POGLEDAJTE - LANSIRANJE BULAVE SA PODMORNICE: Ruska balistička raketa pogodila metu hiljadama kilometara dalje (VIDEO)

P. Z. S. / rt.com

05. 11. 2023. u 22:02

RUSKA podmornica na nuklearni pogon izvršila je probu balističke rakete, a projektil je prošao nekoliko hiljada kilometara od severnog do najistočnog dela zemlje, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

ПОГЛЕДАЈТЕ - ЛАНСИРАЊЕ БУЛАВЕ СА ПОДМОРНИЦЕ: Руска балистичка ракета погодила мету хиљадама километара даље (ВИДЕО)

Podmornica "Belgorod"

U saopštenju objavljenom rano u nedelju, ministarstvo je saopštilo da je podmornica „Imperator Aleksandar Treći“ „uspešno lansirala interkontinentalnu balističku raketu Bulava iz Belog mora na poligon Kura na poluostrvu Kamčatka“. Raketa je ispaljena pod vodom i njene bojeve glave su stigle do cilja na vreme, dodaje se u saopštenju.

Testom su završena pomorska ispitivanja podmornice, čiji će rezultati utvrditi da li će se „Imperator Aleksandar Treći“ zvanično pridružiti ruskoj mornarici. Izgrađena u okviru projekta 955 Borei, položen je krajem 2015. i porinut 2022. Flota trenutno ima tri aktivna čamca ove klase, a još tri su u izgradnji.

Ministarstvo je takođe objavilo video snimak na kome je snimljen trenutak lansiranja rakete, sa velikom ričućom vatrenom loptom koja je izbila u noćno nebo.

Brod nosi ime ruskog cara, koji je vladao zemljom krajem 19. veka. Poznat po svojoj konzervativnoj politici, Aleksandar Treći je dobio nadimak „Mirotvorac“ jer Rusija nije vodila veće ratove tokom njegove vladavine.

Aleksandru Trećem se takođe pripisuje fraza „Rusija ima samo dva saveznika – svoju vojsku i mornaricu“.

Prema ruskom Ministarstvu odbrane, podmornica može da nosi i napredna torpeda i 16 balističkih projektila Bulava. Ovo poslednje oružje, koje je ušlo u upotrebu 2018. godine, može da nosi nuklearne bojeve glave i opisano je kao budući kamen temeljac nuklearne trijade zemlje.

BONUS VIDEO - UZNEMIRUJUĆI SNIMCI IZ POJASA GAZE: Pripadnici Hamasa hvataju taoce na granici sa Izraelom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave