MOSKVA O NATO TRUPAMA: Alijansa nema razloga da militarizuje baltički region

Novosti online

15. 11. 2023. u 17:50

NATO nema stvarne razloge za militarizaciju baltičkog regiona, dejstva Alijanse mogu dovesti do degradacije regionalne bezbednosti i biće uzete u obzir prilikom vojnog planiranja u Rusiji, izjavila je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova na redovnoj konferenciji za medije.

МОСКВА О НАТО ТРУПАМА: Алијанса нема разлога да милитаризује балтички регион

NATO Foto AP

-NATO jednostavno nema prave razloge za militarizaciju nekada mirnog baltičkog regiona, ocenila je Zaharova.

Ona je podsetila da istraga o incidentu na gasovodu „Baltikonektor“ još nije završena, a na Zapadu se zataškava tema terorističkog napada na „Severni tok“. U tom kontekstu, Moskva poziva da se sačekaju rezultati istrage pre nego što poveća vojna aktivnost u baltičkom regionu.

-Nesrazmerna aktivnost Alijanse u ovom regionu samo može dovesti do konačne degradacije regionalne bezbednosti. Sve će to biti uzeto u obzir u okviru naših doktrinarnih koncepata i dokumenata. Naravno, i u okviru vojnog planiranja, dodala je Zaharova.

Ranije je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio da je Alijansa nakon incidenata na „Severnim tokovima“ i „Baltikonektoru“ pojačala zaštitu infrastrukture i svoje prisustvo na Baltiku.

Gasovod „Baltikonektor“ trenutno ne radi zbog mogućeg curenja, pošto je 8. oktobra uveče opao pritisak u podvodnoj cevi i rukovodioci sistema prekinuli su dovod gasa. Finski graničari otkrili su navodno mesto za smanjenje pritiska u teritorijalnim vodama države. U Centralnoj kriminalističkoj policiji smatraju da je šteta najverovatnije pričinjena namerno.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)