"SREDSTVA ZA POTREBE UKRAJINE SU PRESUŠILA": Bajden dobio odgovor iz Bele kuće

Novosti online

20. 10. 2023. u 20:39

AMERIČKI savezni budžet je praktično ostao bez sredstava koja je prethodno dogovorio Kongres za pružanje pomoći Ukrajini, upozorio je savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan.

СРЕДСТВА ЗА ПОТРЕБЕ УКРАЈИНЕ СУ ПРЕСУШИЛА: Бајден добио одговор из Беле куће

Foto Tanjug/AP

- Sredstva koja je prethodno dogovorio Kongres su skoro 'presušila'. Potrebna nam je akcija Kongresa kako bismo bili sigurni da ćemo zadovoljiti potrebe Ukrajine - kazao je zvaničnik Bele kuće.

Salivan je napomenuo da novi budžetski zahtev Kongresu ne precizira koji će sistemi naoružanja biti isporučeni Kijevu, ali da su države "s vremenom dodale nove sisteme naoružanja". 

- Bićemo u bliskom kontaktu sa Kongresom i konsultovati se sa njim, kao i uvek, ako prenesemo nova sredstva Ukrajini - dodao je.

Administracija predsednika SAD Džozefa Bajdena zatražila je danas od američkog Kongresa da odobri ogroman paket hitne pomoći za Izrael i Ukrajinu u vrednosti od 106 milijardi dolara, kao i sredstva za južnu granicu SAD i druge humanitarne potrebe, prenosi "Politiko".

Bajdenov zahtev uključuje 61,4 milijarde dolara za Ukrajinu, 44,4 milijarde dolara za obezbeđivanje opreme Ministarstva odbrane SAD za dopunu zaliha oružja i nastavak pružanja vojne podrške.

Bajden je ranije nazvao pomoć Ukrajini i Izraelu "pametnom investicijom".

(RT Balkan)

BONUS VIDEO: OVAKO IZGLEDA KRIMSKI MOST DANAS: Remontovan deo pušten u saobraćaj pre roka

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)