RAT U IZRAELU: Netanijahu - Borimo se za opstanak; Bajden - Nema povratka na staro (FOTO/VIDEO)

Novosti Onlajn

25. 10. 2023. u 07:07 >> 22:25

RAT Izraela i Palestine - 19. dan. Vlasti u Gazi tvrde da je IDF pojačao napade, istakavši da je za sat vremena poginulo 50 civila. U tri navrata Hamas je gađao šire područje Tel Aviva. Nova razmena vatre na izraelsko-libanskoj granici. Nezadovoljan obraćanjem Antonija Guteresa na sednici SB UN, ambasador Izraela zatražio njegovu ostavku. Agencija UN za izbeglice u Gazi ističe da će biti primorana da obustavi rad.

РАТ У ИЗРАЕЛУ:  Нетанијаху - Боримо се за опстанак; Бајден - Нема повратка на старо (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Tanjug/AP Photo/Yonatan Sindel

Neuspelo glasanje u SB UN: Odbijeni predlozi SAD i Rusije

Nacrt rezolucije predložile su SAD sa ciljem da se reši humanitarna kriza u Gazi, pozivajući na prekid nasilja kako bi se omogućio pristup pomoći.

Za nacrt rezolucije glasala je Albanija, Francuska, Ekvador, Gabon, Gana, Japan, Malta, Švajcarska, Velika Britanija i SAD. Protiv su bile Rusija, Kina i Ujedinjeni Arapski Emirati, dok su uzdržani bili Brazil i Mozambik.

Posle ovog usledilo je novo glasanje o rezoluciji koju je preložila Rusija. Devet članica podržalo je predlog, dok su SAD i Velika Britanija uložile veto.

Bajden: Nema povratka na staro

Američki predsednik Džo Bajden poručio je da „nema povratka na status kvo kakav je bio 6. oktobra.

-To znači da se osigura da Hamas više ne može da teroriše Izrael i da koristi palestinske civile kao živi štit. To takođe znači da kada se ova kriza završi, mora da postoji vizija šta sledi, a po našem mišljenju to mora biti rešenje dve države, rekao je on na zajedničkoj konferenciji za novinare sa australijskim premijerom Entonijem Albanezeom.

Foto Tanjug/AP

 

Netanijahu: Borimo se za opstanak

U obraćanju naciji, premijer Benjamin Netanjahu upozorava da je Izrael u borbi za postojanje, kaže da je cilj „spasavanje nacije“ i obećava da dolazi kopneni upad za uništenje Hamasa u Gazi.

Foto: Tanjug/AP

 

Makron: Greška bi bio ulazak IDF U Gazu

Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je danas da veruje da bi za Izrael bila "greška" ako bi pokrenuo "masovnu kopnenu intervenciju" u Gazi, iako je ponovo potvrdio pravo Izraela da se brani.

Foto: Tanjug/AP Photo/Christophe Ena, Pool

 

IDF uhapsio 58 pripadnika Hamasa

Izraelska vojska (IDF) je danas saopštila da su njeni pripadnici protekle noći u racijama širom Zapadne obale uhapsili 58 pripadnika Hamasa.

IDF navodi da su od početka rata u Pojasu Gaze, 7. oktobra, izraelske trupe uhapsile više od 930 traženih Palestinaca na Zapadnoj obali, uključujući 608 povezanih sa Hamasom.

Vojska je takođe objavila snimak koji pokazuje napad dronom na grupu naoružanih Palestinaca u izbegličkom kampu Dženin, koji su tokom noći bacali eksploziv i pucali na izraelske snage, prenosi "Tajms of Izrael".

Foto Tanjug/AP

U protekle dve nedelje bilo je više sukoba između snaga IDF i Palestinaca na Zapadnoj obali i nekoliko pokušaja terorističkih napada.

Prema palestinskom Ministarstvu zdravlja, izraelski vojnici, a u nekim slučajevima i jevrejski naseljenici, ubili su oko 100 Palestinaca na Zapadnoj obali, od 7. oktobra, prenosi "Tajms of Izrael".

Izrael prestao da izdaje vize zvaničnicima Ujedinjenih nacija

Izraelske vlasti su prestale danas da izdaju vize zvaničnicima Ujedinjenih nacija, dan nakon što je generalni sekretar UN Antonio Gutereš rekao da je napad Hamasa na Izrael izazvan izraelskom okupacijom Pojasa Gaze, objavio je danas „Tajms of Izrael”, pozivajući se na neimenovanog izraelskog zvaničnika.

Foto: AP Photo

Ranije je izraelski ambasador pri UN Gilad Erdan najavio da zvaničnici Ujedinjenih nacija neće dobiti vize zbog izjave generalnog sekretara.

