SANDERS IZRIČIT: Amerika ne može da bude saučesnik u masovnom ubijanju dece, pa uputio kritiku jednoj zemlji

Ђорђе Грмуша
Đorđe Grmuša

10. 03. 2024. u 17:44

NEZAVISNI američki senator Berni Sanders zatražio je danas od Bele kuće da prekine slanje bezuslovne vojne pomoći Izraelu, nazivajući rat u Pojasu Gaze "dosad neviđenom krizom".

САНДЕРС ИЗРИЧИТ: Америка не може да буде саучесник у масовном убијању деце, па упутио критику једној земљи

Foto: EPA

- Ne radi se samo tome da je ubijeno 30.000 ljudi, od čega su dve trećine deca i žene. Postoji mogućnost da nekoliko stotina hiljada dece umre od gladi - rekao je Sanders, preneo je američki portal Politiko.

Istakao je da SAD ne mogu da budu "saučesnik u masovnom ubijanju dece". 

- Američka administracija ne može da moli izraelskog premijera Benjamina Netanijahua. Morate da mu kažete: 'ukoliko želite ikakav novac, morate da promenite vašu politiku'. Dozvolite kamionima da uđu u Gazu i nahrane decu - rekao je Sanders za CBS.

Sanders, koji je ostao pri stavu da palestinski Hamas mora biti uništen, pozvao je Bajdena da aktivira Zakon o stranoj pomoći, u kojem se kaže da SAD neće slati pomoć nijednoj zemlji koja blokira ili ograničava protok američke humanitarne pomoći.

- Ispostavlja se da Izrael krši zakon. Zaustavljanje američke humanitarne pomoći predstavlja kršenje zakona. To treba da bude jasno. Ne treba više slati novac Netanijahuovoj ratnoj mašini da ubija palestinsku decu - napomenuo je Sanders.

Prema ministarstvu zdravlja Pojasa Gaze, u izraelskim napadima ubijeno je više od 31.000 ljudi, dok ima i onih koji umiru od gladi.

Uprkos pritisku na aktuelnu administraciju, Sanders je ranije  rekao da će podržati Bajdena na novembarskim predsedničkim izborima.

 

BONUS VIDEO: RUSI UNIŠTILI PRVI ABRAMS - Američki tenk u plamenu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

VEĆ OD 380 EVRA: Evo kako da posetite ovu egzotičnu destinaciju za malo para i to na 8, 11 ili 12 dana avionom