BITKA ZA TVRĐAVU AVDEJEVKA: Kotao samo što nije provrio, Zelenski gura nove trupe u borbu (MAPA/VIDEO)

P. Z. S./rybar.ru

01. 11. 2023. u 21:14

RUSKE trupe nastavljaju da izvršavaju zadatak zauzimanja Avdejevskog utvrđenog područja i uništavanja pojačanja povučenih sa drugih sektora fronta.

БИТКА ЗА ТВРЂАВУ АВДЕЈЕВКА: Котао само што није проврио, Зеленски гура нове трупе у борбу (МАПА/ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP

Ako je do 21. oktobra bilo moguće završiti zadatak proširenja mostobrana severno od grada zauzimanjem deponije pepela Avdejevske koksare, do 26. oktobra bilo je moguće proširiti južna „klešta“ i ofanzivnu operaciju na mikrookrug Himik, onda je zadatak tekuće nedelje da zadrži zauzete linije i ne dozvoli VSU da povrati taktičku poziciju.


POLOŽAJ NA SEVERNOM KRILU

Uprkos prelasku na aktivnu odbranu, ruske trupe nastavljaju pozicioni rat i ofanzivu na severu: od Krasnogorovke snage 1436. motorizovanog puka i one mobilisane iz Sibira uspele su da napreduju ka Novokalinovu i Keramiku, prelazeći železničku prugu. Ruske jedinice zauzele su kotu od 178m i zauzele su je odbijajući nalet za naletom.

Ilustracija telegram rybar


Ukrajinske formacije napadaju sa snagama 31. i 47. mehanizovanih brigada sa severa i pokušavaju da povrate deponiju koksare Avdejevka. Oružane snage Ukrajine pokušavaju da povrate taktičku poziciju duž železničke pruge, gde su izgrađene odbrambene formacije Oružanih snaga Rusije.
Uprkos informacijama koje su se pojavile na internetu o nastavku ofanzive Oružanih snaga Rusije na koksarnicu, to nije tačno: ruska grupa je usredsređena na nanošenje vatrene štete i uništavanje pojačanja koja pristižu kroz Očeretino.
Lokalna komanda Oružanih snaga Ukrajine je u proteklih nekoliko dana bacila u borbu preko dve stotine ljudi i više od 20 oklopnih vozila, od tenkova Leopard 2A6 do borbenih vozila pešadije. Kao rezultat toga, svi napadi su odbijeni, a jedan Leopard je uništen direktnim hicem iz tenka T-72 114. odvojene motorizovane brigade u blizini železničke pruge.


KONSOLIDACIJA NA JUŽNOM KRILU

Južno od Avdijevke, ukrajinske formacije su pokušale da probiju odbranu ruske vojske kod Vodjanoja. Ukrajinske formacije su, sa nekoliko tenkova i borbenih oklopnih vozila, nameravale da zauzmu sivu zonu, ali su bile neuspešne.

Istovremeno, talasi napada se nastavljaju duž cele linije kontakta od Pervomajskog do mikrookrugA Himika. Uprkos planovima Oružanih snaga Rusije da pohrle u mikrookrug i preseku liniju komunikacije na jugu Avdejevke, ruske jedinice su trenutno koncentrisane na odbijanje naleta, protivbaterijsku borbu i uništavanje pojačanja Oružanih snaga Ukrajine u ovoj oblasti.

Protivvazdušna vojna jedinica (kasarna) istočno od Opitnog i dalje je pod kontrolom VSU i ruske trupe izvode operaciju da je blokiraju, ne trošeći resurse na juriš na utvrđeni objekat. Ista situacija je nastala i na prilazima rekreativnom centru Carskaja Ohota, koji su odlučili da zaobiđu.

Planovi za juriš na sela severno od Opitnog za sada su takođe revidirani: Tonenkoje, Severni i obližnja naselja gađaju se aktivnom vatrom iz topova, raketne artiljerije i taktičkih aviona.

Foto Profimedia



CENA POJAČANjA I REZERVI

Gubici ukrajinskih formacija dostigli su katastrofalne brojke. U jednoj jedinici, 31. ombru najmanje je 20% nenadoknadivih gubitaka. Skoro polovina jedinice se vodi kao otpadnici i dezerteri. Zbog toga su na lokaciju prebačena pojačanja, prvo iz Harkovske oblasti, a zatim sa Soledarskog i Zaporožskog pravca.

Osim toga, iz Hersonske oblasti počelo je aktivno prebacivanje 175. bataljona 121. brigade Oružanih snaga Ukrajine. Iz Dnjepropetrovska je isporučena velika serija FPV dronova, koji su dokazali svoju efikasnost protiv oklopnih vozila.

Civili se proteruju iz obližnjih sela, gde se zatim uvlače rezerve i gde postavljaju uporišta. Glavni zadatak koji je dodeljen jedinicama Oružanih snaga Ukrajine u toj oblasti je da povrate kontrolu nad izgubljenim pozicijama.

Štaviše, u slučaju neuspeha, Kijev je naredio da se pripremi za dugu odbranu. Štab grupe Oružanih snaga Ukrajine već je premešten iz Avdejevke u Kramatorsk, odakle će se vršiti planiranje. I to stvara idealne uslove za aktiviranje Oružanih snaga Rusije u drugim oblastima.

BONUS VIDEO - UZNEMIRUJUĆI SNIMCI IZ POJASA GAZE: Pripadnici Hamasa hvataju taoce na granici sa Izraelom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAKO DANAS IZGLEDA ZORAN VANEV: Od Južne pruge do Švice (FOTO)