AMERIKA ODLAŽE IZRAELSKU KOPNENU OFANZIVU: Bajdenova administracija savetuje Tel Avivu da malo sačeka sa upadom u Gazu

A.Vojinović

24. 10. 2023. u 07:00

SUKOB na Bliskom istoku ušao je u treću nedelju bez naznaka o razrešenju situacije u kojoj su do sada poginule hiljade ljudi. Najavljena izraelska kopnena ofaniziva na Pojas Gaze i dalje je "na čekanju". Iako zvaničnici tvrde da nisu odustali od plana, sada su ih glavni saveznici, Sjedinjene Države, savetovali da odlože kopnenu invaziju na Gazu na određeno vreme kako bi imali više vremena za pregovore o taocima i dostavljanju humanitarne pomoći, izvestio je "Njujork tajms", pozivajući se na neimenovane izvore iz administracije šefa Bele kuće Džozefa Bajdena.

АМЕРИКА ОДЛАЖЕ ИЗРАЕЛСКУ КОПНЕНУ ОФАНЗИВУ: Бајденова администрација саветује Тел Авиву да мало сачека са упадом у Газу

Foto: AP

Prema pisanju "Tajmsa", američki zvaničnici, međutim, istovremeno žele i sami da dobiju na vremenu kako bi se pripremili za potencijalne napade "na interese SAD u regionu koje bi sprovele grupe koje podržava Iran". SAD smatraju da bi se ti pritisci intenzivirali ukoliko Izrael u potpunosti prebaci svoje snage u Pojas Gaze.

Premijer Iraka Mohamed Šija al Sudani naredio je već snagama bezbednosti da krenu u potragu za počiniocima napada na vojne baze u kojima su savetnici međunarodne koalicije predvođene Amerikancima, rekao je vojni portparol vlade. Ova najava usledila je posle nedavnog naleta raketa i napada dronovima na vojne baze u Iraku, u kojima su američke i druge međunarodne snage.

Tri vojne baze napadane su raketama "kaćuša" i dronovima za manje od nedelju dana - Ain el Asad u zapadnom Iraku, vojna baza u blizini međunarodnog aerodroma u Bagdadu i Harir u severnom iračkom gradu Erbilu. Oružane grupe u Iraku, povezane sa Iranom, pretile su napadima raketama i bespilotnim letelicama na mestima od interesa SAD, ukoliko Vašington podrži Izrael protiv Hamasa u Gazi. Uprkos tome, članovi Bajednove administracija tvrde da i dalje podržavaju kopnenu invaziju i izraelski cilj da iskoreni Hamas.

I portparol IDF Džonatan Konrikus izjavio je da je kopnena ofanziva neizbežna, ako Hamas ne oslobodi sve taoce i ne položi oružje.

- Cilj je da se potpuno demontiraju Hamasovi vojni kapaciteti. Ako to može da se uradi iz vazduha i uz pomoć određenih mera, uz veoma ograničeno izlaganje naših trupa i manju štetu na zemlji, to bi bilo sjajno. Ako bi Hamas izašao iz svojih skrovišta u kojima se krije iza izraelskih civila, što sada radi, vratio naše taoce i predao se bezuslovno, rat bi se završio. Ako neće, verovatno ćemo morati da uđemo i to sami uradimo - rekao je Konrikus za Ej-Bi-Si Australija.

Izraelski ministar odbrane Joav Galant procenio je da bi kampanja vojske u Gazi mogla da potraje mesec, dva, ili tri.

- Izraelske odbrambene snage (IDF) ništa neće zaustaviti. Ovo bi trebalo da bude naša poslednja manevarska operacija u Gazi iz prostog razloga što posle toga više neće biti Hamasa - rekao je on.

IDF su juče nastavile da gađaju ciljeve u severnom i centralnom delu Pojasa Gaze, ali i u južnom Libanu. Izraelska vojska saopštila je da je napala još dve ćelije Hezbolaha duž granice sa Libanom. Dodaju da je jedna od Hezbolahovih ćelija, u oblasti planine Dov, planirala da lansira raketu, dok je bilo očekivano da druga ćelija u severnom gradu Matat ispali protivtenkovske navođene rakete na Izrael, preneo je "Tajms of Izrael".

Vojska je, takođe, navela da je pogodila i druge ciljeve Hezbolaha, uključujući osmatračnicu. Izraelske odbrambene snage juče su prvi put operativno upotrebile navođeni minobacač "gvozdenu žaoku" u borbi protiv Hamasa.

Predsednik SAD Džozef Bajden i premijer Izraela Benjamin Netanijahu dogovorili su se da se omogući neometan prolaz humanitarne pomoći do pojasa Gaze, saopštila je Bela kuća. Dvojica lidera potvrdila su da će ubuduće biti omogućene kontinuirane isporuke ključne pomoći Gazi.

Treći konvoj humanitarne pomoći juče je prešao granični prelaz Rafa iz Egipta u Gazu. No, iz UN poručuju da ta količina nije dovoljna da pokrije sve potrebe stanovnika koji se ovde nalaze u teškoj situaciji bez dovoljno vode, hrane, lekova, goriva. Izrael je ponovo poslao oštre poruke da neće odustati dok ne eliminiše Hamas u potpunosti.

Agencija UN za pomoć palestinskim izbeglicama saopštila je da su dva konvoja pomoći koja su minulog vikenda posle dugo vremena stigla u Gazu jedva ublažila strašno stanje. Zvaničnici UN za Si-En-En su izjavili da bez goriva neće biti moguće napajanje bolnica, medicinskih aparata i postrojenja za desalinizaciju vode kako bi se dobila voda za piće. Izrael je, inače, ranije saopštio da dopremanje goriva u Gazu neće biti dozvoljeno, zbog straha da bi moglo da dođe u Hamasove ruke.

