BIVŠI ŠEF PENTAGONA: Tramp će Kijevu oduzeti podršku i raskinuti sa NATO

P. Z. S. / russian.rt.com/inotv

06. 12. 2023. u 22:58

AKO Donald Tramp bude izabran za predsednika 2024. godine, njegov prvi korak biće zaustavljanje priliva pomoći Ukrajini, rekao je bivši američki ministar odbrane Mark Esper u intervjuu za MSNBC.

БИВШИ ШЕФ ПЕНТАГОНА: Трамп ће Кијеву одузети подршку и раскинути са НАТО

FOTO: Tanjug/AP


Prema njegovom mišljenju, tada se SAD pod Trampom mogu povući iz NATO-a i povući trupe iz zemalja članica alijanse.

*Hajde da to shvatimo. Bivši sekretar za odbranu i bivši sekretar vojske Mark Esper. Gospodine ministre, hvala vam što ste nam se pridružili. Hajde da razgovaramo o tome šta se desilo sa NATO-om, kakav je stav Donalda Trampa o NATO-u i šta to znači za SAD?


MARK ESPER, bivši ministar odbrane SAD: Pre svega, drago mi je da te vidim, Kejti. Što se tiče NATO-a, a s obzirom na to da sam sve ovo prošao sa njim, mogu da kažem da će se prvo desiti da će Ukrajini uskratiti pomoć.
I, naravno, ako se to dogodi, onda će svi napori da se podrži Ukrajina u njenom ratu protiv Rusije propasti. Zato što su Sjedinjene Države veliki Dženga blok, izvadiš ga i sve ostalo se raspadne.
A njegov sledeći korak, mislim, biće povlačenje naše zemlje iz NATO-a. Definitivno povlačenje trupa iz zemalja članica NATO-a, a to bi na kraju moglo dovesti do raspada čitave alijanse. I, naravno, Vladimir Putin bi bio srećan da vidi raspad NATO-a.
A onda bi on (Tramp – InoTV) počeo da razmišlja, o tome je već tada sa mnom i ostalima razgovarao (predsedništvo – InoTV), da li je vredno povlačenja trupa iz Koreje, Japana i drugih zemalja, naših saveznika. Dakle, ovo je zabrinjavajuće iz perspektive nacionalne bezbednosti.


*Šta za Sjedinjene Države znači ako napustimo NATO i više ne budemo deo sistema koji pruža zaštitu u zamenu za našu zaštitu?

MARK ESPER, bivši ministar odbrane SAD: Pa, pre svega, ti regioni sveta će biti manje bezbedni. Iste baltičke države, Poljska, Rumunija i druge zemlje fronta biće ranjive na rusku agresiju.
Slična situacija će se desiti i u Aziji u raznim oblicima (pretnja će doći – InoTV) od strane Komunističke partije Kine. I postepeno će, naravno, sve ovo stići do nas. Sjedinjene Države će takođe biti manje bezbedne.
I verujem da bi to bio odlazak Amerike sa svetske scene nakon što je predvodila svet 75 godina nakon završetka Drugog svetskog rata. A ako se to dogodi, onda ćete videti kako će se i pravila i propisi koji su uspostavljeni od tog vremena na kraju raspasti.
Vidite, ovo bi bila veoma loša situacija. Ne bih rekao da je to tako distopijsko, ali mnogo toga na šta smo navikli, svetski poredak, pravila i ograničenja, norme koje su dovele do našeg prosperiteta i omogućile nam da se razvijamo i rastemo decenijama će na kraju biti postepeno uništavana.

BONUS VIDEO - ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)