OŠTRE KRITIKE IZ RUSIJE: Alijansa pogoršava vojnopolitičku situaciju u Evropi

Srna

22. 11. 2023. u 11:37

AGRESIJA NATO-a usmerena ka Rusiji stvara rizik od potpunog pogoršanja vojnopolitičke situacije u Evropi, izjavio je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Aleksandar Gruško.

ОШТРЕ КРИТИКЕ ИЗ РУСИЈЕ: Алијанса погоршава војнополитичку ситуацију у Европи

FOTO: AP/Tanjug

- Nema razgovora o jačanju bezbednosne arhitekture bez uzimanja ruskih interesa u obzir. Neprijateljski stav prema našoj zemlji mogao bi da potpuno destabilizuje vojnopolitičku situaciju u Evropi - rekao je Gruško za portal "Komsomolska pravda".

On je podsetio da je NATO označio Rusiju kao "najveću i najdirektniju pretnju" u svom strateškom konceptu usvojenom na samitu Alijanse u Madridu prošle godine.

- NATO planira da se drži ove konfrontacione logike najmanje jednu deceniju, tokom trajanja te doktrine. Alijansa će upravljati vojnim planiranjem koje će dodatno ojačati zavisnost Evropljana od SAD i to ne samo u polju bezbednosti - naveo je Gruško.

Prema njegovim rečima, dok članice Alijanse koje su blizu prve linije insistiraju na razmeštanju dodatnih snaga, uglavnom američkih, na svojoj teritoriji, može se samo nagađati kada će Zapadna Evropa shvatiti da to vodi u ćorsokak.

Gruško je napomenuo da su agresivni postupci NATO-a prema Rusiji učinili nemogućim "uobičajeno poslovanje", preneo je TASS.

On je dodao da je NATO odbio da se pridruži kolektivnim naporima čiji je cilj osiguravanje evropske i globalne bezbednosti.

BONUS VIDEO: RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)