Portparol Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tarik Jašarević pozvao je, istovremeno, Izrael da preispita naredbu o evakuaciji civila sa sevara Pojasa Gaze, ocenjujući da je to "skoro nemoguće".

- Postoje pacijenti koji jednostavno ne mogu da se pomeraju, mnogi su na mehaničkim respiratorima, ima novorođenčadi u inkubatorima, ljudi u nestabilnom stanju i veoma ih je teško pomeriti - rekao je Jašarević za Bi-Bi-Si.

Podsetio je da su u subotu u Gazu preko graničnog prelaza Rafa ušla četiri kamiona hirurškog materijala i lekova, "ali to nije ni približno dovoljno". Dodao je da ima više kamiona sa pomoći spremnih da uđu u Gazu, ali da nema bezbednosnih garancija.

Palestinsko ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je u jučeranjim napadima Izraela na dve lokacije nedaleko od grada Gaze i u Deir al Balahu, u centralnom delu Pojasa Gaze, poginulo 27 ljudi, a da je na desetine povređeno. Palestinski mediji preneli su i da je Izrael bombardovao područja u blizini tri bolnice u Pojasu Gaze.

Spisak broja poginulih Palestinaca juče se produžio i prema poslednjim podacima palestinskog ministarstva zdravlja premašio je 5.000, dok ih je ranjeno više od 15.000. Tvrde da je za 24 sata nastradalo 436 Palestinaca. U saopštenju se navodi da je najviše žrtava bilo na jugu Pojasa Gaze, gde se palestinski civili evakuišu posle apela izraelskih vlasti.

Juče je u Izrael stigao grčki premijer Kirijakos Micotakis koji se sastao sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom. Micotakis je istakao da je došao ne samo kao saveznik, već i kao pravi prijatelj.

- Ono što se dogodilo je zaista strašno. Grčka je od prvog trenutka branila i podržavala pravo Izraela na samoodbranu u skladu sa međunarodnim pravom. Napravili smo vrlo jasnu razliku između Hamasa i palestinskog naroda. Nastavićemo da vas podržavamo i nadamo se da sve što se dešava treba da se desi bez velikih gubitaka života. Možete računati na našu podršku i pomoć - naglasio je Micotakis.

Netanijahu je zahvalio Micotakisu što je stao na stranu Izraela.

- Cenim vašu solidarnost, solidarnost vlade i grčkog naroda u ovom mračnom času. Ovo je bitka civilizacije protiv varvarstva. Mi smo na strani civilizacije i svi se moramo ujediniti protiv Hamasa, koji je Islamska država - rekao je Netanijahu.

Ugrožene bebe u inkubatorima

LEKARI u Pojasu Gaze saopštili su da je zbog nedostatka goriva usled blokade desetine prevremeno rođenih beba u inkubatorima u neposrednoj opasnosti od smrti, preneo je AP. SZO je procenila da je 130 prevremeno rođenih beba u "ozbiljnom riziku", a pojedine bolnice su saopštile da goriva za generatore imaju samo za nekoliko sati. Najmanje sedam od skoro 30 bolnica u Gazi zatvoreno je zbog štete nastale usled izraelskih udara i nedostatka struje i vode. Medicinski radnici u ostalim bolnicama saopštili su da su na ivici, dok je agencija UN za palestinske izbeglice u nedelju navela da goriva za kritične potrebe ima za tri dana.

Šest flaša vode za 100 ljudi

PREMIJER Škotske Humza Jusaf izjavio je da njegova tašta i tast prolaze kroz torturu u Gazi, gde su zarobljeni. - Oni su se sveli na šest flaša čiste vode za piće u kući od 100 ljudi, uključujući i dvomesečnu bebu - rekao je Jusaf novinarima tokom posete Brečinu, preneo je britanski javni servis. Jusaf je dodao da njegova porodica nikada ne zna da li će preživeti noć i dočekati novi dan, jer se raketni napadi nastavljaju tokom cele noći.

Mekonel: "Osovina zla" Iran, Rusija i Kina

AMERIČKI senator Mič Mekonel u intervjuu za Foks njuz označio je Kinu, Rusiju i Iran kao "osovinu zla" i pretnju SAD. - Morate da odgovorite na uslove koji stvarno postoje, a koji predstavljaju pretnju Sjedinjenim Državama. Iranci su pretnja i nama. I tako, ovo je vanredno stanje. Hitno je, moramo da se pojačamo i pozabavimo ovom osovinom zla - Kinom, Rusijom, Iranom - jer je to neposredna pretnja Sjedinjenim Državama - rekao je Mekonel.

Potraga za 222 talaca

PORTPAROL IDF Danijel Hagari izjavio je da, prema dosadašnjim saznanjima, palestinska teroristička grupa drži 222 talaca među kojima je, kako je istakao, priličan broj stranih državljana. Među zarobljenim građanima je i srpski državljanin, mladić Alon Ohel, zarobljen živ, čija je sudbina još nepoznata.

Istovremeno, 86 nobelovaca potpisalo je peticiju "Globalna inicijativa za oslobađanje otete dece" u kojoj se traži njihovo hitno puštanje na slobodu. Obraćajući se svetskoj javnosti u UN, potpisnici peticije pozivali su svetske lidere da deluju odmah. "Duša deteta se razlikuje od duše odrasle osobe. Naša je sveta dužnost da zaštitimo nevine i zaštitimo ranjive", navodi se.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

LETOVANJE OD 380 EVRA: Hit ponuda - avionom na 8, 11 ili 12 dana na ovoj destinaciji (FOTO)