ZVECKANJE ORUŽJEM I STRAH ZA MIR: Minhenska konferencija - Umesto o bezbednosti, glavna tema ratna strategija protiv Rusie

UKRAJINA je, uz smrt Alekseja Navaljnog, tokom prepodneva bila glavna tema trodnevne jubilarne šezdesete Minhenske konferencije o bezbednosti koja se u nedelju zaršava u glavnom gradu Bavarske.

ЗВЕЦКАЊЕ ОРУЖЈЕМ И СТРАХ ЗА МИР: Минхенска конференција - Уместо о безбедности, главна тема ратна стратегија против Русие

Foto: AP

Vladimir Zelenski je od svojih zapadnih saveznika zatražio još oružja, i to pre svega dugog dometa. On se zahvalio na dosadašnjoj pomoći, ali i lidere pozvao na odgovornost, naglašavajući da je "pobeda Ukrajine u njihovim rukama".

Zelenski je istovremeno imao seriju razgovora na najvišem nivou, između ostalog i sa američkom potpresednicom Kamalom Haris, u očekivanju da Trampovi republikanci odblokiraju pomoć od 60 milijardi evra njegovoj zemlji. U govoru u Minhenu Harisova je poručila da bi neuspeh u odmrzavanju ovog novca bio "poklon Putinu".

Foto: AP

Ukrajinski predsednik je imao zakazan i novi sastanak s nemačkim kancelarom Olafom Šolcom s kojim je dan ranije potpisao bilateralni sporazum o slanju novih sedam milijardi evra vojne pomoć. Odmah posle toga, Zelenski je i u Parizu sa svojim domaćinom Emanuelom Makronom stavio paraf na sličan sporazum koji podrazumeva još tri milijarde tokom ove godine.

Foto: AP

U takvoj atmosferi, saveznici su u subotu kovali stategiju kako da se suprostave Moskvi. Ovdašnji analitičari ističu da su, početkom treće godine ruske invazije, ruski vojnici u ofanzivi, a da ukrajinskoj vojsci nedostaju ljudi, oružje i municija. S tim u vezi Zelenski je danas objasnio i razloge povlačenja njegove vojske iz Avdivke, rečima da je to bila prava odluka da bi se spasilo što je moguće više života.

Foto: AP

Uz strahovanje po mir, istovremeno se zvecka oružjem. Stav generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga je da zemlje članice ove organizacije treba da inteziviraju proizvodnju oružja i da ga dodatno dostave Ukrajini. U Minhenu preovladava atmosfera da je dalje naoružavanje jedini način suprotstavljanja Rusiji. U Nemačkoj postoji otvorena bojazan od mogućeg direktnog sukoba s Rusijom u istočnom krilu Alijanse.

Foto: AP

Puno vremena posvećeno je i sukobu između Izraela i Hamasa i humanitarnoj katastrofi u Gazi, kao i opasnosti da se neprijateljstva prošire na Bliskom istoku, u očekivanom prisustvu izraelskog predsednika Isaka Hercoga i premijera palestinske teritorije Mohameda Štajeha.

Foto: AP

Na marginama Minhenske konferencije bilo je predviđeno i održavanje sastanaka ministara spoljnih poslova zemalja članica G7.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (5)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!