SAD SANKCIONIŠU KINESKU FIRMU: Zbog špijunskog hakovanja energetske industrije, osnovali je špijuni

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

25. 03. 2024. u 19:09

SJEDINjENE Američke Države danas su uvele sankcije kineskoj firmi za koju veruju da je pod kontrolom Ministarstva državne bezbednosti u Pekingu.

САД САНКЦИОНИШУ КИНЕСКУ ФИРМУ: Због шпијунског хаковања енергетске индустрије, основали је шпијуни

Foto Shutterstock

Vašington je tu kompaniju optužio da služi kao paravan za "višestruke zlonamerne sajber operacije usmerene ka vitalnoj američkoj infrastrukturi", preneo je Rojters.

Američko Ministarstvo finansija saopštilo je da se sankcije odnose na naučno-tehnološku kompaniju "Vuhan sjaoriži" ("Wuhan Xiaoruizhi"), kao i na dvojicu kineskih državljana.

-Zlonamerni sajber akteri, koje podržava kineska država, i dalje su jedna od najvećih i najupornijih pretnji američkoj nacionalnoj bezbednosti, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Vašington je takve entitete označio akronimom "napredne trajne pretnje" (APT) i naveo da predstavljaju skup kineskih obaveštajnih službenika koji rade za ogranak kineskog Ministarstva državne bezbednosti, sprovodeći kampanje sajber špijunaže u ime države.

Ministarstvo finansija SAD ističe da su kineski obaveštajci osnovali kompaniju " Wuhan Xiaoruizhi Science and Technology", koja se koristiti kao paravan za sprovođenje tih kampanja.

Ministarstvo finansija je odluku o sankcijama donelo u saradnji u Ministarstvom pravde SAD, FBI, Stejt departmentom i Velikom Britanijom.

(Tanjug)

BONUS VIDEO - ZAJEDNIČKA VEŽBA: Kina, Rusija i Iran sa zajedničkom budućnošću

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024