BURNO NA HITNOJ SEDNICI SB UN: Rusija - Napad Irana na Izrael odgovor na sramnu neaktivnost SB UN

Novosti online

15. 04. 2024. u 07:28

NAPAD Irana na Izrael nije se dogodio u vakuumu, već je nastao kao rezultat nereagovanja Saveta bezbednosti UN na izraelski napad na iranske diplomatske objekte, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja.

БУРНО НА ХИТНОЈ СЕДНИЦИ СБ УН: Русија - Напад Ирана на Израел одговор на срамну неактивност СБ УН

Foto: Tanjug/AP

Koraci Irana bili su odgovor na sramnu neaktivnost Saveta bezbednosti UN, reakcija na eklatantan napad Izraela na Damask, pri tome ne prvi. Izrael stalno bombarduje Siriju, primetio je ruski diplomata.

Prema njegovim rečima, sednica Saveta bezbednosti UN o recipročnom napadu Irana na Izrael predstavlja paradu licemerja i dvostrukih standarda.

- Vrlo dobro znate da je napad na diplomatsku misiju po međunarodnom pravu casus belli. I da su se pod udarom našle zapadne misije, vi biste, bez oklevanja, preduzeli uzvratne mere i dokazivali u ovoj prostoriji da ste u pravu. Jer je za vas sve što se tiče zapadnih predstavništava i zapadnih građana sveto i mora biti zaštićeno - rekao je Nebenzja na sednici Saveta bezbednosti UN sazvanoj kao u vezi sa napadom Irana na izraelske vojne objekte.

- Evo i danas se u Savetu bezbednosti odvija takva parada licemerja i dvostrukih standarda Zapada, koju je čak nekako nezgodno gledati - primetio je diplomata.

Kako je naveo, SAD, Velika Britanija i Francuska odbile su da potvrde nepovredivost diplomatskih objekata i rezultat toga je očigledan.

Foto: Printskrin

- Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija i Francuska su tada suštinski odbile da potvrde da se osnovni principi međunarodnog prava o nepovredivosti diplomatskih i konzularnih objekata, koji su sadržani u odgovarajućim Bečkim konvencijama, ravnopravno i podjednako primenjuju na sve države. Rezultat je, što se kaže, očigledan - rekao je Nebenzja, podsećajući da su SAD i Velika Britanija ranije odbile da razmatraju nacrt izjave Saveta bezbednosti UN o napadu na iranski konzulat u Damasku koji je predložila Rusija.

Nebenzja je dodao da Rusija takođe poziva Zapadni Jerusalim da sledi primer Irana, koji je izjavio da ne želi dalju eskalaciju.

- Primećujemo signal Teherana da ne želi dalju eskalaciju borbenih dejstava sa Izraelom. Apelujemo na Zapadni Jerusalim da sledi njegov primer i odustane od prakse provokativnih vojnih akcija na Bliskom istoku, koje su pune izuzetno opasnih rizika i posledica širom regiona, i bez toga destabilizovanog usled eskalacije palestinsko-izraelskog sukoba - zaključio je Nebenzja.

Rusija takođe smatra neprihvatljivim prećutkivanje osnovnih uzroka eskalacije sukoba na Bliskom istoku od strane niza zapadnih zemalja.

- Mnogi od vas danas nisu smogli hrabrosti da direktno ukažu da se sadašnja eskalacija na Bliskom istoku odvija u svetlu neviđene operacije Zapadnog Jerusalima u Pojasu Gaze i Zapadnoj obali koja traje više od šest meseci - podsetio je on.

- Smatramo takvo prećutkivanje o osnovnim uzrocima trenutne krize neprihvatljivim, posebno u kontekstu situacije oko Irana koju eskaliraju naše američke i druge kolege - ocenio je Nebenzja.

Rusija poziva sve strane umešane u incident sa iranskim napadom na Izrael da pokažu uzdržanost, rekao je Nebenzja.

- Pozivamo sve strane uključene u incident na uzdržanost u kontekstu napete situacije na terenu u regionu Bliskog istoka i očiglednih rizika da sukob preraste u regionalnu konfrontaciju - istakao je on.

Prema njegovim rečima, Moskva očekuje da će regionalne države sve postojeće probleme rešavati isključivo političkim i diplomatskim putem. On je dodao da Rusija smatra da je važno da konstruktivno nastrojeni međunarodni igrači tome doprinesu.

„Mora se zaustaviti spirala konfrontacije i krvoprolića. Smatramo hitnim zadatkom cele međunarodne zajednice da uloži sve neophodne napore za deeskalaciju situacije. U suprotnom, region bi mogao da bude uvučen u začarani krug međusobnih napada i nasilja“, naglasio je on.

Guteres: Bliski istok na ivici velikog sukoba

Bliski istok je na ivici velikog sukoba, došlo je vreme za deeskalaciju i maksimalnu uzdržanost, izjavio je generalni sekretar UN Antonio Guteres na hitnom zasedanju Saveta bezbednosti UN posle iranskog napada na Izrael.

„Bliski istok je na ivici. Narodi u regionu suočeni su sa stvarnom opasnošću od razornog velikog sukoba. Sada je vreme za detant i deeskalaciju. Sada je vreme za maksimalnu uzdržanost“, istakao je Guteres.

