KORUMPIRANE DIPLOMATE: Skandal nevidjenih razmera u Italiji - U više zemalja stekli bogatstvo na nelegalan način

Milica Ostojić - Specijalno za Novosti RIM

30. 10. 2023. u 16:00

PRAVI efekat skandala ogromnih razmera sa vizama izdatim u italijanskim konzulatima iz ruke korumpiranih službenika u Sri Lanki, Pakistanu, Bangladešu, Filipinima i Kongu, uz posrednike, italijanske mafijaše, saradnike diplomata i za sume od 4.000, 8.000 i do 15.000 dolara, tek će se sagledati.

КОРУМПИРАНЕ ДИПЛОМАТЕ: Скандал невидјених размера у Италији - У више земаља стекли богатство на нелегалан начин

Foto: AP

Pod devizom - važno je stići do vize, u bolju budućnost upućivali su se migranti komforno, avionom, bez opasnog putovanja preko mora, o čemu svedoče oni koji su tako stigli u Italiju.

Šef italijanske diplomatije, Antonio Tajani, dao je nalog za istragu, smenio nadležne funkcionere tamošnjih konzulata i zatvorio sedište u Kinšasi. Samo od 2018, iz Kolumba, glavnog grada Sri Lanke, krenulo je na taj način 130.000 osoba! Pravi biznis u ilegalnom prometu migranata, zahvaljujući korupciji halapljivih diplomata i lakom dobijanju vize, dozvole za rad, ili za "studije" u Italiji.

Sve je počelo u jednom rimskom restoranu, u kom je sedeo Andrea di Đuzepe, poslanik partije Italijanska braća, privrednik na dobrom glasu, vlasnik firme u Majamiju i Rimu. Obratio mu se čovek i tražio "pomoć za kontakte sa izvesnim diplomatama", a ponudio 250.000 evra. Di Đuzepe je sve prijavio finansijskoj policiji, pa sad živi sa danonoćnom pratnjom.

- Izazvao sam zemljotres, ali bih opet uradio isto - veli Di Đuzepe. - Smatram da iza pretnji stoji kalabrijski organizovani kriminal, posebno Ndrangeta. I dalje i sam istražujem, imam saznanja da su neki ljudi, korumpiranim italijanskim zvaničnicima u ambasadama i konzulatima, plaćali i 15.000 evra za radne, a 6.000 za turističke dozvole. Po mom saznanju, ima deset takvih italijanskih konzulata u svetu.

Zakazao sistem

JEDAN italijanski funkcioner MIP pred penzijom, anonimno tvrdi da je u pitanju pravi promašaj u "sistemu zakazivanja sastanaka onlajn koji je u inostranstvu postavila Generalna direkcija za Italijane i migracionu politiku". Tako je sve, kaže, postalo "jedna vrsta pijace".

Priča o sadašnjem raskrinkavanju skandala, vraća se na misteriozni nestanak hiljadu viznih nalepnica u zapečaćenom omotu, od ukupno 4.000 sa svim brojevima te serije u Islamabadu. U vreme kad je šef italijanske diplomatije bio Luiđi di Majo, ministar je pokušao da sakrije tu prašinu pod tepih, jer u izveštaju pred parlamentom tome nije pridao veći značaj, iako je prijava o tom nestanku stigla i od pakistanskih vlasti, 9. juna 2021. godine.

Di Majov podsekretar (iz iste partije, Pokret 5 zvezda) prijavljuje, 28. oktobra, nestanak "registrovan samo dan ranije", a rekostrukcijom jedne nađene vize iz nestalog paketa, pokazuje se da je izdata aprila te godine, a uhvaćena na granici sa Maldivima sa pečatom Islamabada. Potom je druga otkrivena u Dubaiju.

Skandal je poprimio ogromne razmere, a oni koji su iskoristili usluge korumpiranih službenika svedoče javno, pred kamerama na ulici, da su plaćali posrednicima od 4.000 do 8.000 evra za vizu. Koje su etape putovanja sa dobijenim vizama, kazuju oni koji su ostali u Italiji. Neki su se zaustavili u Dubaiju, drugi otišli u Rumuniju, u Grčku, treći u Albaniju, a Pakistanci intervjuisani u Trstu i Breši, priznaju da su posrednicima platili vizu za Italiju. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu