RAT U UKRAJINI: Uništena prva ukrajinska stanica za elektronsko ratovanje; Ukrajina zatražila od Zapada da iznajmi sisteme PVO Patriot

Novosti online

15. 04. 2024. u 07:34 >> 00:41

RAT u Ukrajini – 782. dan. Rusija je povećala intenzitet napada na ukrajinske energetske objekte do rekordnog nivoa, piše Si-En-En. Tokom noći, eksplozije su odjeknule u Dnjepropetrovsku.

РАТ У УКРАЈИНИ: Уништена прва украјинска станица за електронско ратовање; Украјина затражила од Запада да изнајми системе ПВО Патриот

FOTO: Tanjug/AP

Rusija: Ukrajinske snage poražene kod Rabotina

Ministarstvo odbrane Rusije sopštilo je da su oružane snage te zemlje porazile ukrajinske kod sela Rabotina kod Hersona u Zaporoškoj oblasti.

Navodi se da je Ukrajina izgubila do 60 vojnika, dva vozila, haubicu britanske proizvodnje.

(Izvestiя)

 

SAD uvele sankcije pravnim i fizičkim licima iz Belorusije

SAD uvele su sankcije za 12 pravnih i 10 fizičkih lica zbog, kako su naveli američki zvaničnici, podrške ratu Rusije protiv Ukrajine, saopšteno je iz američkog ministarstva finansija, prenosi Rojters.

Među pravnim licima kojima su sankcije uvedene nalaze se firma za proizvodnju mašinskih alata za građevinu, preduzeće koje prodaje kontrolne sisteme beloruskoj vojsi i firma koja proizvodi opremu za radio komunikaciju.

(Reuters)

 

Kijev: U napadu na Harkovsku oblast stradale dve osobe

Dve osobe su poginule u napadu ruskih snaga na obrazovnu ustanovu u selu Lukijanci u Harkovskoj oblasti, nedaleko od granice sa Rusijom, rekao je načelnik te oblasti Oleg Sinegubov.

U objavi na Telegramu naveo je da je korišćena navođena vazdušna bomba.

Dodao je da su četiri osobe povređene i hospitalizovane, preneo je Rojters.

(Reuters)

 

Sinjehubov: U ruskom napadu na obrazovni objekat u Harkovu poginule dve osobe

U ruskom napadu na obrazovni objekat u Harkovu na istoku Ukrajine poginule su dve osobe, izjavio je danas regionalni guverner Oleh Sinjehubov.

Ruska vojska je upotrebila navođenu vazdušnu bombu na selo Lukjanci blizu granice sa Rusijom, naveo je Sinjehubov u aplikaciji za razmenu poruka Telegram, preneo je Rojters.

Sinjehubov nije imao informacije o broju povređenih u napadu.

Rusija je intenzivirala napade na proleće, a Harkov je jedna od najčešćih meta.

Nedostaci protivvazdušne odbrane i blizina granici sa Rusijom učinili su ga posebno ranjivim na udare na energetsku infrastrukturu.

 


Novi brifing ruskog Ministarstva odbrane:

- Uništena je prva ukrajinska stanica za elektronsko ratovanje Hmara u zoni specijalne operacije.

- Oružane snage Rusije su poboljšale taktičku situaciju na avdejevskom pravcu, gubici protivnika iznosili su 295 vojnika.
- Oružane snage Rusije uništile su komandni centar bataljona 13. brigade Nacionalne garde Ukrajine.
- Grupa Istok pobošljala je situaciju duž linije fronta na južnodonjeckom pravcu.
- Jedinice gerupe Jug, Oružanih snaga Rusije zauzele su povoljnije položaje na donjeckom pravcu.
- Oružane snage Rusije su poboljšale situaciju duž linije fronta i izvele napade na ljudstvo i tehniku dve neprijateljske brigade na kupjanskom pravcu.
- PVO sistemi Oružanih snaga Rusije oborili su 270 ukrajinskih bespilotnih letelica i 6 projektila Hajmars.
- Ukrajinske oružane snage izgubile su oko 420 vojnika na donjeckom pravcu.
- Tokom kontrabaterijske borbe pogođeni su: samohodni artiljerijski sistem, kalibra 155 mm M109 Paladin, proizvedena u SAD, samohodno artiljerijsko oriuđe, kalibra 152 mm „Akacija“, samohodno artiljerijsko oruđe, kalibra 122 mm „Gvozdika“, tri haubice 122 mm D-30, haubica 105 mm M10, proizvedene u SAD

Ukrajina zatražila od Zapada da iznajmi sisteme PVO Patriot

Ukrajina je spremna da iznajmi od zapadnih zemalja protivvazdušne raketne sisteme Patriot za zaštitu od masovnih ruskih napada, izjavio je šef ukrajinskog MIP-a Dmitrij Kuleba.

