UKRAJINSKI RATNI PROFITERI NEĆE MOĆI DA ISKORIŠĆAVAJU EU: Jasna poruka francuskog predsednika Emanuela Makrona

OSTVARILI smo uvođenje jasnih, striktnijih pravila da bi se izbegle zloupotrebe i destabilizacije koje smo mogli da vidimo prethodnih meseci kada je reč o uvozu poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine, poručio je francuski predsednik Emanuel Makron u četvrtak na Evropskom savetu u Briselu.

УКРАЈИНСКИ РАТНИ ПРОФИТЕРИ НЕЋЕ МОЋИ ДА ИСКОРИШЋАВАЈУ ЕУ: Јасна порука француског председника Емануела Макрона

Foto: Profimedia

Makron je istakao da je, kada je reč o ukrajinskim žitaricama, sa Evropskom komisijom utvrđen zaštitni mehanizam u slučaju poremećaja tržišta. Kada je reč o jajima, piletini i šećeru, uporediće se nivo izvoza iz 2022. i 2023. i preko tih količina ponovo će biti uvedena carina.

- Da, treba pomoći Ukrajini u ratnoj situaciji, ali ne treba stvoriti situaciju nelojalne konkurencije od koje profitira nekoliko milijardera ili velikih industrijalaca koji ne poštuju naša pravila – upozorio je francuski predsednik.

Kada je reč o protestu evropskih poljoprivrednika, Makron je naglasio da je mnogo urađeno poslednjih godina i da bi bez toga situacija bilo mnogo teža.

- Ali, ne treba da potcenimo situaciju, ubrzanje u kome živi naša epoha, veliku geopolitičku destabilizaciju, rat posle ruske agresije u Ukrajini, pandemiju. Sve to duboko pogađa evropski poljoprivredni model. Vremena se menjaju, živimo kolektivnu revoluciju, treba da se suočimo sa klimatskim promenama, ratom u Evropi, geopolitičkom destabilizacijom, i moramo suštinski da izmenimo pravila da bismo išli dalje, jer smo propatili – nalgasio je francuski šef države.

Emanuel Makron je istakao šta je sve ponuđeno poslednjih dana i najavio da će se nastaviti s ustupcima da bi se poboljšalo stanje.

- Iznad nacionalnih mera, mora da se vodi i evropska borba. Zatražio sam od predsednice EK da radi na strateškim izazovima i da se na evropskom nivou osigura kontrola nabavke od strane velikih distributera, onako kako smo to uradili u Francuskoj. Potrebna je jača, konkretnija EU da bi zaštitila primanja naših poljoprivrednika – bio je jasan Makron.

Obećao je drastično smanjenje birokratije i naglasio da u središte treba staviti evropski prehrambeni suverenitet.

- Ako treba da menjamo zakone, menjaćemo ih – kazao je stanar Jeliseja.

Francuski predsednik je nalgasio da pravila treba da budu ista za sve, uz homogenizovane sanitarne i poljoprivredne kontrole unutar EU. Potvrdio je i da će se Francuska jasno protiviti sporazumu o slobodnoj trgovini sa zemljama Južne Amerike, zbog različitih normi koje vladaju u EU.

- U suprotnom, to bi bilo nepravedno – istakao je.

Najavio je i da već od februara kreće pojednostavljivanje evropske adminstracije u okviru poljoprivrede. Postignute dogovore ocenio je suštinskim napretkom u evropskom pristupu i logici kada je reč o ovoj branši.

BONUS VIDEO - ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave