ŠTRAJKAČI TUŽE VLADU: Hoće li današnja generalna obustava rada da blokira Italiju?

Milica Ostojić - Specijalno za Novosti RIM

17. 11. 2023. u 06:45

ZA povećanje plata, bolje ugovore, više prava, a protiv siromašenja radnika i penzionera, neadekvatnog finansiranja zdravstva, zakona o budžetu, samo su neki od zahteva dva najveća sindikata koji u centralnom delu Italije danas stupaju u jednodnevni generalni štrajk.

ШТРАЈКАЧИ ТУЖЕ ВЛАДУ: Хоће ли данашња генерална обустава рада да блокира Италију?

Foto: Printskrin

Takav sukob između vlade i sindikata zbog obima štrajka nikada do sada nije viđen u Italiji.

Komisija za garantovanje Zakona o štrajku kao nezavisan organ smatrala je da "ne postoje elementi za generalni štrajk". Usledilo je naređenje ministra za transport Matea Salvinija, "radna obaveza za štrajkače", pozivom na zakon o garantovanju prava građana, ili će, u protivnom, uslediti konsekvence, s tim da se javni prevoz može zaustaviti samo od 9 do 13 sati. Sindikati su prihvatili naredbu, ali najavljuju tužbu protiv vlade.

Biće zatvorene sve javne kancelarije i uslužne delatnosti, škole, univerziteti, pošte. Garantovani su samo osnovni resursi - voda, gas, benzin, struja, bankarske usluge na automatima, lekovi i Hitna pomoć.

Štrajkovi se najavljuju i u drugim delovima Italije. Partije opozicije, Demokratska stranka i Pokret pet zvezda, inače razjedinjene, ovoga puta se ujedinjuju, oko zahteva štrajkača. Koliko će izgubiti privreda nema pomena.

U 2022. je bilo oko četiri štrajka dnevno. Svi su, smatra se ne slučajno, zakazivani u petak ili ponedeljak, pa su Italijani dobili uvek i produženi vikend.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)