ORBANU UKIDAJU PRAVO GLASA? Inicijativa unutar Evropskog parlamenta da se Mađarska isključi iz procesa odlučivanja unutar EU

Finski evroposlanik Petri Sarvama iz desničarske narodnjačke stranke, započeo je kampanju za isključivanje Mađarske iz procesa odlučivanja unutar EU. U cilju da se zvaničnoj Budimpešti ukine pravo glasa pokrenuo je i peticiju.

ОРБАНУ УКИДАЈУ ПРАВО ГЛАСА? Иницијатива унутар Европског парламента да се Мађарска искључи из процеса одлучивања унутар ЕУ

Foto: Profimedia/Luka Dakskobler/SOPA Images

Demohrišćanin Sarvama je uputio pisani poziv predsednici EP Roberti Mecoli, koja je takođe članica Evropske narodne partije (EPP), da započne proceduru isključivanja Mađarske iz procesa odlučivanja, jer je to u njenoj nadležnosti. U istoj ovoj evropskoj stranačkoj grupaciji mađarski Fides, iz čijih redova dolazi premijer Viktor Orban, bio je suspendovan 2019, da bi zatim napustili EPP 2021.

- Proces odlučivanja unutar EU je trenutno blokiran zbog Viktora Orbana. Može da funkcioniše samo ako se Orbanu oduzme pravo glasa. Istovremeno bismo pokazali da ucene, u bilo kojoj formi, nisu prihvatljive u EU – poručio je Sarvama.

Finski poslanik je dodao da EP treba da se ujedini imajući u vidu "neaktivnost zemalja članica".

- Želimo da sačuvamo evropski proces odlučivanja u ovim teškim trenucima, kada su zajedničke odluke neophodne naročito da bismo podržali Ukrajinu – saopštio je Petri Sarvama.

Evroposlanik iz Finske traži od Mecole da predloži izglasavanje rezolucije EP kojom se Evropska komisija i Evropski savet pozivaju na izjavu da se evropske vrednosti ozbiljno i uporno krše u Mađarskoj.

Smatra da bi sledeća faza postupka na osnovu člana 7 evropskog ugovora, u procesu koji je pokrenut protiv mađarske vlade zbog zabrinutosti oko vladavine prava, trebalo da bude aktivirana kako bi se zaštitile vrednosti EU.

EP nema direktne prerogative kada je reč o postupcima po članu 7, zbog čega se traži reakcija Evropskog saveta ili Evropske komisije. Države članice, međutim, nisu dužne da uzmu u obzir predloge parlamenta.

- Sad ili nikad. Poslanici imaju rok do petka da potpišu pismo, posle čega će biti prosleđeno Roberti Mecoli – poručio je preko društvenih mreža Savrama koji je peticiju pokrenuo u ponedeljak.

Važne odluke u EU donose se konsenzusom, a Mađarska je do sada više puta blokirala slanje pomoći Ukrajini, uz zahtev da se Budimpešti isplate sva pripadajuća sredstva iz evropskih fondova, čiji je deo blokiran procedurama usled izražene zabrinutosti zbog nepoštovanja vladavine prava. Sredinom prošlog meseca Orban je izašao iz sale kada se odlučivalo o početku pristupnih pregovora sa Ukrajinom za članstvo u EU što je omogućilo izglasavanje, ali je zato ostao neumoljiv, s vetom, kada je reč o upućivanju 50 milijardi evra pomoći Kijevu.

Ceo postupak uskraćivanja glasa Mađarskoj je teoretski moguć, ali u praksi teško izvodljiv. Između ostalog, zato što bi za odluku o suspenziji mađarskog glasa takođe bio potreban konsenzus. O svemu bi EP mogao da se izjašnjava već sledeće sedmice, jer su rokovi kratki, imajući u vidu da je odlučivanje o slanju nove pomoći Ukrajini prebačeno iz decembra, kada je odluku vetom blokirao Orban, za kraj januara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)