DUGE CEVI U CENTRU PARIZA: Naoružani vojnici se šetaju francuskom prestonicom (FOTO)

Novosti online

25. 03. 2024. u 14:33

FRANCUSKA je uvela pojačane mere bezbednosti, a premijer Gabrijel Atal rekao je u postu na mreži Iks da je odluka doneta nekoliko meseci pre održavanja Olimpijskih igara.

ДУГЕ ЦЕВИ У ЦЕНТРУ ПАРИЗА: Наоружани војници се шетају француском престоницом (ФОТО)

Foto: Printskrin

- S obzirom na to da je Islamska država preuzela odgovornost (za napad u Moskvi), kao i zbog pretnji našoj zemlji, odlučili smo da podignemo bezbednost na najviši nivo, naveo je francuski premijer Gabrijel Atal na platformi X (Tviter).

Saopštenje je usledilo nakon što je predsednik Emanuel Makron održao hitan sastanak izazvan napadom u petak u moskovskom predgrađu u kojem je poginulo najmanje 137 ljudi.

Francuski sistem upozoravanja na terorizam ima tri nivoa, a najviši nivo se aktivira nakon napada u Francuskoj ili u inostranstvu ili kada se smatra da je pretnja neminovna.

Taj sistem omogućava izuzetne mere bezbednosti kao što su pojačane patrole oružanih snaga na javnim mestima kao što su železničke stanice, aerodromi i verski objekti.

Foto: Printskrin

 

Francuska je više puta bila pogođena napadima džihadista, uključujući masakr u koncertnoj dvorani Bataklan 2015. u kojem su ekstremisti otvarali vatru na posetioce koncerta i satima držali taoce.

Zemlja je već bila u stanju visoke bezbednosne pripravnosti uoči Olimpijskih i Paraolimpijskih igara u Parizu ove godine, za koje se očekuje da će privući milione posetilaca u zemlju.

Bezbednosna zabrinutost je naročito velika zbog izuzetne ceremonije otvaranja 26. jula, koja će uključivati vožnju čamaca duž reke Sene i ogromne mase ljudi koji će posmatrati sa nasipa.

Foto: Printskrin

 

Grupa od pet terorista, podsetimo, upala je u petak oko 20 sati po moskovskom vremenu u koncertnu dvoranu na severozapadu Moskve.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!