BRAZIL RASPOREĐUJE TRUPE NA GRANICI SA VENECUELOM: Rastu tenzije u Latinskoj Americi

Tanjug

07. 12. 2023. u 11:32

BRAZIL raspoređuje trupe duž svoje granice sa Venecuelom nakon što je Karakas objavio planove da u svoju teritoriju uključi naftom bogatu oblast Esekibo, koju kontroliše Gvajana.

БРАЗИЛ РАСПОРЕЂУЈЕ ТРУПЕ НА ГРАНИЦИ СА ВЕНЕЦУЕЛОМ: Расту тензије у Латинској Америци

Screenshot

Brazilska vojska je saopštila da pojačava svoje prisustvo u regionu kao deo napora da "garantuje nepovredivost teritorije", prenosi Bi-Bi-Si, pozivajući se na francusku agenciju AFP.

Venecuela je obnovila svoja potraživanja za regijom Esekibo, koja je sporna još od 19. veka kada je Gvajana bila britanska kolonija, nakon što su pre nekoliko godina otkrivene rezerve nafte i gasa na dnu moru.

Tenzije između dve zemlje rastu od venecuelanskog referenduma održanog u nedelju, na kome je više od 95 odsto birača podržalo vladino polaganje prava na Esekibo.

Lider Venecuele Nikolas Maduro je posle referenduma zatražio od državne naftne kompanije da izda dozvole za eksploataciju u Gvajani i predložio da Narodna skupština usvoji zakon kojim bi ta oblast postala deo Venecuele.

U regionu raste zabrinutost, dok Gvajana svoje trupe drži u visokoj pripravnosti, a brazilska vojska premešta više vojnika u pogranični grad Boa Vista, glavni grad države Roraima, ali i dovodi više naoružanih vozila.

Međutim, svaki vojni upad Venecuele će biti logistički izazovan, pošto bi venecuelanski vojnici morali da prođu kroz brazilsku teritoriju kako bi ušli u Esekibo zbog izazovnog terena na drugim mestima.

U međuvremenu, helikopter gvajanske vojske sa sedam ljudi nestao je u sredu u blizini granice sa Venecuelom, ali načelnik gvajanskog štaba Omar Kan rekao je da nema "informacija koje sugerišu da je Venecuela umešana".

BONUS VIDEO: ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu