njihova komanda, jer "niko ne misli šta će biti posle kada se rat završi".

- Postoji jedno neslaganje, sa jedne strane osobe koje smatraju da se nije napadalo dovoljno, a sa druge su oni koji gledaju kako je na kraju dana bilo novih hiljada mrtvih stanovnika Gaze - ispričao je izvor.

Iz više izvora stiže potvrda da je za izvesne kategorije ciljeva izraelska vojska dala preventivnu autorizaciju kojom se dozvoljava tolerantnost za broj civila koji bi mogli da nađu smrt u napadima, prvih sedmica 15 do 20 civila u bombardovanju protiv pripadnika milicija nižeg ranga. Kada bi jedno bombardovanje bilo anulirano, prelazilo se odmah na sledeću metu, zahvaljujući sistemu "nema kraja".

U napadima protiv funkcionera Hamasa visokog ranga izraelska vojska je smatrala da može biti prihvatljivo i ubistvo više od 100 civila, tačnije odlučivano je koliko je mrtvih civila "prihvatljivo" za jednog komandanta brigade, koliko za komandanta bataljona, ali pravila su bila veoma "elastična". - Ubili smo hiljade osoba, to je nešto što se nikada do sada nije desilo - izjavljuje zvaničnik koji je radio na tome.

BONUS VIDEO - VAZDUŠNI NAPAD NA STAMBENI KOMPLEKS: Izraelci bombardovali stambene zgrade u Kan Junisu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?