-Vreme je da im održimo lekciju, poručio je Erdan.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš saopštio je da nema opravdanja za smrtonosni napad Hamasa na Izrael, nakon što su ga izraelski zvaničnici pozvali da podnese ostavku zbog izjave da se Hamasovi napadi „nisu dogodili u vakuumu”, prenosi Tanjug.

Gutereš je napisao na društvenoj mreži X (Tviter) da patnje palestinskog naroda ne mogu da opravdaju užasne napade Hamasa, kao ni da napadi te grupe ne mogu da opravdaju kolektivno kažnjavanje palestinskog naroda, preneo je Rojters.

U Gazi TRI litra vode po stanovniku

U Pojasu Gaze je ostalo još po tri litra vode po stanovniku, saopštila je humanitarna organizacija Oksfam, koja je dodala da je to pet puta manje od minimuma koji navode UN.

Foto Tanjug/AP

 

Papa Franja: Ohrabrujemo oslobađanje talaca

Papa Franja rekao je da „ohrabruje oslobađanje talaca i ulazak humanitarne pomoći u Gazu“, dodajući da se „nastavljaju molitve za one koji pate i za nadu za mir na Bliskom istoku i drugim regionima koje pogađa rat“.

 

SAD pokušava da ubedi Izrael da ne uđe u Gazu

Američki vojni savetnici pokušavaju da ubede Izrael da ne počinje kopnenu operaciju u Pojasu Gaze i ne ponavljaju iskustvo teških gradskih borbi kakve su vođene u vreme iračke kampanje, tvrdi Si-En-En.

Umesto toga, predlažu izvođenje preciznih vazdušnih udara i lokalne napade ili racije.

Foto Tanjug/AP

Hamnei: SAD usmeravaju izraelske napade na Gazu

Vrhovni iranski vođa ajatolah Ali Hamnei optužio je SAD da „usmeravaju“ napade Izraela na Pojas Gaze.

-Sjedinjene Države na neki način usmeravaju zločin koji se čini u Gazi, rekao je on.

Sunak traži pauzu u borbama

Britanski premijer Riši Sunak založio se za „pauzu u borbama kako bi pomoć mogla da uđe u Gazu“, ali je odbio pozive za potpuni prekid vatre u ratu Izraela i Hamasa.

FOTO: AP/Tanjug

Sunak je, govoreći u donjem domu britanskog parlamenta, rekao da „Izrael ima pravo da vojno odgovori na napad Hamasa od 7. oktobra, sve dok poštuje međunarodno pravo“.

Britanski premijer kazao je da je London poslao avion sa 21 tonom humanitarne pomoći u Egipat, koja treba da bude prosleđena Pojasu Gaze.

Jordanski kralj: Neophodno je zaustaviti rat u Gazi

Jordanski kralj Abdulah Drugi pozvao je međunarodnu zajednicu da izvrši pritisak na Izrael kako bi se zaustavilo bombardovanje Gaze i prekinula opsada više od dva miliona Palestinaca.

Foto: Printscreen

-Mi smo protiv bilo kakvog pokušaja Izraela da izazove egzodus Palestinaca ili da izvede unutrašnje premeštanje stanovnika Gaze, rekao je jordanski kralj.

Zaustavljanje rata u Gazi je apsolutno neophodno i svet mora odmah krenuti u tom smeru, rekao je kralj Abdulah.

On je upozorio da bi konflikt „mogao da dovede do eksplozije situacije u regionu“.

 

Hamas ispalio raketu dugog dometa ka Izraelu

Hamas je ispalio raketu dugog dometa „ajaš 250“ iz Pojasa Gaze ka gradu Elijatu, potvrdile su obe sukobljene strane.

Foto: Printskrin Twitter/@Pluton45873221

Hamas je saopštio da je raketa ispaljena kao „odgovor na masakr civila“, dok je izraelska vojska navela da je raketa pala na otvoreni prostor van naselja.

O ovoj raketi, koja se pravi u Pojasu Gaze, malo se zna, osim da ima domet od 250 kilometara.

Stradalo više od 6.500 Palestinaca

Od početka sukoba 7. oktobra ubijeno je 6.546 Palestinaca, uključujući 2.704 dece, dok je ranjeno 17.439, saopštilo je ministarstvo zdravlja u Gazi.

Foto: Tanjug/AP

U poslednja 24 sata, 194 porodice bile su žrtva izraelskog bombardovanja Pojasa Gaze, poginulo je 756 ljudi, među kojima 344 deteta.

IDF napao aerodrome u Siriji

Izraelska vojska napala je aerodrom u Alepu, navode sirijski mediji. Pogođena je poletno-sletna staza i naneta materijalna šteta, žrtava nije bilo.

Izrael je u nekoliko navrata od eskalacije sukoba sa Palestincima gađao sirijske aerodrome, a rusko ministarstvo spoljnih poslova nazvalo je takve postupke grubim kršenjem međunarodnog prava.

Protivtenkovska raketa ispaljena je sa teritorije Libana na izraelski tenk, a izraelska vojska uzvratila je vatru.

Foto: Twitter@IAFsite

U Izrael se iz inostranstva vratilo 200.000 Izraelaca

Više od 200.000 Izraelaca vratilo se u zemlju iz inostranstva posle početka sukoba sa Hamasom 7. oktobra, navodi se u izveštaju koji će biti predstavljen na Komitetu za državnu kontrolu Kneseta.

Foto: Tanjug/AP

U izveštaju nije precizirano koji su razlozi povratka i da li su se svi Izraelci koji su se vratili uključili u ratne napore.

Sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se u Haifi, na severu Izraela.

Foto: AP Photo

Više od trećine bolnica u Gazi, 12 od 35, kao i dve trećine zdravstvenih ustanova, 46 od 72, prestalo je da radi zbog oštećenja nastalih u izraelskim napadima ili nedostatka goriva, saopštile su UN.

 

Poginulo 11 pripadnika Hezbolaha za 24 sata

Hezbolah je objavio da su dva njegova borca ubijena, čime je broj poginulih pripadnika te organizacije dostigao 11 u poslednja 24 sata i 40 od početka sukoba u Gazi.

Oba ubijena pripadnika Hezbolaha su iz libanske provincije Beka, „gde su poginuli tokom svoje džihadističke dužnosti“, saopšteno je iz Hezbolaha, bez drugih detalja.

Foto: AP Photo/Hussein Malla

Ranije je izraelska vojska saopštila da je u više navrata gađala grupe koje su pokušavale da ispale protivtenkovske rakete na Izrael sa teritorije Libana.

Erdogan: Pružićemo bezbednosne garancije Palestincima

Erdogan je rekao da je Turska spremna da bude jedna od zemalja koje će dati bezbednosne garancije Palestincima i da ta zemlja pokreće inicijativu za sazivanje mirovne konferencije o regulisanju izraelsko-palestinske eskalacije.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je da neće ići u Izrael, iako je to bilo planirano, i dodao da je „Hamas oslobodilačka grupa mudžahedina koja se bori da zaštiti teritoriju“.

Foto: Profimedia

Turski predsednik Erdogan istakao je, govoreći na skupu svoje partije, da „muslimanske nacije jednoglasno rade na uspostavljanju mira i prekidu vatre“ i pozvao svetske sile „da pritisnu Izrael kako bi zaustavio bombardovanje Gaze“.

Erdogan je rekao da „zemlje van regiona dolivaju ulje na vatru kako bi podržale Izrael“.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan pozvao je sukobljene strane u Pojasu Gaze na prekid vatre i pregovore o oslobađanju talaca.

Neophodno je i otvaranje prelaza Rafa između Pojasa Gaze i Egipta.

Izrael će počiniti grešku ako počne kopnenu operaciju u Pojasu Gaze, rekao je ministar spoljnih poslova Turske Hakan Fidan.

Katar: Očekujemo proboj kada je oslobađanje talaca u pitanju

Katarski premijer Šeik Muhamed bin Abdulrahman al Tani rekao je da je jedini način da se dođe do mirnog rešenja u Gazi nastavak komunikacije među stranama, te da očekuje „proboj kada je u pitanju oslobađanje talaca“.

Al Tani, koji se u Dohi sreo sa turskim ministrom spoljnih poslova Hakanom Fidanom, kaže da će zajedno sa turskom i drugim regionalnim partnerima nastaviti rad na deeskalaciji krize.

On je osudio i politiku kolektivnog kažnjavanja u Gazi.

Prethodno je izraelski savetnik za nacionalnu bezbednost Cači Hanegbi opisao diplomatsku aktivnost Katara kao „suštinski važnu“ kada je humanitarni aspekt krize u pitanju.

Abas u Moskvi?

Poseta palestinskog predsednika Mahmuda Abasa Moskvi moguća je u skorije vreme, rekao je palestinski ambasador u MoskviAbdel Hafiz Nofar.

On je dodao da ne isključuje mogućnost da Moskva bude mesto gde će se pregovarati o izraelsko-palestinskom sukobu.

Foto: EPA

On je, takođe, podsetio da je Izrael ranije odbio kontakte sa Palestinom uz posredovanje ruskog predsednika Vladimira Putina.

„Sada smo spremni, ali kao što znate, predsednik Putin je predlagao (sastanak izraelskog premijera Benjamina Netanijahua i palestinskog lidera Mahmuda Abasa), Abas je odmah pristao, a Netanijahu je posetio Moskvu 16 puta i odbio“, dodao je ambasador.

 

Identifikovvane civilne žrtve

Do sada su identifikovana tela 798 civila ubijenih u napadu Hamasa na Izrael, saopštila je izraelska policija. Od početka sukoba 7. oktobra poginulo je 308 izraelskih vojnika.

Foto Tanjug/AP

 

Turska poslala avion sa lekovima

Turska je poslala dva aviona sa lekovima i generatorima u Egipat, koji treba da budu dostavljeni Pojasu Gaze, rekao je ministar zdravstva Fahretin Kodža.

 

Katar pokušava da ubedi Hamas da oslobodi taoce

Izaslanici Katara pokušavaju da ubede Hamas da ubrza oslobađanje izraelskih talaca koje drži u Pojasu Gaze i da ne očekuju ništa od Izraela zauzvrat, tvrdi Rojters.

Hamas je do sada oslobodio nekoliko talaca, a Katar pokušava da izdejstvuje puštanje veće grupe.

Foto: Profimedia

Zarobljeni izraelski vojnici nisu predmet razgovora, već samo civili zatočeni u napadu Hamasa na Izrael.

 

Ušao konvoj sa humanitrnom pomoći

Četvrti konvoj sa 20 kamiona u kojima je humanitarna pomoć ušao je iz Egipta u Pojas Gaze preko prelaza Rafa.

Foto Tanjug/AP

Moguće najžešće ulične borbe od Drugog svetskog rata

Moguća vojna operacija Izraela u Pojasu Gaze mogla bi da dovede do najžešćih uličnih borbi još od Drugog svetskog rata, piše „Njujork tajms“, pozivajući se na eksperte.

Foto: Tanjug/AP

Izraelski izvori navode da bi borbe u Pojasu Gaze mogle da traju mesecima, ako ne i godinama. Američki stručnjaci navode da bi konflikt mogao da se proširi na Liban i Iran, te da bi mogao da dovede do novih napada na vojsku SAD u Iraku.

Nestašica lekova u Pojasu Gaze

Zdravstveni sistem u Pojasu Gaze potpuno je paralisan, nema lekova za tretman kancera, dijabetesa, bubrežne insuficijencije, oseća se nedostatak medicinskog materijala, rekla je palestinska ministarka zdravstva Maj al Kajla za Sputnjik.

Ona je dodala da je neophodno gorivo za osnovni rad medicinskih ustanova, te da je humanitarna pomoć koja je do sada stigla samo kap u moru, i neophodno je obezbediti bezbednosne koridore za njenu dostavu.

Foto: AP Photo

Kajla kaže da je veliki broj ranjenih prinuđen da čeka lekarsku pomoć u hodnicima i ispred vrata bolnice.

„U bolnicama je veliki broj ljudi sa opekotinama koje ukazuju da se koristi oružje zabranjeno međunarodnim konvencijama. Svi ti slučajevi se dokumentuju i biće prosleđeni odgovarajućim međunarodnim instancama“, rekla je ona.

 

Sirijski državni mediji: U akciji Izraela ubijeno osam vojnika

Sirijski državni mediji javili su da je u izraelskoj akciji ubijeno osam sirijskih vojnika.

Izraelske odbrambene snage saopštile su ranije da su pogodile nekoliko sirijskih vojnih ciljeva, nakon što su rakete ispaljene iz Sirije na izraelske zajednice na Golanskoj visoravni.

IDF tvrdi da su borbeni avioni pogodili "vojnu infrastrukturu" i mesta odakle dejstvuju minobacači.

Tri Palestinca poginula u izraelskom vazdušnom napadu na Dženin

Najmanje tri osobe su poginule, a nekoliko je povređeno u izraelskom vazdušnom napadu na Dženin, javila je palestinska novinska agencija Vafa.

Vojska je saopštila da je napad bio usmeren na naoružane Palestince koji su pucali na izraelske vojnike i bacali eksploziv.

Netanjahu vojnicima: Nalazimo se pred sledećom fazom, ona dolazi

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu sugerisao je u obraćanju vojnicima da je kopnena ofanziva na Pojas Gaze i dalje u planu, iako se ta najavljena akcija i dalje odlaže, javlja Si-En-En.

