NAJVEĆE VOJNE SILE EVROPE PROTIV EK: O odbrani da se pitaju članice

Novosti online

30. 11. 2023. u 20:20

VODEĆE evropske vojne sile, Nemačka, Francuska, Italija i Švedska zalažu se za jačanje odbrane bloka "odozdo ka gore", odnosno, nisu raspoložene da dopuste Komisiji da ih "pregazi", dok se trudi da podstiče odbrambene integracije bloka.

НАЈВЕЋЕ ВОЈНЕ СИЛЕ ЕВРОПЕ ПРОТИВ ЕК: О одбрани да се питају чланице

Foto AP

Vođstvo u tim nastojanjima EU, kako oni smatraju, trebalo bi da preuzmu same članice.

-Moraju se uzeti u obzir prerogativi država članica, izjavile su četiri zemlje u dokumentu u koji je "Politiko" imao uvid, a u kome se dodaje da svaka mera koju predloži Komisija mora da bude "prikladna, neophodna i proporcionalna".

Inicijativa Evropske komisije za jačanje odbrambenih kapaciteta, za njih je više nego dobrodošla - ali sve dok je konkurencija u potpunosti očuvana, i dok se obuzdava apetit Brisela da prigrabi dodatna ovlašćenja.

Ovaj zahtev evropske države uputile su nakon što je Komisija predložila stvaranje novih zajedničkih instrumenata nabavke, kao i sistema koji odražava šemu američke inostrane vojne prodaje.

Foto Tanjug/AP

Zemlje se, naime, ne protive težnji Brisela da olakša evropskim kompanijama da se takmiče sa rivalima koje podržava Pentagon, ali ne žele da Komisija igra vodeću ulogu na račun nacionalnih prestonica.

-Podržavamo sveukupnu ambiciju Komisije da ojača Evropsku odbrambenu tehnološku i industrijsku bazu (EDTIB) . Zbog toga je važno fokusirati se na akcije u pristupu odozdo prema gore od ranih faza proizvodnog lanca, posebno na inovacije i istraživanje i razvoj. Takve akcije bi takođe prirodno rezultirale podsticanjem zajedničke nabavke krajnjih proizvoda, pišu te zemlje u nezvaničnom dokumentu od tri stranice, koji se diplomatskim jezikom naziva non-pejper.

Očekuje se da će početkom 2024. komesar za unutrašnje tržište Tijeri Breton predstaviti Evropsku odbrambenu industrijsku strategiju koja će pomoći u podršci vojno-industrijskom kompleksu kontinenta.

Izvršna vlast EU poslala je nekoliko dokumenata nacionalnim delegacijama da dobiju svoje stavove o tome kako bi strategija trebalo da izgleda.

Non-pejper Francuske, Nemačke, Švedske i Italije razmatran je na radionicama koje Komisija organizuje sa državama članicama uoči predstavljanja strategije. Diplomata EU uključen u diskusiju rekao je za "Politiko" da je devet zemalja potpisalo pismo, a druge bi mogle da se pridruže.

Zemlje kažu da više vole da optimizuju postojeće okvire saradnje nego da izmišljaju nove.

-Strategija odbrambene industrije treba da se zasniva na već uspostavljenim odbrambenim inicijativama i akciji EU kako bi se osiguralo da se ovi instrumenti koriste i optimizuju za podršku EDTIB-u, pišu ove države.

Snaga EDTIB-a je, kako ukazuje jedan od evropskih diplomata, izgrađena na premisi da se "ostaje agilan i brzo se prilagođava novim izazovima" – što znači podršku kompanijama uz očuvanje konkurencije i odbijanje monopola, rekao je diplomata EU.

To praktično znači da nacionalne prestonice treba da preuzmu vođstvo.

-Podrška i razvoj EDTIB-a zahteva napore svih država članica i institucija EU u skladu sa njihovim ulogama i odgovornostima, navodi se.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VELIKA FRKA U DENVERU: Nikola Jokić i NBA šampioni upali u probleme!