RAT U UKRAJINI: Donjecki front grmi; Uspešan kontranapad VSU kod Nevelska; Rusi napreduju kod Časovog Jara i Avdejevke (VIDEO/MAPA/FOTO)

Novosti online

06. 04. 2024. u 07:25 >> 03:20

RAT u Ukrajini – 773. dan

РАТ У УКРАЈИНИ: Доњецки фронт грми; Успешан контранапад ВСУ код Невелска; Руси напредују код Часовог Јара и Авдејевке (ВИДЕО/МАПА/ФОТО)

Foto Tanjug/AP

 

Izveštaj sa fronta: Donjecki front grmi; VSU ubrzano gradi nove linije odbrane; Uspešan kontranapad kod Nevelska; Rusi napreduju kod Časovog Jara i Avdejevke (VIDEO/MAPA)

Oružane snage Ukrajine granatirale su pogranične oblasti Kurske i Brjanske oblasti, Belgorod i sela u regionu. Donjeck, Makejevka, Gorlovka ponovo su pod vatrom.

Zauzvrat, ruska vojska je izvršila niz napada na industrijska preduzeća u Zaporožju, uključujući Motor Sič i AvtoZAZ, kao i rezerve Oružanih snaga Ukrajine u Razumovki.

Foto Tanjug/AP

Pogođena je električna trafostanica u Odeskoj oblasti i vojna luka u Očakovu. Geranijum je u Harkovu pogodio mesto privremenog razmeštanja i skladištenja opreme brigade Oružanih snaga Ukrajine. Uništene su dva MLRS iz kojih su Oružane snage Ukrajine gađale Belgorod. U oblasti Harkova, Lancet je uništio radarsku stanicu Oružanih snaga Ukrajine. Druga meta bila je tačka raspoređivanja neprijatelja u Slavjansku DNR.

Ilustracija telegram rybar


Na Hersonskom sektoru nema promena, međusobni udari artiljerije i dronova. Oružane snage Rusije su iz drona na Dnjepru pogodile još jedan čamac Oružanih snaga Ukrajine, uprkos tome što je imao sopstveni sistem za elektronsko ratovanje, i gađale komandanta voda UAV u Krinkima.

Ilustracija telegram rybar


Na Zaporoškom frontu borbe se nastavljaju severozapadno od Verbovoja, gde Oružane snage Rusije proširuju zonu kontrole. A takođe i u centru Rabotina, gde se vode borbe bukvalno za svako uporište. Vazdušno-kosmičke snage gađaju avio-bombama položaje Oružanih snaga Ukrajine, uključujući i kod Orehova, gde grade drugu liniju odbrane.

U sektoru Južnog Donjecka, Oružane snage Rusije pokušavaju da istisnu Oružane snage Ukrajine sa položaja zapadno od Staromajorskog.


Donjecki front grmi. Oružane snage Rusije proširuju zonu kontrole južno i severno od Novomihajlovke. U samom selu vode se teške borbe, ukrajinske oružane snage se bore za svaku zgradu, ali ruski vojnici i dalje potiskuju VSU. Ima taktičkih pomaka u Georgijevki i Pobedi. Sa južne strane Krasnogorovke naša vojska aktivnije napada. Avijacija baca bombe na položaje Oružanih snaga Ukrajine u Krasnogorovki. Ali kod Nevelska, ukrajinske oružane snage su uspele da potisnu ruske trupe sa brojnih prethodno zauzetih položaja.

Foto Tanjug/AP



Na severnom boku Avdejevke vode se borbe za Berdiči – Oružane snage Rusije napreduju na zapadnu periferiju, kao i na južni deo Semjenovke. Vode se borbe u pokretu na prilazima Umanu, gde ukrajinske oružane snage pokušavaju da obustave naše napredovanje.

Ilustracija telegram rybar



U pravcu Artjomovskog, sva pažnja je usmerena na Časov Jar. Oružane snage Rusije uspostavile su uporište u istočnom delu grada i napadaju šumske plantaže i uporišta sa jugoistoka i severoistoka grada. Ukrajinske oružane snage idu u kontranapad, pokušavajući da potisnu ruske trupe van granica grada. Ruska artiljerija i avijacija pogađaju položaje Oružanih snaga Ukrajine u gradu. Glavne poteškoće za ruske jurišne jedinice, pored činjenice da su Oružane snage Ukrajine dobro ukopane, su veličina grada i teren. Časov Jar je veliki grad na brdu, odakle su ukrajinske oružane snage podržavale svoj garnizon čak i tokom borbi za Artjomovsk. Odnosno, Oružane snage RF će morati da se podignu odozdo prema gore. Ruska avijacija mnogo pomaže, ali će borbe biti žestoke.

Na Severskom frontu Ruska vojska napredovala je severno od Veselog i južno od kamenoloma krede Belogorovo. Takođe, Oružane snage Rusije potisnule su Oružane snage Ukrajine sa položaja na visovima zapadno od Berestovoja.


Na Krasnolimanskom pravcu zabeleženo je napredovanje naše armije kod predgrađa Ternova.

 

 

Zelenski traži Patriot baterije, nema zaštite od ruskih raketa

Zemlja je pojačala zaštitu energetskih objekata, ali to nije uvek dovoljno da odbije sve ruske napade. Ovo je izjavio predsednik Vladimir Zelenski u intervjuu za ukrajinski teleton.

Foto: Tanjug/AP

-Oni će dokrajčiti naš energetski sistem. To je njihova želja. Verujem da ćemo uspeti da idemo ovim putem. Uspeli smo da zaštitimo mnoge energetske objekte. I sistemima PVO i drugom zaštitom nivoa 1, 2 i 3. Ovo je konkretna zaštita, ali postoje projektili protiv kojih, nažalost, ne funkcionišu ovi sistemi.

Rusi krenuli na Umanskoje, napredovali 900m

Ruske jedinice nastavljaju napredovanje zapadno od druge linije odbrane ukrajinske vojske iza Avdejevke. Posle zauzimanja Tonenkoja i Orlovke, kao i delimičnog zauzimanja teritorije susednih sela Berdiči i Semjonovke, ovu liniju odbrane probile su ruske trupe. Posle proboja, počelo je napredovanje u pravcu naselja Umanskoje. Prve ruske jurišne grupe prošle nedelje su se približile istočnoj periferiji ovog sela.

Sada ruska vojska proširuje svoju oblast kontrole jugoistočno od Umana. U protekla 24 časa napredovanje je išlo i do 900 m dubine u ukrajinske položaje.

Foto Tanjug

Ukrajinci su prešli na taktiku korišćenja malih mobilnih grupa opremljenih protivtenkovskim oružjem. Međutim, u većini slučajeva ove grupe otkrivaju helikopteri, posle čega se pretvaraju u metu.

Iza sela Umanskoje nalazi se Karlovsko jezero i reka Volčja, koje ukrajinska vojska smatra prirodnim preprekama koje mogu da zaustave napredovanje ruskih snaga tokom poplava. Umanska komanda Oružanih snaga Ukrajine ne igra mnogo na tu kartu.

POGLEDJATE - Šta je noćas eksplodiralo u Harkovu (VIDEO)

Zahvaljujući pouzdanim obaveštajnim informacijama ruske snage nju nanele precizan udar u Harkovu.

Na meti ruskih snaga bili su VBR Vampir i ukrajinski raketni sistem Oljha koji su gađali Belgorod. Grupa za pokrivanje državne granice je raketnim udarom uništila jedinice VSU.

Litvanija šalje oklopnjake Kijevu

Litvanija je Ukrajini poslala partiju oklopnih vozila M577, saopštilo je Ministarstvo odbrane Litvanije, ali nije preciziralo o kolikoj je količini reč.

Ministarstvo odbrane Rusije je saopštilo da je uništen ukrajinski dron iznad Belgorodske oblasti.

Foto: Tanjug

Najnovije informacije iz brifinga Ministarstva odbrane Rusije: Veliki gubici VSu u tehnici i ljudstvu

Oružane snage Rusije su tokom noći grupnim napadima visokopreciznim oružjem i dronovima gađale vojno-industrijske objekte Ukrajine zaproizvodnju i remont oklopne tehnike, automobila, dronova. Pogođeni su i punktovi sa stranim plaćenicima.

