MAĐARSKA IMA NOVI PLAN: Spremna da ukine veto za finansiranje Ukrajine u zamenu za sredstva EU

Tanjug

12. 12. 2023. u 20:19

MAĐARSKA je spremna da ukine veto na predlog EU za finansiranje Ukrajine u zamenu za odmrzavanje sredstava EU za finansiranje Mađarske u vrednosti od 30 milijardi evra, koje je blok ranije uskratio Budimpešti zbog nezadovoljavanja demokratskih standarda Unije, preneo je danas Blumberg.

МАЂАРСКА ИМА НОВИ ПЛАН: Спремна да укине вето за финансирање Украјине у замену за средства ЕУ

FOTO: EPA

- Finansiranje Mađarske od EU i finansiranje Ukrajine su dva odvojena pitanja. Ali, ako EU insistira da finansiranje Ukrajine treba da dođe iz izmenjenog budžeta EU, onda ta dva pitanja postaju povezana -  rekao je politički savetnik premijera Mađarske Viktora Orbana, Balaš Orban, koji sa njim nije u srodstvu.

On je dodao da se Mađarska i dalje protivi punom četvorogodišnjem planu pomoći Ukrajini u ukupnom iznosu od 50 milijardi evra i da bi više volela da EU ponudi finansiranje Kijevu za jednu godinu bez amandmana na budžet, kao i da bi Budimpešta ''razmotrila kako da doprinese takvom paketu''.

Balaš Orban je rekao da ''članstvo Ukrajine u EU ostaje 'crvena linija' za Budimpeštu'' i dodao da bi EU trebalo da ponudi strateško partnerstvo Kijevu, jer Mađarska smatra da Ukrajina nije ispunila kriterijume za članstvo.

Očekuje se da EU do srede odmrzne oko 10 milijardi evra namenjenih Ukrajini, nakon što je mađarska vlada usvojila zakone za jačanje nezavisnosti sudstva.

Premijer Orban je rekao da želi da EU odmrzne puni iznos, odnosno oko 30 milijardi evra, koji je suspendovan prošle godine zbog niskih standarda vladavine prava i korupcije.

Međutim, kako prenosi Blumberg, trenutno deluje da će ostatak sredstava ostati zamrznut dok Mađarska ne ispuni skoro dvadeset drugih zahteva, od obezbeđivanja akademskih sloboda do zaštite LGBT populacije i prava na azil.

 

BONUS VIDEO: KRZNENI ČLAN RUSKE ARMIJE - Pas Žužik pomaže protivvazdušnoj jedinici ruske vojske

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)