„Kada sedimo iza zatvorenih vrata, govorim svim svojim partnerima: Dragi moji, hajde da ih iznajmimo, ako želite da oni (Patriot) pokrije vašu granicu", rekao je Kuleba televiziji TSN.

Prema njegovim rečima, trenutno su u toku pregovori o prebacivanju dve baterije Patriot i jedne baterije SAMP-T u Ukrajinu.

Ukrajina koristi nekoliko sistema Patriot koje je dobila od Sjedinjenih Država i Nemačke. Berlin je obećao da će Kijevu dostaviti još jedan kompleks i rakete.

Lebedev tvrdi: Na udaru francuski plaćenici

Ruske oružane snage pogodile su položaj francuskih plaćenika u Slavjansku koji kontroliše Ukrajina, rekao je za Sputnjik koordinator proruskog pokreta otpora u Nikolajevu Sergej Lebedev, pozivajući se na svoje kolege.

„Snažna eksplozija je odjeknula u Slavjansku u sedam ujutru, prema izveštajima naših drugova, doletela je na „lokaciju” gde su se nalazili ukrajinski artiljerci i, najverovatnije, Francuzi koji su dovezli samohodne topove Cezar“, rekao je sagovornik agencije.

On je takođe istakao je vojska blokirala trećinu grada, vrši se masovna provera dokumenata i pametnih telefona na ulici. Iz Pavlograda su, prema neproverenim podacima, stigla i neka kola Hitne pomoći.

Udar na komandno mesto OS Ukrajine

Lovci-bombarderi uništili su komandno mesto Oružanih snaga Ukrajine na južnodonjeckom pravcu uz pomoć visokoeksplozivnih bombi (ODAB), saopštila je pres-služba ruskog Ministarstva odbrane.

„Udar je izveden nevođenim vazdušnim bombama ODAB-500 sa univerzalnim modulom za planiranje i korekciju“, navodi se u saopštenju.

Eksplozije u Dnjepru

Eksplozije su odjeknule u Dnjepropetrovsku, javljaju ukrajinski mediji.

„U Dnjepru se čuju zvuci eksplozija“, navodi list.

 

Stigla pomoć iz Francuske

Ukrajinska vojska dobila je francuske samohodne artiljerijske haubice „cezar“, saopštio je Vladimir Rogov, šef zaporoškog pokreta „Zajedno sa Rusijom“.

„Neprijatelj ima nove francuske samohodne topove „cezar“. Neprijatelj ne štedi municiju, izvodeći masivne artiljerijske napade. Francuska nastavlja da snabdeva ukrajinske militante oružjem iz kojeg neprijatelj granatira oslobođeni deo Zaporožja“, istakao je on.

Nemački mediji: Zapad mora realnije da sagleda stvari

Zapad mora da sagleda borbe u Ukrajini iz perspektive realnosti i da promeni svoju viziju mogućih scenarija za okončanje sukoba, piše Berliner cajtung.

List ističe da je Ukrajini za uspešnu kontraofanzivu potrebno nekoliko stotina hiljada iskusnih vojnika sa opremom, oružjem, transportom i municijom. List je kao drugi problem naveo nesposobnost Zapada da pridobije zemlje u razvoju iz BRIKS-a. Ovi faktori čine gotovo nemogućim da Ukrajina dostigne granice iz 1991. godine.

S tim u vezi, autor članka je sugerisao da zapadna politička zajednica treba da zauzme pragmatičan i realan pristup pitanju rešavanja sukoba.

Si-En-En tvrdi: Rusija povećala napade na ukrajinske energetske objekte

Rusija je povećala intenzitet napada na ukrajinske energetske objekte do rekordnog nivoa, piše Si-En-En.

„Njihova taktika se promenila – na našu žalost. U tako kratkom vremenskom periodu — za nekoliko nedelja masivnih ruskih napada — skoro svi naši napori za oporavak i popravku su uništeni za nekoliko dana, kao rezultat nekoliko napada“, rekla je zamenica ministra energetike Svetlana Grinčuk.

Prekretnica je nastupila 22. marta, koju karakterišu koncentrisani napadi na ograničen broj ciljeva, rekao je televiziji Aleksandar Harčenko, direktor Kijevskog istraživačkog centra za energetsku industriju.

BONUS VIDEO: RUSI UHVATILI TERORISTE: Ruski FSB uhapsio šest osumnjičenih da su planirali terorističke napade

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave