LAVROV DOPUTOVAO U SKOPLJE: Bugarska ipak odbila da otvori vazdušni prostor - ovo je razlog

Tanjug

30. 11. 2023. u 08:37

RUSKI ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov doputovao je u prestonicu Severne Makedonije, Skoplje, kako bi prisustvovao ministarskom sastanku OEBS-a, preneli su ruski mediji.

ЛАВРОВ ДОПУТОВАО У СКОПЉЕ: Бугарска ипак одбила да отвори ваздушни простор - ово је разлог

Foto: AP

Avion kojim je Lavrov doputovao u Skoplje preleteo je oko 4.000 kilometara i preleteo Tursku i Grčku, iako je prvobitno bilo planirano da se do Skoplja leti preko Bugarske, a let je zbog toga trajao više od 5 sati, prenosi TASS.

Ruska novinska agencija navodi da je bugarska strana odbila da otvori svoj vazdušni prostor za Lavrovljev avion, ako se u njemu nalazi portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

-Dozvola se daje ruskom ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu i delegaciji koja ga prati za učešće na sastanku u Skoplju. Ova dozvola se ne odnosi na direktorku Odeljenja za informisanje i štampu ruskog ministarstva spoljnih poslova Mariju Zaharovu koja se nalazi na listi sankcija EU - navodi se u saopštenju bugarskog Ministarstva spoljnih poslova.

Eksperti, međutim, smatraju da ovaj potez nije povezan sa sankcijama, jer je i Lavrov na crnoj listi EU.

- Verovatno se zvanična Sofija plaši Zaharove čak i kada samo leti iznad Bugarske - izjavio je neimenovani diplomatski izvor dopisniku TASS.

BONUS VIDEO: RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

ŽENA AUTOMOBILOM SLETELA U REKU, DETE OSTALO ZAROBLJENO NA ZADNJEM SEDIŠTU: Malenoj, nažalost, nije bilo spasa