RAT U IZRAELU: DŽeruzalem post: Na pomolu dogovor o prekidu vatre u Pojasu Gaze (VIDEO)

Novosti online

21. 11. 2023. u 07:24 >> 00:52

SUKOB izraelske vojske i Hamasa ušao je u 46. dan. Lider političkog krila Hamasa Ismail Hanije tvrdi da se Izrael i taj palestinski pokret približavaju sporazumu o primirju u ratu u Pojasu Gaze. Detalje dogovora će, kako se očekuje, saopštiti Katar.

РАТ У ИЗРАЕЛУ: Џерузалем пост: На помолу договор о прекиду ватре у Појасу Газе (ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP

Jordan pojačava prisustvo vojske duž granica sa Izraelom

 


Jordan je saopštio da je pojačao prisustvo vojske duž granica sa Izraelom i upozorio da bi svaki pokušaj Izraela da nasilno potisne Palestince preko reke Jordan predstavljao kršenje mirovnog sporazuma sa susednom državom.

Jordanski premijer Bišer Kasavneh rekao je da će njegova zemlja pribeći "svim raspoloživim sredstvima" kako bi sprečila Izrael da implementira bilo kakvu politiku transfera za masovno proterivanje Palestinaca sa Zapadne obale.

- Svako raseljavanje ili stvaranje uslova koji bi do toga doveli, Jordan će  smatrati objavom rata i kršenjem mirovnog sporazuma - rekao je Kasavneh, pozivajući se na mirovni sporazum sa Izraelom iz 1994. godine, prenosi Rojters. 

On je dodao da bi to nanelo štetu nacionalnoj bezbednosti Jordana, dodao je Kasavneh.

Jordan, druga arapska zemlja posle Egipta koja je potpisala mirovni sporazum, ima jake bezbednosne veze sa Izraelom. 

Međutim, odnosi su naglo zahladneli od dolaska na vlast jedne od najdesničarskih vlada u istoriji Izraela.

 

 

Kirbi: SAD neće podržati izraelske akcije na jugu Gaze ako se ne zaštite civili

 


Sjedinjene Američke Države neće podržati proširenje izraelskih vojnih akcija na jug Pojasa Gaze, ukoliko ne postoji konkretan plan kojim se štite civili koji su evakuisani južno, saopštila je večeras Bela kuća.

- Povodom izraelskog razmatranja pomeranja operacija ka jugu, rekli smo da ne podržavamo ovakve operacije bez jasnog plana Izraelaca da objasne kako će da zaštite dramatično povećan broj civila na jugu - rekao je portparol Nacionalnog bezbednosnog saveta Bele kuće, Džon Kirbi, preneo je Njuzvik.

Kirbi je ocenio da je to povećanje ljudi zbog činjenice da je veliki broj civila evakuisan sa severa na upozorenje Izraela i da su SAD zadovoljne da vide da su uspostavljeni bezbedni koridori sa severa za one koji žele da se sklone sa severa Gaze.

- Sada je taj narod na jugu i samim tim je veća odgovornost za Izraelce da budu sigurni pre nego što počnu operacije na jugu, da zaštite civile - istakao je Kirbi.

 

 

Islamski džihad: Umrla jedna zarobljenica, odričemo se odgovornosti


 Palestinska militantna grupa Islamski džihad saopštila je večeras da je preminula jedna zarobljenica koju drži od 7. oktobra kada je izvršen napad na Izrael.

- Ranije smo izrazili spremnost da je oslobodimo iz humanitarnih razloga, ali je neprijatelj odugovlačio i to je dovelo do njene smrti - navodi se u objavi na Telegramu, prenosi Rojters.

Portparol Islamskog džihada Abu Hamza rekao je da se militantna grupa odriče svake odgovornosti za zarobljenike koje drži zbog "varvarskog bombardovanja svakog centimetra Pojasa Gaze".

 

 

Izrael: U toku sastanak cele vlade o mogućem dogovoru sa Hamasom


U Izraelu se trenutno održava sastanak ministara u vladi o mogućem dogovoru o oslobađanju talaca koje u Pojasu Gaze drži palestinska militantna grupa Hamas.

Sastanku prisustvuje svih 38 ministara, javljaju izraelski mediji, prenosi Gardijan.

Prethodno su održani sastanci ratnog i bezbednosnog kabineta, ali tokom njih nije održano glasanje o dogovoru sa Hamasom.

Prema pisanju medija, sporazum bi mogao da se odnosi na oslobađanje više desetina žena i dece, dok bi Izrael, zauzvrat, pristao na višednevni prekid vatre.

 

Foto: EPA

 

 

Izraelska vojska:Presreli smo nekoliko dronova koji su doleteli iz južnog Libana

 

 Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su večeras da su presrele nekoliko "sumnjivih vazdušnih meta, očigledno dronova", koji su ušli u izraelski vazdušni prostor iz Libana, nakon čega su se oglasile sirene za vazdušnu opasnost u Zapadnoj Galileji.

Dodaje se da je opasnost završena, bez iznošenja više detalja, navodi Tajms of Izrael.

Ranije u toku dana su iz IDF saopštili da su napali antitenkovsku poziciju u južnom Libanu, napominjući da sada napadaju više Hezbolahovih pozicija.
 

 

Džeruzalem post: Na pomolu dogovor o prekidu vatre

 

Dogovor o petodnevnom prekidu vatre između Izraela i Palestine je na pomolu, prenosi Džeruzalem post.

 

Izrael nastavlja sa udarima na Liban

Izraelska vojska je objavila snimak napada na libansku teritoriju: Tvrde su da su napali ćelije Hezbolaha. Nema prijavljenih žrtava.

Netanjahu o taocima

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu poručio je da je oslobađanje talaca prioritet vlade, navodeći da je to njegova lična i odgovornost celog vojnog kabineta.

Preti epidemija Pojasu Gaze

Unicef je upozorio da u opkoljenoj Gazi postoji ozbiljna opasnost od izbijanja epidemije.

„U Gazi besni savršena oluja za tragediju. Bez dovoljno goriva svedočićemo kolapsu sanitarnih usluga, a tada ćemo imati, pored minobacača i bombi, savršenu oluju za širenje bolesti“, izjavio je portparol Unicefa Džejms Elder.

Katar: Pregovori o primirju približavaju se cilju

Pregovori o primirju između Izraela i palestinskog pokreta Hamas približavaju su se cilju, izjavio je portparol Ministarstva spoljnih poslova Katara Madžid el Ansari, dodajući da trenutno ne može da iznese detalje eventualnog dogovora.

„Ne možemo da znamo njegove detalje dok se određeni sporazum ne postigne u konačnoj formi“, dodao je portparol katarskog ministarstva.

Katar je posrednik u pregovorima dve strane.

Udar na jug Libana

U izraelskom udaru na jug Libana poginuli su dva novinara i jedan civil, objavili su libanski mediji.

Libanska tv stanica „Majadin“ javila je da su u napadu poginuli njihov dopisnik i kamerman.

Izraelski ministar za nacionalnu bezbednost: Sporazum sa Hamasom bi doneo katastrofu

Izraelski ministar za nacionalnu bezbednost Itamar Ben Gvir pozvao je da se najavljeni sporazum sa Hamasom o taocima ne sklapa.

„Veoma sam zabrinut jer se priča o nekakvom dogovoru. Glasine govore da će Izrael ponovo napraviti veliku grešku, na sličan način kao i 2011. godine“, naveo je Gvir u saopštenju.

On je istakao da je zabrinut zbog sporazuma koji bi, kako smatra, doneo katastrofu, navodeći između ostalog moguće oslobađanje palestinskih zatvorenika i puštanje goriva u Pojas Gaze.