On je takođe izjavio o zabrani upotrebe sile protiv bilo koje države, kao i nepovredivost diplomatskih objekata.

FOTO: Tanjug/AP

„Podsećam sve države-članice da Povelja UN zabranjuje upotrebu sile protiv teritorijalnog integriteta ili političke nezavisnosti bilo koje države. Osim toga, princip nepovredivosti diplomatskih i konzularnih objekata i osoblja mora se poštovati u svim slučajevima u skladu sa međunarodnim pravom, kao što sam naveo osuđujući napad 1. aprila na iranski konzulat u Damasku“, rekao je Guteres.

Generalni sekretar UN takođe je istakao zajedničku odgovornost za obezbeđivanje momentalnog prekida vatre u Pojasu Gaze.

„Imamo zajedničku odgovornost da obezbedimo trenutni humanitarni prekid vatre u Gazi, bezuslovno oslobađanje svih talaca i nesmetanu isporuku humanitarne pomoći“, rekao je Guteres.

On je dodao da postoji i zajednička odgovornost za prekid nasilja na okupiranoj Zapadnoj obali, deeskalaciju situacije duž „plave linije“ i obnavljanje bezbedne plovidbe u Crvenom moru.

„Imamo zajedničku odgovornost da radimo za mir. Regionalni i globalni mir i bezbednost podrivaju se svakog časa. Ni region ni svet ne mogu sebi da priušte nove ratove“, naglasio je on.

Teheran: Iran napao Izrael u okviru prava na samoodbranu

Uzvratni udar Irana na Izrael izveden je isključivo u okviru neotuđivog prava na samoodbranu, izjavio je stalni predstavnik Irana u UN Amir Said Iravani na sednici Saveta bezbednosti ove organizacije, sazvane u vezi sa napadom Teherana na izraelske vojne objekte.

„Islamska Republika Iran izvela je seriju vojnih udara na izraelske vojne objekte. Udari su izvedeni isključivo u okviru neotuđivog prava Irana na samoodbranu kako je navedeno u Povelji Ujedinjenih nacija i priznato međunarodnim pravom“, rekao je diplomata.

Prema njegovim rečima, Iran je, nakon što SAD, Francuska i Velika Britanija nisu dozvolile SB UN da usvoji izjavu o izraelskom napadu na iranski konzulat u Damasku, iskoristio svoje pravo na samoodbranu.

„UN nisu ispunile svoju dužnost da održe međunarodni mir i bezbednost. Rusija je predložila saopštenje za štampu u kojem osuđuje zločin, koji su podržale Kina, Alžir i mnoge članice, ali su ga blokirale SAD, Velika Britanija i Francuska“, podsetio je iranski diplomata.

„Suočen sa takvim okolnostima, Iran nije imao izbora osim da iskoristi svoje pravo na samoodbranu u okviru međunarodnog prava“, naglasio je on.

On je dodao da je udar na Izrael bio neophodan, srazmeran, precizan i usmeren samo na vojne objekte.

„Dejstva su bila neophodne i srazmerna. To su bile precizne akcije usmerene samo na vojne ciljeve i sprovedene su pažljivo kako bi se minimizirala mogućnost dalje eskalacije i sprečila šteta koja bi mogla da se nanese civilima“, objasnio je on.

Ambasador Izraela: Iran prekršio Povelju UN i međunarodno pravo, uvesti mu dodatne sankcije

Izraelski ambasador pri Ujedinjenim nacijama Gilan Erdan izjavio je da je Iran napadom na Izrael prekršio Povelju UN i međunarodno pravo i pozvao Savet bezbednosti da uvede dodatne sankcije Teheranu.

„Savet bezbednosti mora danas da preduzme akciju i osudi Iran zbog njegovog terora“, rekao je Erdan i pozvao zemlje da uvedu sve moguće sankcije Iranu pre nego što bude prekasno.

On je naglasio da je Iran izvršio napad na Izrael sa 170 dronova, 120 balističkih i 30 krstarećih reketa, koje nose 60 tona eksplozivnog materijala. Naveo je da je napad izvršen iz Irana, Libana, Jemena, Sirije i Iraka.

„Iran i njegova ambicija za dominacijom moraju biti zaustavljeni. Rat može eskalirati u svetski“, upozorio je Erdan.

Američki predstavnik: SAD očekuju da SB UN osudi napad i sankcioniše Teheran

Zamenik američke predstavnice pri UN Robert Vud izjavio je da iranski napad na Izrael zaslužuje odgovor i da SAD očekuju da svih 15 članica Saveta bezbednosti UN ovaj napad osude.

On je istakao da UN imaju obavezu da ne dopuste da iranski napad prođe bez odgovora.

„Juče smo videli neviđeni napad na Izrael od strane zemlje koja je nameravala da ga uništi. Takav napad je bez presedana. Nadamo se da ćemo na ovom sastanku videti potpunu osudu svih 15 članova ovih neviđenih napada na Izrael“, rekao je Vud.

On je naglasio da će u narednim danima SAD istražiti dodatne mere kako bi se Iran držao odgovornim za napad pred Ujedinjenim nacijama, kao i da će smatrati Teheran odgovornim za postupke svojih posrednika.

Američki zvaničnik je poručio da SAD žele da se regionalne tenzije smanje, ali da ne znaju koji će biti sledeći potezi Izraela i Irana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?