"Nalazimo se pred sledećom fazom, ona dolazi. Vi to znate i vi ste deo toga, vi ste deo prethodnica", poručio je Netanjahu pripadnicima jedinice Jahalom, specijalne jedinice Borbenog inženjerskog korpusa, koja je obučena za obavljanje specijalnih inženjerskih zadataka.

U saopštenju kabineta izraelskog premijera je navedeno da je Netanjahu tokom posete bazi Imanuel informisan o nedavnim aktivnostima jedinice i o njenoj pripremi za budućnost.

"Imamo samo jednu misiju - da razbijemo Hamas. Nećemo stati dok to ne završimo, uz vašu pomoć. Oslanjam se na vas; narod Izraela se oslanja na vas", rekao je Netanjahu.

Agencija UN zaustavlja operacije u Gazi do večeras ako ne bude isporučeno gorivo

Agencija Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbeglicama upozorila je da će biti primorana da obustavi svoje operacije u Gazi do večeras ako u tu oblast ne bude isporučeno gorivo.

Ranije je načelnik Generalštaba Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) rekao da će biti učinjeno sve da se obezbedi pristup gorivu u Gazi gde god je to potrebno za ublažavanje humanitarne krize, preneo je Si-En-En.

"Pobrinućemo se da bude goriva na mestima na kojima je ono neophodno za lečenje civila", rekao je general-potpukovnik Herci Halevi.

S druge strane, istakao je da Izrael "neće dozvoliti da gorivo ode Hamasu da bi mogao da nastavi da se bori protiv građana Izraela".

Halevi nije dao više detalja o tome kako bi IDF mogao da obezbedi pristup gorivu onima kojima je najpotrebnije.

Sirene u kibucu u blizini Gaze

U Kisufimu, kibucu istočno od pojasa Gaze, čuje se upozorenje o raketama.

Sirene su se tokom noći čule i u još dva kibuca u okolini.

IDF: Pogođeno nekoliko sirijskih vojnih ciljeva

Izraelske odbrambene snage saopštile su da su pogodile nekoliko sirijskih vojnih ciljeva, nakon što su rakete ispaljene iz Sirije na izraelske zajednice na Golanskoj visoravni.

IDF kaže da su borbeni avioni pogodili "vojnu infrastrukturu" i mesta za lansiranje minobacača.

Izraelska vojska saopštila je da je pogodila metu Hamasa u izbegličkom kampu u Gazi, a dok palestinsko Ministarstvo zdravlja tvrdi da su desetine ljudi ubijene ili ranjene u tom napadu.

Portparol vojske rekao je da je meta napada bila baza Hamasa u kampu El Šati.

Sa druge strane, Hamas je gađao šire područje Tel Aviva. Pogođene su i oblasti istočno od grada oko Aerodroma "Ben Gurion", kao i mesta na severu i jugu.

Prema IDF, vojni dron pogodio je položaje Hezbolaha u južnom Libanu, odakle su lansirane protivtenkovske vođene rakete na izraelsku vojsku i obližnje pogranične gradove.

Načelnik generalštaba izraelske vojske general-potpukovnik Herci Halevi priznaje da se kopnena ofanziva odlaže iz "strateških razloga". 

Prema njegovim rečima, postoje "taktička i strateška razmišljanja" koja odlažu kopnenu ofanzivu, ali omogućavaju da se IDF bolje pripremi.

Na sednici Saveta bezbednosti UN generalni sekretar svetske organizacije Antonio Guters je rekao da se napad Hamasa nije desio u vakuumu. Naveo je da žalbe palestinskog naroda ne mogu opravdati užasne napade Hamasa. Sa druge strane, rekao je da ti užasni napadi ne mogu opravdati "kolektivno kažnjavanje palestinskog naroda".

Nezadovoljan stavovima Guteresa, Gilad Erdan, ambasador Izraela pri UN, zatražio je od Guteresa da podnese ostavku.

Američki državni sekretar Entoni Blinken naglasio je da se "humanitarne pauze" u ratu moraju razmotriti kako bi se zaštitili palestinski civili.

Ministarstvo zdravlja pod kontrolom Hamasa kaže da je od početka sukoba poginulo 5.795 civila (5.700 u Gazi), a 16.000 ranjeno.

Agencija Ujedinjenih nacija koja brine o palestinskim izbeglicama (UNRWA) upozorila je na potencijalni kraj humanitarnog rada u Pojasu Gaze zbog nedostatka goriva. Da bi nastavila svoj rad potrebno joj je da se gorivo dostavi do srede uveče.

BONUS VIDEO: UZNEMIRUJUĆI SNIMCI IZ POJASA GAZE - Pripadnici Hamasa hvataju taoce na granici sa Izraelom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024