Na kupjanskom pravcu su jedinice grupe „Zapad“ likvidirale pripadnike i uništile tehniku 57. brigade ukrajinske vojske. Kijev je izgubiooko 35 vojnika, tenk, dva automobila samohodnu haubicu gvozdika i radar američke proizvodnje AN/TPQ-50.

Na donjeckom pravcu su jedinice „Jug“ zauzele bolje položaje i porazile jedinice ukrajinske vojske u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Odbijena su dva napada ukrajinskih jurišnih jedinica. Ukrajinska vojska je izgubila više od 470 vojnika, dva borbena vozila, osam automobila, samohodnu haubicu M109 „paladin“, haubicu američke proizvodnje M777, četiri samohodne haubice „gvozdika“ i skladište sa oružje.

Foto printskrin tviter@UAWeapons

Ukrajinska vojska je poražena na avdejevskom pravcu. Ruske jedinice grupe „Centar“ su poboljšale položaje i odbile 12 jurišnih napada u naseljima u DNR-u. Ukrajinska vojska je izgubila više od 280 vojnika, tri tenka, dva borbena oklopna vozila i šest automobila. Uništena je haubica M777 i samohodna haubica M109 „paladin“ i „gvozdika“.

Na južnodonjeckom pravcu su ruske jedinice „Istok“ porazile ukrajinsku vojsku i tehniku u DNR-u. Ukrajinska vojska je izgubila više od 90 vojnika, tri automobila, samohodnu haubicu „gvozdika“ i haubicu D-30.

Ruske jedinice „Dnjepar“ su gađale ukrajinske brigade u naseljima u Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti. Ukrajinska vojska je izgubila oko 35 vojnika, sedam automobila, samohodnu haubicu „cezar“ francuske proizvodnje, haubicu M777 američke proizvodnje i dve haubice D-30.

Operativno-taktička avijacija, raketne snage i artiljerija ruske vojskesu na području grada Harkov uništile dva lansera protivvazduhoplovnog raketnog sistema SAMP-T francusko-italijanske proizvodnje.

Od početka specijalne vojne operacije je uništeno: 583 aviona, 270 helikoptera, 19.097 bespilotnih letelica, 497 protivvazdušnih raketnih sistema, 15.699 tenkova i drugih oklopnih borbenih vozila, 1.264 višecevnih bacača raketa, 8.692 oruđa poljske artiljerije i minobacača, kao i 20.676 jedinica specijalnih vojnih vozila.

Kijev: Sporazum s Moskvom sada potpuno nemoguć

Šef kancelarije ukrajinskog predsednika Andrej Jermak izjavio je da je sporatum Ukrajine s Rusijom sada potpuno nemoguć, prenosi evropsko izdanje lista „Politiko“.

-Jermak, koji je bio na čelu pregovaračke grupe Ukrajine s Rusijom na početku rata, izjavio je da je sporazum s Moskvom sada potpuno nemoguć, navodi list.

U intervjuu za list Jermak je naveo da Rusi, navodno, nisu ni zainteresovani za pregovore.

-Rusi žele kapitulaciju Ukrajine. To se nikada neće dogoditi. Niko od nas koji smo sada u Ukrajini nikada neće prijvatiti nikakve kompromise u vezi s našom nezavisnošću, rekao je Jermak.

Ruska vojska uništila pet ukrajinskih čamaca kod Dnjepra

Ruska artiljerija i jurišni dronovi su tokom noći uništili pet čamaca Oružanih snaga Ukrajine na lokacijama na kojima su pokušali da izvrše desant i da priđu levoj obali Dnjepra. Ukrajinska vojska je izgubila oko 30 vojnika, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Foto printskrin telegram/rvvoenkor

-Tokom noći je praćeno kretanje plovnih objekata po reci Dnjepar. Aktivirana je artiljerija i jurišni dronovi na mestima iskrcavanja u pokušaju da se približe levoj obali. Ukrajinska vojska je izgubila oko 30 vojnika, dva automobila, samohodnu haubicu 'paladin’, haubice M777, D-20 i D-30, navodi načelnik pres centra grupe „Dnjepar“ na društvenim mrežama.