Stigla humanitarna pomoć iz Rusije

Specijalni avion Ministarstva za vanredne situacije Rusije sa humanitarnom pomoći za stanovništvo Pojasa Gaze stigao je iz Dagestana na aerodrom El Ariš u Egiptu.

Ranije je Ministarstvo saopštilo da će avion Il-76 dostaviti još 27 tona humanitarne pomoć za stanovništvo Gaze.

Bombardovan polažaj Hezbolaha

Izraelski avioni bombardovali su položaje Hezbolaha na jugu Libana.

Okružena Džabalija

Izraelska vojska saopštila je da je u ponedeljak uveče u potpunosti okružila Džabaliju u severnom delu Pojasa Gaze.

Kako se navodi, artiljerijske i vazduhoplovne snage su izvele snažne udare po Džabaliji, gradu koji se nalazi na četiri kilometra severno od Gaze, da bi „pripremili teren za borbu“.

Pogođen Hamasov nosač raketa

Izraelska vojska je saopštila da je tokom noći pogodila Hamasov bacač raketa sa kojeg je juče, kako se navodi, gađana teritorija centralnog Izraela.

Kontakt grupa za Gazu u Moskvi o privremenom primirju

Kontakt grupa za rešavanje situacije u Pojasu Gaze razgovaraće danas u Moskvi o privremenom primirju i isporuci humanitarne pomoći Gazi, saopštilo je tursko Ministarstvo spoljnih poslova.

U saopštenju se navodi da je Kontakt grupa u ponedeljak obavila prvu posetu Pekingu kada se sastala sa kineskim ministrom spoljnih poslova.

Očekuje se da će se Kontakt grupa sastati u sredu u Londonu i Parizu. U okviru tih poseta, kojima će prisustvovati turski ministar spoljnih poslova Hakan Fidan, očekuju se sastanci sa britanskim premijerom Rišijem Sunakom i francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, navelo je tursko ministarstvo.

Odluku o formiranju Kontakt grupe za Gazu doneli su učesnici samita Organizacije islamske saradnje i Lige arapskih država koji je održan 11. novembra u glavnom gradu Saudijske Arabije, Rijadu.

Gađano 250 meta Hamasa

Izraelski avioni gađali su oko 250 meta Hamasa u Pojasu Gaze u poslednja 24 sata, saopštila je izraelska vojska.

Granatirana stambena zgrada u Gazi

Najmanje 17 osoba je poginulo u izraelskom granatiranju stambene zgrade u centralnom delu Pojasa Gaze, objavila je „Al Džazira“.

Kako se navodi, zgrada se nalazi na teritoriji izbegličkog kampa Nuseirat.

Šef Hamasa: Približavamo se sporazumu o primirju sa Izraelom

Lider političkog krila Hamasa Ismail Hanije tvrdi da se Izrael i taj palestinski pokret približavaju sporazumu o primirju u ratu u Pojasu Gaze.

U saopštenju objavljenom na Telegramu, Hanije, koji se nalazi u Dohi, prestonici Katara, naveo je da je Hamas dao svoj odgovor Kataru i drugim posrednicima, ne iznoseći detalje.

Prethodno je zvaničnik Hamasa Izat el Rešik izjavio da su u toku razgovori između Hamasa i Izraela o privremenom primirju tokom kojeg bi se organizovao ulazak pomoći u Pojas Gaze i, pored toga, razmenili taoci i zatvorenici.

„Očekivani sporazum će uključivati oslobađanje izraelskih talaca, žena i dece, u zamenu za oslobađanje palestinskih žena i dece u okupacionim zatvorima“, rekao je El Rešik za „Al Džaziru“.

Prema njegovim rečima, detalje o primirju objaviće katarski zvaničnici.

BONUS VIDEO: UZNEMIRUJUĆI SNIMCI IZ POJASA GAZE: Pripadnici Hamasa hvataju taoce na granici sa Izraelom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

POGINUO MUŠKARAC: Automobilom se zakucao u ogradu Bele kuće, tajna služba hitno pokrenula istragu (VIDEO)