ESTONIJA OPTUŽILA MOSKVU DA PODSTIČE PRILIV MIGRANATA: Finska potpuno zatvara četiri granična prelaza sa Rusijom

Tanjug

17. 11. 2023. u 08:23

MINISTAR unutrašnjih poslova Estonije Lauri Lanemets izjavio je danas da je Rusija proširila na Estoniju provokativnu meru, prvobitno usmerenu na Finsku, tako što je „namerno” dozvolila tražiocima azila bez viza ili boravišnih dozvola da stignu do prelaza na zajedničkoj granici, prenosi list Delfi.

ЕСТОНИЈА ОПТУЖИЛА МОСКВУ ДА ПОДСТИЧЕ ПРИЛИВ МИГРАНАТА: Финска потпуно затвара четири гранична прелаза са Русијом

Foto: Profimedia

- Rusija ih pušta bez ikakvog osnova, što znači da te osobe dolaze do nas i mi moramo da se pozabavimo njima. Pošto nemaju osnova za ulazak u Evropsku uniju, očigledno je ovo organizovana i smišljena aktivnost da se opterete aktivnosti na granicama - rekao je estonski ministar, prenose mediji.

On je naveo da je Estonija do sada vraćala sve osobe koje pokušavaju da pređu granicu bez dokumenata ili dozvole, kao i da je bila u bliskoj komunikaciji sa Finskom i drugim susednim zemljama.

Finska je ranije danas saopštila da će potpuno zatvoriti četiri granična prelaza sa Rusijom od petka uveče do februara 2024, nakon što je optužila Moskvu da pušta migrante bez dokumenata ka granici.

Odnosi između Rusije i Estonije su se pogoršali nakon što je Moskva pokrenula invaziju na Ukrajinu u februaru 2022. godine, što je navelo Estoniju da protera 21 službenika ruske ambasade 2023. Moskva je uzvratila proterivanjem estonskog ambasadora iz Rusije.

BONUS VIDEO: RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)