Glavni komandant ukrajnske vojske: Situacija na frontu složena

Glavni komandant Oružanih snaga Ukrajine Aleksandar Sirski izjavio je da je situacija na frontu veoma složena.

Foto MO Ukrajine

-Posebno je teška situacija na bahmutskom (artjomovskom) pravcu, na području istočno od Časovog Jara i Kleščejevke; na avdejevskom, na području Berdičeva, Orlovke, Vodjanog, Pervomajskog; na novopavlovskom, na područku Novomihajlovke, napisao je Sirski na Telegramu.

Prema njegovim rečima, situacija je i dalje napeta na limanskom, orehovskom i hersonskom pravcu.

Oštećen aerodrom namenjen F-16

Oružane snage Rusije su gađale vojni aerodrom Oružanih snaga Ukrajine Starokonstantinov u Hmeljnickoj oblasti, na kome se spremaju da prime NATO avione F-16, moguće je da je pogođeno mesto gde se nalaze zapadni i ukrajinski vojni piloti, rekao je za Sputnjik koordinator proruske gerile u Nikolajevu Sergej Lebedev.

Foto Tanjug/AP

Ruske snage pogodile ukrajinske položaje u Očakovu

Ruska vojska izvela je napad na priobalje Očakova u Nikolajevskoj oblasti Ukrajine, gde se nalaze ukrajinski vojnici, rekao je za Sputnjik koordinator proruske gerile u Nikolajevu Sergej Lebedev.

Prema njegovim rečima, na mesto na kojem je odjeknula veoma snažna eksplozija došlo je mnogo ekipa hitne pomoći.

Lebedev je, takođe, naveo da je cela priobalna zona Očakova pod kontrolom ukrajinske vojske, a lokalni žitelji ne mogu da dođu do obale reke Dnjepar zbog barikada.

 

Poljska i saveznici digli avione

Avijacija Poljske i savezničkih zemalja podignuta je zbog „intenzivnih” akcija Rusije u Ukrajini, javlja operativna komanda Oružanih snaga Poljske.

VIŠE O TOME OVDE.

Ruska avijacija sprečila rotaciju ukrajinskih snaga na severodonjeckom pravcu

Ruski jurišni avioni Su-25 sprečili su rotaciju ukrajinske vojske na severodonjeckom pravcu, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Rusije.

Svi zadati ciljevi su uspešno pogođeni, navedeno je u saopštenju.

Rusija: Oboreno 10 ukrajinskih raketa RM-70 Vampir iznad Belgorodske oblasti

Ruski sistemi protivvazdušne odbrane oborili su jutros deset ukrajinskih raketa RM-70 Vampir iznad Belgorodske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Vazdušna opasnost u Belgorodu i Belgorodskoj oblasti, koja je trajala sat vremena, je ukinuta, saopštilo je na Telegramu regionalno odeljenje Ministarstva za vanredne situacije, prenosi RIA Novosti.

Za sada nema izveštaja o eventulanim žrtvama ili pričinjenoj šteti u ovom napadu. Belgorodska oblast se nalazi na zapadu Rusije, na granici sa Ukrajinom.

Gradonačelnik: Šest osoba poginulo, 10 ranjeno u ruskom napadu na Harkov

Šest osoba je poginulo, a 10 je ranjeno u noćašnjem ruskom napadu na Harkov, na severoistoku Ukrajine, izjavio je gradonačelnik Harkova Ihor Terehov.

On je na Telegramu napisao da je u napadu dronova "šahed" oštećeno najmanje devet višespratnica, niz upravnih zgrada, prodavnica, benzinska pumpa, kao i automobili, prenosi Interfaks Ukrajina. Ruske snage izvršile su jutros raketni napad na Zaporožje i u gradu su se čule najmanje dve eksplozije, napisao je na Telegramu načelnik Zaporoške oblasti Ivan Fedorov.

Na celoj teritoriji Ukrajine noćas je bila proglašena vazdušna opasnost zbog ruskih krstarećih raketa i dronova, prenosi Ukrinform. Ukrajinska PVO je tokom noći delovala dva puta u Kijevskoj oblasti, a ruske snage izvršile su raketni i napad dronovima, objavio je načelnik Kijevske oblasti na Telegramu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave