RAT U UKRAJINI: Žestoke borbe, Rusi napreduju kod Kupjanska i Avdejevke; Kličko - Ukrajina ostala bez teritorije (FOTO/MAPA/VIDEO)

Novosti Onlajn

20. 10. 2023. u 07:32 >> 00:50

RAT u Ukrajini - 602. dan. Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je da je zahvalio američkom predsedniku Džozefu Bajdenu za dostavljanje ATAKMS projektila Ukrajini. Moskva navodi da su ruske snage sprečile ulazak britanskih vojnih aviona u vazdušni prostor Rusije iznad Crnog mora. NATO pojačava patrole u Baltičkom moru.

РАТ У УКРАЈИНИ: Жестоке борбе, Руси напредују код Купјанска и Авдејевке; Кличко - Украјина остала без територије  (ФОТО/МАПА/ВИДЕО)

Foto: Profimedia/Ilustracija/liveuamap

Peskov: Gerasimov izvestio Putina o toku vojnih operacija u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin posetio je ranije danas štab Oružanih snaga Rusije u Rostovu na Donu, gde ga je načelnik Generalštaba Oružanih snaga Rusije Valerij Gerasimov izvestio o toku vojnih operacija u Ukrajini, saopštio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Peskov je napomenuo da putovanje nije planirano unapred i da je bilo ''operativno usaglašeno'', prenosi RIA Novosti.

Tokom sastanka, Gerasimov je izvestio ruskog predsednika da vojska rešava probleme u zoni Severnog vojnog okruga "u skladu sa planom operacije".

(Tanjug, RIA Novosti)

104. vazdušno-desantni puk uništava tenkove Leopard kod Verbovoga (VIDEO)

Na Zaporoškom frontu vojnici Gardijskog Desantnog jurišnog puka Vazdušno-desantnih snaga (protivtenkovska raketna posada) preciznim udarom uništili su nemački tenk leopard.

Foto: Profimedia/Ilustracija

Snimak je snimljen danas (20.10.), 2 tenka su uništena, na snimku se vidi prvo razaranje.

Hronika ratnih dešavanja: Žestoke borbe prsa u prsa, Rusi napreduju kod Kupjanska, zauzeta važna tačka kod Avdejevke (MAPA)

Na Starobeljskom pravcu nastavljaju se žestoke borbe i u Kupjanskom i Svatovskom sektoru. Ruske trupe jurišaju na odbranu u oblasti Sinkovke i na liniji Ivanovka-Kislovka, a takođe napadaju uporišta prema Makejevki i Nevskom. Sporadični sukobi ne prestaju u oblastima Serebrjanskog šumarstva i Torske platforme.

Situacija u pravcu Soledara nije pretrpela značajnije promene. Oružane snage Ukrajine ponovo su pokušale da napreduju u malim grupama kod Klešćejevke i Andrejevke, ali su jurišne grupe brzo razotkrivene i pokrivene ruskom artiljerijskom vatrom.

Ilustracija telegram rybar

Na Donjeckom pravcu ruske trupe nastavljaju operaciju okruženja Avdejevskog utvrđenog područja. Na severnom krilu, ruske trupe se učvršćuju na deponiji i pokušavaju da napadnu u pravcu Berdihija. Na jugu se vode borbe na prilazima uporištu UAF „Carev lov“. Vatrenu podršku jedinicama koje napreduju pružaju artiljerija i avijacija: rano ujutru ruske posade radile su po koksari Avdejevska, pogađajući mesta okupljanja neprijateljskih snaga. Zauzvrat, ukrajinske formacije nastavljaju da povlače dodatne snage u to područje i izvode kontranapade: u ovom trenutku jedinice Oružanih snaga Rusije uspevaju da ih zaustave vatrom artiljerije i lakog naoružanja.

Foto telegram rybar

Na Vremevskom sektoru vode se borbe u okolini Staromajorskog. Nijedna strana trenutno ne može poboljšati svoju taktičku poziciju. U međuvremenu, rusko vojno osoblje uspelo je da proširi zonu kontrole u ​​oblasti Prijutnoga nakon neuspelog pokušaja ukrajinskih oružanih snaga da napadnu iz Ravnopolja. Međutim, neuspešan je bio i pokušaj Oružanih snaga Rusije da napadnu položaje Oružanih snaga Ukrajine u Urožajnom.

U pravcu Zaporožja ukrajinske formacije su nekoliko puta pokušale da napadnu Verbovoje, ali su svi bili neuspešni. VSU je pretrpeo značajne gubitke u ljudstvu i oklopnim vozilima, uključujući gubitak još jednog britanskog oklopnog transportera FV103 Spartan. Pored toga, na prilazima selu pojavili su se snimci uništene opreme Oružanih snaga Ukrajine: fotografije nemačkih borbenih vozila pešadije „Marder“, američkih oklopnih transportera „Strajker“ i tenka T-72AV.

Foto Tanjug/AP

U pravcu Hersona, borbe se nastavljaju na periferiji sela Krinkija, gde su ukrajinske formacije ranije mogle da maprave mostobran. Ruska artiljerija i avijacija aktivno rade protiv VSU, ometajući njegovo dalje napredovanje. Vojnici 26. puka pokušali su da izbace VSU uz pomoć tenkova, ali do sada nisu postigli uspeh.

 

Novi komandant ruskog RV i PVO

General-pukovnik Viktor Afzalov imenovan je za glavnokomandujućeg Vazdušno-kosmičkih snaga vojske Rusije, rekao je za Sputnjik dobro informisani izvor.

Foto: Arhiva

Tekst potpisa

-General-pukovnik Viktor Afzalov imenovan je za glavnokomandujućeg Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije. Pre toga on je bio vršilac te dužnosti, rekao je izvor Sputnjika.

 

Saldo tvrdi: VSU streljao vojnike koji nisu hteli da forsiraju Dnjepar

Odred Oružanih snaga Ukrajine na desnoj obali Hersonske oblasti streljao je vojnike koji su odbili da učestvuju u forsiranju Dnjepra, saopštio je gubernator oblasti Vladimir Saldo na svom Telegram kanalu.

Prema njegovim rečima, obične ukrajinske vojnike masovno teraju da ginu u boju i koriste ih kao topovsko meso.

FOTO: AP/Tanjug

-Iza njihovih leđa skrivaju se plaćenici, neonacisti i nacionalisti. Njih nema puno, ali im je kijevski režim dao pravo da ubijaju one koji ne žele da ispunjavaju samoubistvene naredbe, objasnio je on.

Saldo je još istakao da pripadnici ruske grupe snaga „Dnjepar“ nastavljaju likvidaciju na desetine ekstremista ukrajinskih oružanih formacija na levoj i desnoj obali Dnjepra.

 

Kličko: Ukrajina je ostala bez teritorija koje su ušle u sastav Rusije

Teritorije koje su ušle u sastav Rusije više ne pripadaju Ukrajini, izjavio je gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko, a prenosi TV Kijev 24.

-Glasanje? One teritorije koje su okupirane više nisu Ukrajina i predstavnika neće biti, rekao je Kličko.

 

Veliki ukrajinski napad na Krim

Oružane snage Ukrajine tokom prethodnih sat vremena preduzele su veliki raketni napad na Krim i Azovsku oblast, saopštio je gubernator Hersonske oblasti Vladimir Saldo na svom Telegram kanalu.

Foto CC BY-SA 3.0 / Wikipedia/David Monniaux /

On je dodao da je ispaljeno najmanje 10-15 raketa, uključujući konvertovane S200.

-Samo iznad teritorije Hersonske oblasti oboreno je pet raketa, tri u Kahovskom i dve u Geničenskom okrugu, istakao je Saldo.

PVO je, prema njegovim rečima, dejstovala odlično.

 

POGLEDAJTE - Oboren ukrajinski Mi-8 (VIDEO)

Na internetu se pojavio snimak uništenja još jednog ukrajinskog helikoptera Mi-8. Karakteristike terena i reljefa omogućile su da se utvrdi da je oboren između sela Krasnoje i grada Časov Jar, zapadno od Bahmuta:

Epizoda se dogodila jutros. Snimak je uključivao i drugu letelicu, koja je sletela pored srušenog helikoptera: najverovatnije je njegova posada pokušavala da pronađe preživele na mestu pada.

Foto: Printscreen/Jutjub/MIL3010



Koordinate: 48.5660000, 37.8727778

Uprkos relativno redovnim gubicima aviona, Oružane snage Ukrajine i dalje imaju dovoljno helikoptera: za godinu i po dana ukrajinsko ratno vazduhoplovstvo dobilo je nekoliko desetina aviona iz istočne i južne Evrope, a SAD su prebacile Mi-8 ranije namenjene za Avganistan.

 

Rusi oborili 7 ukrajinskih MiG-29

Ruski sistemi PVO oborili su 7 ukrajinskih aviona MiG-29, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Tokom nedelje, prema podacima ministarstva, borbena avijacija i jedinice PVO uništile su 12 letelica, od kojih: 10 lovaca Mig-29 i dva Su-25, kao i dva helikoptera Mi-8 Vazduhoplovstva Ukrajine.

Foto printskrin YouTube BulgarianMilitary

 

Pored toga, od 14. do 20. oktobra uništeno je 314 ukrajinskih bespilotnih letelica i presretnuto 35 projektila "hajmars", 5 operativno-taktičkih raketa, dve protivvazdušne rakete S-200 i 6 vođenih aviobombi JDAM.

Tokom nedelje, Oružane snage Rusije izvele su 4 grupna udara visokopreciznim oružjem i bespilotnim letelicama.

Vojnicima VSU u Zaporožju jedini spas predaja

Većini ukrajinskih vojnika koji jurišaju na ruske položaje na zaparoškom pravcu jedina je šansa da preživi ako se predaju, ispričao je ruskim medijima zarobljeni tenkista Igor Galinka, koji je služio u 14. mehanizovanoj brigadi Oružanih snaga Ukrajine.

Ilustracija telegram rybar

-Snage nisu jednake. Svi razumeju i znaju da ako završite na liniju fronta, mala je verovatnoća da ćete preživite tokom tih napada. Za kratko vreme sam se nagledao gubitaka koji su proizašli iz ovakvih napada, bar tamo gde sam bio, rekao je zatvorenik.

Kako je naveo, on je mobilisan pre nekoliko nedelja i zarobljen na svom prvom zadatku, kada je na tenku T-72 krenuo da čisti mine na putu od Male Tokmačke do Verbovog.

 

Norveška plaća 1500 evra ukrajinskim izbeglicama povratak kući

Норвешка ће платити 1.500 евра украјинским избеглицама које добровољно намеравају да се врате кући, наводи се на званичном сајту владе те земље.

-Ako imate boravišnu dozvolu sa statusom izbeglice, možete je izgubiti ako se dobrovoljno vratite u svoju domovinu, objašnjava list.

Ističe se da će Ukrajinac, ako odluči da ponovo dođe u zemlju, morati da vrati deo iznosa ili pun iznos – u zavisnosti od perioda koji je izbeglica provela u svojoj domovini. Tako će Ukrajinac morati da vrati 1.200 evra Norveškoj, ako je u domovini ostao manje od 12 meseci, 855 evra ako je tamo bio godinu i po, 427 evra za godinu i po do dve, i ništa, ako ostaneš više od dve godine.

 

Rusija sprečila ulazak tri britanska aviona, napadi širom Ukrajine se nastavljaju

Rat u Ukrajini – 603. dan. Ruske snage napale su tokom protekle noći balističkim raketama i iranskim dronovima "šahid" industrijske, infrastrukturne, civilne i vojne objekte širom zemlje, saopštilo je ukrajinsko vazduhoplovstvo. Oboren ukrajinski dron iznad Rostovske oblasti, naveo je regionalni gubernator Vasilij Golubjov. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov sastao se sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom tokom njegove posete Pjongjangu. Šef Ruske Federacije kaže da su SAD sve uključenije u rat u Ukrajini i da je greška što su Kijevu dali rakete dugog dometa.

Hrvatska isporučila Ukrajini helikoptere Mi-8

Šef Pentagona Ostin Lojd, na sastanku sa hrvatskim ministrom odbrane Mariom Banožićem u Vašingtonu, zahvalio je Zagrebu što je isporučio helikoptere Mi-8 Ukrajini.

- Cenimo nepokolebljivu posvećenost Hrvatske da pruži pomoć Ukrajini i to vidimo u vašim brojnim donacijama vojne opreme, uključujući sve vaše helikoptere Mi-8“, rekao je Lojd.

Još u novembru prošle godine, Hrvatska je izrazila nameru da isporuči Ukrajini 14 sovjetskih helikoptera Mi-8 i umesto njih dobije američke.

U februaru su hrvatski mediji javili da je zemlja spremna da isporuči Kijevu 12 helikoptera Mi-8 MTV-1 i dva Mi-8T, koje hrvatska vojska više ne koristi.

Ranije je ruski lider Vladimir Putin izjavio da zapadno oružje još može da se isporučuje Kijevu i da se koristi u borbama, ali time će se sukob samo prolongirati. Kako je istakao, zapadni pokrovitelji Kijeva su razočarani zbog toga što nema rezultata ofanzive kijevskog režima i što u tome ne pomažu ni isporuke oružja ni hiljade stranih plaćenika.

 

Odbijeno 11 jurišnih napada

Ruska grupa „Zapad“ odbila je 11 napada Oružanih snaga Ukrajine na kupjanskom pravcu – ukupni gubici neprijatelja iznosili su do 70 vojnika, jedan tenk, oklopni transporter M113, tri drona, saopštio je portparol centra Sergej Zibinski.

- Na kupjanskom pravcu, jedinice grupe Zapad odbile su 11 napada jurišnih grupa 14, 32, 115. mehanizovane, 68. jegerske, 95. vazdušno-jurišne brigade u područjima Sinkovke, Ivanovke, Novojegorovke i Makejevke. Posade teških sistema za bacanje plamena su pogodile položaje 32. mehanizovane brigade i 3. graničnog odreda u području Sergejevke i Timkovke - rekao je Zibinski.

Pored toga, tokom kontrabaterijske borbe uništena je samohodna artiljerijska jedinica Gvozdika, kalibra 122 mm, samohodnu artiljerijsku jedinicu Akacija kalibra 152 mm i centar za upravljanje dronom.

 

Rusi uništili neprijateljski tenk u Donjecku

Ruska grupa „Jug“ likvidirala je oko 50 vojnika Oružanih snaga Ukrajine i uništila jedan neprijateljski tenk na donjeckom pravcu, saopštio je portparol centra Vadim Astafjev.

- Na donjeckom pravcu jedinice grupe Jug, uz podršku avijacije i artiljerijske vatre, odbile su napad jedinica trećeg mehanizovanog bataljona 28. posebne mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine u području Kurdjumovke. Pored toga, u području naselja Kleščejevka, Vasjukovka, Perezdnoe, Razdolovka, Donjecke Narodne Republike likvidirano je oko 50 ljudi protivnika - rekao je Astafjev.

Šef pres-centra je dodao da je artiljerija grupe gađala položaje protivnika u oblastima Spornog i Belogorovke, što je rezultiralo uništenjem stanice za elektronsko ratovanje Nota u Seversku i tenka u Kurdjumovki.

U protivbaterijskoj borbi uništene su dve haubice Msta-B, haubica D-20, samohodna haubica Gvozdika u Aleksandro-Šultinu, kao i dve haubice D-30 i haubica M119, 105 mm u Antonovki.

 

Fon der Lajenova pozvala na pojačavanje sankcija Rusiji

Od početka specijalne vojne operacije Evropska unija je pružila pomoć Ukrajini u vrednosti od oko 90 milijardi evra, od čega je 27 milijardi evra otišlo za nabavku oružja i municije, izjavila je šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, govoreći na Hadson institutu u Vašingtonu, gde je doputovala kako bi učestvovala na samitu EU-SAD.

- Moramo biti čvrsto na njihovoj strani koliko god je potrebno. Moramo snabdevati Ukrajinu oružjem. U tu svrhu moramo „proširiti našu vojnu industriju i povećati proizvodnju oružja. To smo već počeli da radimo. Verujem da to moramo da uradimo u saradnji sa Sjedinjenim Državama - istakla je ona.

Fon der Lajenova je pozvala da se pojačaju sankcije Rusiji, tvrdeći da će „one ostati zauvek i da je EU zauvek napustila ruske energetske resurse“. Ona je izrazila mišljenje da bi u budućnosti sankcije Zapada mogle da smanje vojne sposobnosti Rusije.

Zelenski se zahvalio Bajdenu

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je da je zahvalio američkom predsedniku Džozefu Bajdenu za dostavljanje ATAKMS projektila Ukrajini. Zelenski je na Telegramu objavio da se Bajdenu tokom telefonskog razgovora zahvalio za "efikasnu implementaciju nedavnih dogovora o odbrani".

Dva ruska aviona sprečila ulazak tri britanska u vazdušni prostor Rusije

Dva ruska borbena aviona Su-27 juče su sprečila tri britanska vojna aviona da uđu u vazdušni prostor Rusije iznad Crnog mora, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane.

NATO pojačava patrole na Baltiku

NATO je saopštio da pojačava patrole u Baltičkom moru zbog nedavne štete na podvodnoj infrastrukturi u toj oblasti.

BONUS VIDEO: RUSKA PACIFIČKA FLOTA - Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (0)

NEVIĐEN HAOS: Potukli se Kilijan Mbape i superbogati gazda PSŽ-a?!