RAT U UKRAJINI: 36 ukrajinskih dronova oboreno iznad Krima i Crnog Mora (FOTO/VIDEO)

Novosti Onlajn

28. 10. 2023. u 06:51 >> 01:02

RAT u Ukrajini – 612. dan. Ruska vojska je tokom jučerašnjeg dana bespilotnim letelicama napala Mikolajev, Herson i Harkov, tvrdi Kijev. Moskva je, sa druge strane, saopštila da je odbijen napad ukrajinskog drona blizu nuklearne elektrane Kursk. Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je da Komisija radi na predlogu da se deo profita dobijenog od zamrznute ruske državne imovine prosledi Ukrajini. Mađarski premijer Viktor Orban rekao je da je strategija Evropske unije u vezi sa ratom u Ukrajini "propala" i da bi blok trebalo da napravi plan B jer Ukrajinci neće pobediti na frontu.

РАТ У УКРАЈИНИ: 36 украјинских дронова оборено изнад Крима и Црног Мора (ФОТО/ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP

36 ukrajinskih dronova oboreno iznad Krima i Crnog Mora

Siste PVO Ruske Federacije uništio je 36 ukrajinskih dronova iznad Krima i Crnog mora, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije, prenose RIA novosti. 

U četiri regiona Ukrajine objavljena je uzbuna za vazdušni napad

Proglašena je uzbuna za vazdušni napad u Černigovskoj, Sumskoj, Poltavskoj i Nikolajevskoj oblasti Ukrajine, kao i u delovima Hersonske oblasti koje kontroliše Kijev, pokazuju podaci sa onlajn mape ukrajinskog Ministarstva digitalne transformacije .

VSU izgubila 400 vojnika kod Klešćejevke

Svi pokušaji ukrajinske vojske da zauzmu bilo koji položaj na klešćejevskom pravcu rezultiraju gubitkom velikog broja vojnika, saopštio je medijima neimenovani pripadnik ruskog korpusa dobrovoljaca.

Foto Tanjug/AP

-Da li je uspeh ukoliko zauzmete neki položaj i izgubite 400 vojnika, zapitao se on i dodao ukrajinska vojska u određenim slučajevima namerno koriste upravo tu taktiku.

 

 

Za mesec dana uništen 31 avion i 3 helikoptera VSU

Ruski borbeni avioni i snage protivvazdušne odbrane uništile su od 1. oktobra 31 ukrajinski borbeni avion i tri helikoptera, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

"Od 1. oktobra lovački avioni Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije i PVO uništili su 31 avion ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva i tri helikoptera, uključujući 20 lovaca 'MiG-29', osam jurišnih aviona 'Su-25', bombarder 'Su-24', dva L-39 borbeno-trenažna aviona i tri helikoptera 'Mi-8'", navodi se u saopštenju Ministarstva koje prenosi TASS.

Foto printskrin YouTube BulgarianMilitary

Sve u svemu, od početka Specijalne vojne operacije, ruske oružane snage su uništile 515 ukrajinskih ratnih aviona, 253 helikoptera, 8.312 bespilotnih letelica, 441 raketni sistem zemlja-vazduh, 12.960 tenkova i drugih oklopnih borbenih vozila, 1.169 višecevnih raketnih bacača, 6,893 topova i artiljerijskog oružja i 14.684 specijalna vojna motorna vozila, saopštilo je ministarstvo.

Hronika ratnih dešavanja: VSU evakuisao komandu iz Avedjevke, moguće okruženje najjačeg utvrđenja u Ukrajini; Uništena 4 leoparda i 3 bredlija kod Orehova (MAPA)

Na pravcu kod Starobeljska, situacija nije pretrpela značajne promene: ruske trupe nastavljaju da napadaju uporišta ukrajinskih formacija duž cele linije fronta, a VSU pokušava da uzvrati. Međutim, nijedna strana nije uspela da postigne vidljiv uspeh. Pored toga, Oružane snage RF su radile na tačkama privremenog razmeštanja Oružanih snaga Ukrajine u oblasti Izjuma.

U pravcu Soledara, ukrajinske formacije su smanjile ofanzivnu aktivnost na južnom krilu odbrane Bahmuta. Trenutno se VSU ponovo grupiše i pokušava da izvrši rotirajutrupa. Ruske trupe su udarilae na mesta gde su koncentrisane ukrajinske oružane snage.

Ilustracija telegram rybar

Na Donjeckom pravcu, u Avdejevskom utvrđenom području, aktivno deluje artiljerija VSU, koja uz podršku avijacije udara na ruske položaje u zoni ranije zauzete deponije. Prateći ih, ukrajinske oružane snage pokušavaju da izvrše kontranapad, ali za sada bezuspešno. Ruske Vazdušno-kosmičke snage, zauzvrat, reaguju udarima na koksaru Avdejevski, odmah pored deponije, južno.

Prema rečima kolega sa kanala NgP RaZVedka, komanda VSU je noću evakuisala štab iz Avdejevke, shvatajući da Oružane snage Rusije samo planiraju da pojačaju ofanzivu na ovom području.

Na lokaciji Vremjevske izbočine nema značajnijih promena. Rusko vojno osoblje se konsoliduje na ranije zauzetim pozicijama u severoistočnom Prijutnom. Novi video snimci iz uporišta Oružanih snaga Ukrajine, koje su Oružane snage Rusije uspele da ponovo zauzmu, distribuiraju se onlajn. Artiljerijski dueli se nastavljaju duž kontaktne linije.

Foto printskrin Jutjub tvzvezda.ru

U sektoru Orehova intenzitet dejstva VSU je donekle smanjen. Međutim, pokušaji proboja malim snagama u pojedinim oblastima se nastavljaju. Danas je jurišna grupa 3. brigade „Spartan“, koja je počela da se aktivno koristi na prvoj liniji fronta, pokušala da se uglavi u odbranu između Kopani i Rabotina. Kao rezultat koncentrisane artiljerijske vatre i posade ATGM-a 42. motorizovane divizije, napad je odbijen i jedno borbeno vozilo pešadije Bredli je uništeno. Jedan pripadnik 3. spartanske brigade je uhvaćen.

Napadi Oružanih snaga Ukrajine na liniju Kopani-Rabotino traju već nekoliko dana. U samo jednom području zapadno od Rabotina, tri tenka Leopard i četiri američka Bredlija su uništena za tri dana. Istovremeno, na istoku duž LBS između Rabotina i Verbovoga, nastavlja se aktivnost Oružanih snaga Ukrajine. Tokom dana u napadu su uništena tri Leoparda. Jednog od njih uhvatili su operateri jedinice za brzo reagovanje bez posade (RUB) Oružanih snaga Rusije.

Lansiranje sa postolja vozila ili aviona

Na hersonskom pravcu otkrivena je još jedna grupa ukrajinskih formacija koja prelazi Dnjepar u oblasti Dača. Rusko vojno osoblje je prilokom sledećeg iskrcavanjem uspelo da otera čamac, ali se slični pokušaji iskrcavanja pojačanja za grupu na levoj obali dešavaju redovno. Ranije su borci Oružanih snaga Ukrajine koji su prodrli na levu obalu ponovo pokušali da napreduju do Peščanovke, ali nisu uspeli. Međutim, i dalje uspevaju da održe mostobran u Krinkiju.

 

 

Predali se Ukrajinci kod Kupjanska (VIDEO)

Borci Prve gardijske tenkovske armije Borbene grupe Zapad zarobili su grupu od šest ukrajinskih vojnika iz sastava ukrajinske 54. odvojene mehanizovane brigade na Kupjanskom sektoru linije fronta, rekao je za Sputnjik vojnik Borbene grupe Zapad.

Foto Tanjug/AP

-Šest muškaraca se predalo kao zarobljenici. Dvojica su ranjena, rekao je izviđač.

Kako su sami ratni zarobljenici rekli dopisniku Sputnjika, oni su dobrovoljno položili oružje nakon što su ruske snage ušle na njihove položaje.

„Hoćemo da živimo“, rekao je jedan od zarobljenika komentarišući njihove postupke.

 

VSU granatira naselja u Hersonu

Ukrajinska vojska granatirala je naseljena mesta u Hersonskoj oblasti duž leve obale Dnjepra, saopštio je predstavnik vlade Andrej Aleksejenko.

Kako je rekao, granatiranje traje od jutra a mete su civilni objekti duž cele obale Dnjepra.

-Ukrajinska vojska ne štedi municiju i gađa gradove i sela koje smatraju da su njihova. Veoma je opasno kretati se bilo kuda, ukrajinska vojska građa sve automobile koji se kreću, dodao je on.

Foto Tanjug/AP

„Uzmi svoju ženu iz Konstantinovke i odlazi“: Presretnut telefonski razgovor ukrajinskog militanata

Pripadnik VSU je, očigledno, pozvao svoju ženu iz bolnice, koja živi u Konstantinovki, i u kojoj su ukrajinske trupe. U razgovoru joj je rekao da je njegova četa raspuštena zbog nevoljnosti da učestvuje u daljim masakrima, a oni koji su odbili da idu su osuđeni na 7-15 godina zatvora.

Foto: Tanjug/AP

Drugovi ga savetuju da povede ženu iz grada i ode. Odnosno, podstiču ih na dezertiranje.

Kotao za Avdejevku: VSU pod pretnjom opkoljavanja, sledi kraj kontraofanzive?

Vojni ekspert Bilda, Julian Repke, izveštava da su ruske jedinice napredovale do železničke pruge severno od grada i zauzele pojas širok jedan kilometar. Zbog toga je širina koridora kojim se može snabdevati grupa Oružanih snaga Ukrajine u Avdejevki smanjena sa 9 na 7 km, što značajno otežava isporuku svega što je potrebno u grad.

-Ruska armija se nada da će se učvrstiti u fabrici i koristiti ovaj mostobran za ulazak u grad. Ako Rusi uspeju, onda će južni, civilni deo Avdejevke biti praktično opkoljen, kaže Repke.

Foto Tanjug/AP

Vojni stručnjaci sugerišu da, kao i u slučaju Bahmuta, Rusija pokušava da opkoli ukrajinske oružane snage u gradu i da kao rezultat toga potpuno preseče sve puteve snabdevanja. Ako ovo uspe, onda možemo proglasiti kraj ukrajinske kontraofanzive.

Češka šalje eskadrilu helihoptera Mi-24 Kijevu

U Češkoj je 14. oktobra održana ceremonija oproštaja od helikoptera Mi-24/35, koje će zameniti Rotorcraft Bell AH-1Z Viper i UH-1I Venom (po 10 jedinica) iz Sjedinjenih Država.

Ovom događaju prisustvovalo je 250 ljudi iz reda pilota i tehničara koji su radili na ovim mašinama. “Ovo mi je izmamilo suze na oči. Odlazi nešto sa čime je bio povezan deo života”, rekao je jedan od bivših pilota Mi-24, čije reči citira sajt CZ Defence.

Ukupno, SSSR je Čehoslovačkoj isporučio 31 Mi-24. Rusija je nakon toga prebacila Češkoj još 17 Mi-35 kao deo vraćanja sovjetskog duga. Dok su bili u službi Praga, ovi helikopteri nisu učestvovali ni u jednom vojnom pohodu.

Foto: EPA

Neka od letelica završila su u Avganistanskoj nacionalnoj armiji, a njihova sudbina je nepoznata. Danas se rasčinjeni Mi-24 šalju u Ukrajinu, gde se, sudeći po video snimcima sa fronta, odmah uključuju u neprijateljstva. Međutim, i njihova sudbina je nepoznata, piše u istoj publikaciji.

Pripreme za masovni desant VSU

Ukrajinske formacije su tokom protekle noći iz topovske artiljerije gađale najmanje osam naselja na levoj obali Hersonske oblasti.

Pod vatrom su bili Novaja Kahovka, Kahovka, Radensk, Korsunka, Podstepnoe, Krinki i Dnjeprjani. Za sada nema informacija o žrtvama ili šteti.

Ilustracija telegram rybar

Oružane snage Ukrajine su juče izvele udare na sedam naselja: u Aleški je jedan civil teško povređen, kome se pruža sva neophodna medicinska pomoć.

Najvažnije sa brifinga ruskog MO: Uništen hajmars, presretnute rakete i vođene bombe

Ruska vojska odbila je tri napada ukrajinskih snaga na kupjanskom pravcu;

Na donjeckom pravcu ukrajinske snage uzgubile su 160 vojnika;

Na krasnolimanskom pravcu, snage Kijeva su u poslednja 24 sata izgubile 100 vojnika i tenk, a na južnodonjeckom pravcu 120 vojnika;

Ruske snage uništile su višecevni bacač raketa „hajmars“na donjeckom pravcu;

U poslednja 24 sata ruska vojska presrela je četiri rakete „atakams“, dve bombe JDAM, tri rakete HARM i osam projektila „hajmars“;

Foto Tanjug/AP

Na zaporoškom pravcu ukrajinske snage su izgubile 80 vojnika i tenk „leopard“;

Na hersonskom pravcu ukrajinska vojska je izgubila 110 vojnika za 24 sata

Ruska PVO je u poslednja 24 sata oborila ukrajinski avion MiG-29, Su-25

Kijevu očajnički potreban PVO

Ukrajina aktivno traži od SAD da se realizuje projekat FrankenSAM jer nema dovoljno sredstava PVO, piše „Njujork tajms“.

-Kako se približava zima ukrajinskim vlastima je očajnički potrebno jačanje PVO, navodi se u članku.

Program FrankenSAM previđa proizvodnju improvizovanih PVO sistema od komponenata sa skladišta u Ukrajini, SAD i savezničkih država.

Kao municija se koriste stare rakete koje više nisu u upotrebi.

Foto: printskrin

 

Ruska PVO oborila ukrajinski MiG-29 i Su-25

Ruska PVO je u poslednja 24 sata oborila ukrajinski avion MiG-29, Su-25, četiri rakete „atakams“, 36 dronova i druge ciljeve, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Avioni su oboreni kod mesta Darjevka u Hersonskoj oblasti i Ternovka u Dnjepropetrovskoj oblasti.

Zaharova: Jedan od dronova u napadu na Kursku nuklearku zabio se u skladište nuklearnog otpada

Jedan od ukrajinskih dronova koji je 26. oktobra napao Kursku nuklearku zabio se u skladište nuklearnog otpada, a druga dva su pala na administrativne zgrade, navela je portparol Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

- Jedan od dronova sa eksplozivom zabio se u skladište nuklearnog otpada, oštetivši zidove objekta. Druge dve bespilotne letelice pali su na administrativne zgrade u sklopu nuklearke. Prema preliminarnim podacima, dronovi korišćeni u napadu imali su komponente isporučene sa Zapada - navela je Zaharova.

To, prema njenim rečima, dokazuje da za kijevski režim ne postoje nikakve granice, uključujući nuklearni terorizam.

Posledica tog napada mogla je da bude ogromna nuklearna katastrofa koja bi pogodila teritorije mnogih država.

To, prema njenim rečima, dokazuje da za kijevski režim ne postoje nikakve granice, uključujući nuklearni terorizam.

Posledica tog napada mogla je da bude ogromna nuklearna katastrofa koja bi pogodila teritorije mnogih država.

Kako se navodi u komentaru, ovim napadom kijevski režim se svrstao u red sa jezivim terorističkim organizacijama.

- Posebnu zabrinutost izaziva to što realizacija ovog zločina nije bila moguća bez dozvole, a možda i po direktnom nalogu zapadnih sponzora - istakla je Zaharova i pozvala vlasti drugih država da osude varvarske akcije Kijeva.

"Zelenskom je najbolje da ćuti"

Predsedniku Ukrajine Vladimiru Zelenskom je korisnije da sedi i da se ne čuje kako ne bi skretao pažnju na svoj poraz, rekao je u intervjuu za Jutjub kanal „Džadžing fridom“ bivši obaveštajac američke vojske Toni Šafer.

- Postupci Kijeva liče na to kao kad se miševi noću tiho razbeže da izbegnu svetlost farova. I u tome je dilema za Zelenskog: tražiti još više, skrećući pažnju tako na svoj poraz ili jednostavno ćutati i nadati najboljem - naveo je Šafer.

On smatra da Zelenski sada ima katastrofalne probleme.

- Bajden je odlučio da podeli pomoć u odnosu 60:40 – 60 odsto Ukrajini i 40 Izraelu. To je izazvalo negodovanje mnogih u Kongresu jer većina političara, izuzetak je nekolicina, nedvosmisleno podržava Izrael. Tako da stvari ne stoje najbolje, a i ne treba - zaključio je on.

"Kijev ne zna kako da se orijentiše"

Predsednik Rusije Vladimir Putin oseća da se konflikt u Ukrajini odvija tako da ide njemu u prilog, rekla je bivši direktor odseka za Rusiju u američkom Savetu za nacionalnu bezbednost Fiona Hila za „Forin polisi“.

- Taj sukob za mnoge zemlje postao unutrašnji problem i zato Putin smatra da će to biti glavni razlog za manju podršku Kijevu i da će sve negativniji odnos prema ratu u zapadnom svetu podstaći na početak pregovora pod uslovima Rusije - navela je ona.

Prema njenom mišljenju, u američkom budžetu ukrajinski problem je povezan sa konfliktom na Bliskom istoku i u toj situaciji Kijev ne zna kako da se orijentiše.

Hil smatra da je Zapad postao žrtva prevelikih očekivanja po pitanju ukrajinske kontraofanzive.

Rusi presreli četiri ukrajinska drona

Ruska PVO je tokom noći presrela četiri ukrajinska drona iznad Orlovske oblasti i dva iznad Tulske oblasti Rusije, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Fic "mini verzija" Orbana

Pozicija novoizabranog premijera Slovačke Roberta Fica po pitanju vojne pomoći Ukrajini predstavlja neprijatan razvoj događaja za Kijev, piše „Njuzvik“ pozivajući se na šefa Odbora za spoljnu politiku i interparlamentarnu saradnju ukrajinskog parlamenta Aleksandra Mereška.

On je za Fica rekao da je „mini verzija“ mađarskog premijera Viktora Orbana.

- Slovačka svakako nije bila među najvećim isporučiocima pomoći. Nadam se da je demokratska opozicija u Slovačkoj dovoljno jaka da ne dozvoli Ficu da od te države napravi Mađarsku - rekao je Mereško za „Njuzvik“.

Mask: Sveštenike teraju u zatvor?

Američki milijarder Ilon Mask komentarisao je emisiju nekadašnjeg novinara TV „Foks“ Takera Karlsona o progonu crkve u Ukrajini.

Kako se navodi u video-prilogu Karlsona, objavljenom na mreži „Eks“, od svih zločina predsednika SAD Džozefa Bajdena podrška ukrajinskoj vladi koja sveštenike tera u zatvor je možda i najznačajniji.

Novinar je konstatovao da nakon što je Kijev zabranio delovanje kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve „praktično niko u SAD ni reč nije rekao tim povodom“.

- Sveštenike teraju u zatvor? - upitao je Mask u komentaru.

Dron kamikaza uništila ukrajinsku četu

Pripadnici specijalnih snaga "Sibir" grupe "Jug" upotrebili su dron-kamikazu da bi uništili četu ukrajinskih snaga koja je otvarala vatru na položaje ruskih jedinica kod Kleščejevke na artjomovskom pravcu, rekao je za Sputnjik operator jedinice.

NATO: Ukrajina u ovoj fazi ne može da postane član Alijanse

Države-članice NATO priznaju da Ukrajina u ovoj fazi ne može da postane član Alijanse, rekla je šef direktorata za nuklearnu politiku Džesika Koks tokom govora u Centru za strateška i međunarodna istraživanja u Vašingtonu.

- Saveznici su izrazili podršku približavanju Ukrajine NATO u prelaznom periodu, priznajući da još nismo u fazi kada bi Ukrajina mogla da se pridruži savezu - rekla je ona.

Rusi izveli udare kod Ugljedara i Urožajnog

Ruska vojska izvela je udare po živoj sili i tehnici četiri ukrajinske brigade u DNR, između ostalog kod Ugljedara i Urožajnog, rekao je za Sputnjik načelnik pres centra grupe "Istok" Oleg Čehov.

Kijev optužio Moskvu za raketni napad

Kijev je optužio Moskvu za raketni napad na Izjum, u kojem je kako tvrde, povređeno najmanje osam vatrgasaca spasilaca. Napadnut je, kažu i Herson, uništeno je nekoliko kuća, a povređeno je sedam osoba. 

Tvrde i da su ruske snage izgubile najmanje jednu brigadu vojnika pokušavajući da napreduju ka Avdijevki.

Rusija osujetila ukrajinski napad dronom

Ministarstvo odbrane Rusije je, sa druge strane, saopštilo da su snage te zemlje osujetila ukrajinski napad dronom u blizini nuklearne elektrane na jugu zemlje.

Fon der Lajen: Zamrznutu rusku imovinu isporučiti Ukrajini

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je da Komisija radi na predlogu da se deo profita dobijenog od zamrznute ruske državne imovine isporuči kao pomoć Ukrajini.

Makron osudio rukovanje Orbana i Putina

Francuski predsednik Emanuel Makron osudio je nedavni susret i rukovanje mađarskog lidera Viktora Orbana sa Vladimirom Putinom.

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je da je strategija Evropske unije u vezi sa ratom u Ukrajini "propala" i da bi blok trebalo da napravi plan B jer Ukrajinci neće pobediti na frontu.

BONUS VIDEO: RUSKA PACIFIČKA FLOTA - Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (1)

PROROČANSTVO SE ISPUNILO: Neka se Zapad spremi! On je novi ruski ministar sporta - želi da okreči Kremlj u belo i vrati Julijanski kalendar