ZAPAD PRAVIO SMICALICE RUSIJI TOKOM PRIPREMA ZA SASTANAK: Zaharova raskrinkala sabotaže uoči samita OEBS-a

Novosti onlajn

29. 11. 2023. u 08:29

RUSKA strana je tokom pripreme za učešće na sednici Saveta ministara spoljnih poslova OEBS u Severnoj Makedoniji nailazila na „svakakve smicalice“, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

ЗАПАД ПРАВИО СМИЦАЛИЦЕ РУСИЈИ ТОКОМ ПРИПРЕМА ЗА САСТАНАК: Захарова раскринкала саботаже уочи самита ОЕБС-а

Foto: Profimedia/Shutterstock/Ilustracija

- Mogu da kažem da su prilikom pripreme za učešće svih zemalja u Savetu ministara spoljnih poslova OEBS-a ruskoj strani pravljene svakakve smicalice i postojale su unutrašnje intrige među zapadnim zemljama. Neke od njih shvataju da su situaciju u OEBS-u dovele do egzistencijalne krize te strukture - kazala je Zaharova.

Kako je dodala, drugi deo zapadnih zemalja „nastavlja da pritiska pedalu potpunog rusofobičnog ludila“.

Takođe je istakla da je ovaj događaj „test za OEBS“.

- Poslednjih godina ta organizacija je dovedena do takve mere da se svi pitaju – a kako dalje? Hoće li svi gledati okupaciju te strukture koja će dovesti do njenog uništenja, jer neće biti potrebna? - zapitala se Zaharova.

Ona je podsetila na trenutak kada je OEBS formiran.

- Organizacija je formirana na samom vrhuncu sukoba između sistema – svet je tada bio bipolaran – na vrhuncu Hladnog rata, kada se još osećao užas zbog Kubanske raketne krize. Ova organizacija je formirana da se nešto slično ne bi ponovilo, da bi se pronašao zajednički jezik i da bi pokušali da se izgrade mostovi. Mislim da je bilo još mnogo elemenata koje je svaka od država ulagala u tu strukturu. Neko je išao sa pruženom rukom prijateljstva, iskreno verujući da je potrebno razvijati dijalog, dok je neko, očigledno, smatrao da ti mostovi neće biti mostovi prijateljstva, nego mostovi za prebacivanje arsenala radi pogoršanja konfrontacije. Različito su se odnosili prema njoj i koristili je i rezultati su bili različiti - istakla je ona.

Podsećamo, u Skoplju danas počinje trodnevni 30. skup ministara spoljnih poslova Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), koji će okupiti preko 70 delegacija sa oko 1.000 članova.

Pored ministara spoljnih poslova zemalja članica EU, najveću pažnju privlači najavljeno prisustvo američkog državnog sekretara Entonija Blinkena i šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova, čiji bilateralni susret za sada nije predviđen.

Ministri će doneti odluke o daljem funkcionisanju OEBS, a izvesno je da će odlučiti da Malta preuzme ulogu predsedavajućeg OEBS za 2024. godinu. Nakon više od tri decenije nezavisnosti, Makedonija je prvi put domaćin ovakvog jednog skupa, što se u zemlji ocenjuje kao veliki uspeh domaće diplomatije. Pripreme za ovaj događaj trajale su celu godinu, a tokom skupa biće angažovano više policijskih službi.

BONUS VIDEO: RUSKA PACIFIČKA FLOTA - Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (0)

VELIKI FUDBALSKI HAOS: Mančester siti ne može da igra u Ligi šampiona?!