JEVREJSKI DOSELJENICI ORGANIZOVALI MARŠ U JERUSALIMU: Traže jurisdikciju nad Al-Aksom, policija morala da zaustavi skup

Tanjug

07. 12. 2023. u 22:51

STOTINE izraelskih doseljenika organizovalo je večeras provokativni marš u Jerusalimu, tražeći ukidanje jurisdikcije jordanskog islamskog vakufa nad džamijom Al-Aksa, prenosi agencija WAFA.

ЈЕВРЕЈСКИ ДОСЕЉЕНИЦИ ОРГАНИЗОВАЛИ МАРШ У ЈЕРУСАЛИМУ: Траже јурисдикцију над Ал-Аксом, полиција морала да заустави скуп

Foto Tanjug/AP

Marš je krenuo od Bab al-Khalila u Jerusalimu i nastavio se kroz trg Bab Al Amoud, Islamsku četvrt, Staru pijacu i kvart Vadi.

Marš je navodno bio u znaku proslave jevrejskih praznika i imao je za cilj da zahteva ukidanje jurisdikcije islamskog vakufa nad džamijom Al-Aksa.

Kolonisti su uzvikivali psovke i rasističke slogane usmerene na Arape i Palestince, napadajući nekoliko prolaznika.

U strahu od potencijalnih napada, palestinski lokali bili su zatvoreni tokom marša.

Ranije danas, izraelska opština Jerusalim postavila je veliki svećnjak na trgu Bab al-Džadid, jednoj od kapija Starog grada, obeležavajući početak jevrejskog praznika Hanuka.

Kako prenosi Tajms of Izrael, policija je blokirala marš jevrejskih radikala da uđe u muslimansku četvrt Starog grada kako je planirano.

Marš desničara koji organizuju kahanisti i jevrejski ultranacionalisti zaustavile su velike policijske snage, vodeni topovi i konjička policija.

Policija je prethodno odobrila marš, koji je trebalo da prođe kroz Muslimansku četvrt, a nejasno je zašto je marš zaustavljen u poslednjem trenutku.

Policija je zaplenila mnoge plakate i uhapsila jednog demonstranta pre nego što je blokirala rutu protesta niz severnu stranu Starog grada Jerusalima i ka kapiji Damaska gde je trebalo da uđu demonstranti.

Izraelci su okupirali istočni Jerusalim 1967. i kasnije ga anektirali u potezu koji međunarodna zajednica nikada nije priznala, podseća palestinska agencija.

BONUS VIDEO - EKSPLOZIJE ODJEKUJU GAZOM: Zgrade se ruše kao kule od karata - Osveta Izraela je u toku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)