PUTINOV ZAOKRET NA ISTOK I PROBLEM ZA EVROPU: Rusija preusmerila naftu iz EU u Indiju i Kinu

Марија Стевановић
Marija Stevanović

27. 12. 2023. u 13:02

DO KRAJA 2023. godine samo 4-5 odsto ruskog eksporta nafte i naftnih derivata odlaziće u Evropu, za razliku od ranijih godina kada je taj pokazatelj dostizao 40-45 odsto, rekao je u intervjuu televiziji „Rusija 24“ potpredsednik Vlade Aleksandar Novak.

ПУТИНОВ ЗАОКРЕТ НА ИСТОК И ПРОБЛЕМ ЗА ЕВРОПУ: Русија преусмерила нафту из ЕУ у Индију и Кину

Foto: Tanjug/AP

Prema rečima vicepremijera, u proteklih godinu dana oko polovine izvoza je otišlo u Kinu – 45-50 odsto. Indiju je naveo kao drugog glavnog partnera Rusije, gde ranije nije bilo „praktično nikakvih isporuka“, prenosi Sputnjik.

- Tokom dve godine, udeo u snabdevanju Indije iznosio je oko 40 odsto - rekao je Novak.

Ruska vlada i naftne kompanije preusmeravaju snabdevanje energenata u Aziju zbog sankcija koje su uvedene nakon početka specijalne vojne operacije u Ukrajini. Evropska unija je uvela embargo na rusku naftu i naftne derivate (ne odnosi se na sirovu naftu koja ulazi u zemlje EU preko naftovoda Družba – južnim krakom nastavlja da ide prema Češkoj, Slovačkoj i Mađarskoj), a zatim je uvela i ograničenje cena na njih. Gornja granica za sirovu naftu iznosila je 60 dolara za barel, za naftne derivate - u zavisnosti od njihove vrste: 100 dolara po barel za dizel i 45 dolara po barelu za mazut, koji se prodaje sa popustom.

Moskva smatra da su sankcije nezakonite i kao odgovor na ove mere odbila je da isporučuje naftu zemljama koje su prihvatile ograničenje cena. Novak smatra ovu meru neefikasnim sredstvom, rekavši da od toga trpe krajnji potrošači.

- Danas vidimo da su cene brenta porasle, popust smanjen, a naši proizvodi se prodaju po tržišnim cenama – iznad naznačene gornje granice - rekao je on.

 

BONUS VIDEO:

POLICAJAC VLADIMIR ZA "NOVOSTI": Udarali su me metalnom šipkom, nisam se povukao

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!