TRAMP O SITUACIJI U IZRAELU: Američki novac pomogao Hamasu da napadne jevrejsku državu

P. Z. S./ria.ru

07. 10. 2023. u 18:35

BIVŠI američki predsednik Donald Tramp izjavio je da veruje da je američki novac pomogao Hamasu da napadne Izrael.

ТРАМП О СИТУАЦИЈИ У ИЗРАЕЛУ: Амерички новац помогао Хамасу да нападне јеврејску државу

Foto Tanjug/AP


-Nažalost, američki dolari poreskih obveznika su navodno došli od administracije Džoa Bajdena da pomognu u finansiranju ovih napada, naveo je Tramp u saopštenju.

Rekao je da je prethodna administracija „donela toliko mira na Bliski istok, samo da bi videla da ga Bajden poništava brzinom koju niko nije mogao da zamisli“.

-Napadi Hamasa su sramota; Izrael ima pravo da se brani bilo kojom nadmoćnom silom, rekao je Tramp.

Izrael je u subotu ujutro pogođen raketnim napadom bez presedana iz Pojasa Gaze. Pres služba izraelske vojske saopštila je da su radikali lansirali više od 2 hiljade raketa.

Pored toga, desetine militanata infiltrirali su se u pogranične oblasti u južnom Izraelu. Izraelska vojska čisti naseljena područja, a širom zemlje proglašeno je vanredno stanje. Kako su objavili izraelski mediji, pozivajući se na Ministarstvo zdravlja, u Izraelu je od posledica eskalacije umrlo najmanje 100 ljudi, a broj žrtava premašio je 900.

Prema podacima palestinskog Ministarstva zdravlja, broj poginulih u izraelskim udarima na pojas Gaze porastao je na 198, a više od 1,6 hiljada Palestinaca je povređeno.

Vojno krilo palestinskog pokreta Hamas u subotu je objavilo operaciju “Potop Al-Aksa” protiv Izraela. Hamas je tvrdio da je zarobio preko 35 izraelskih vojnika i doseljenika. Izraelske odbrambene snage (IDF) pokrenule su operaciju Gvozdeni mačevi protiv Hamasa u Pojasu Gaze.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je, u obraćanju naciji, rekao da je Izrael u ratnom stanju i rekao da je naredio široku mobilizaciju rezervi. Palestinski predsednik Mahmud Abas, na hitnom sastanku sa brojnim zvaničnicima, istakao je pravo palestinskog naroda na samoodbranu od izraelskih trupa i naseljenika.

BONUS VIDEO - RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NA SAMO DVA SATA AVIONOM OD BEOGRADA: Odlična destinacija za letovanje - svi detalji rezervacije i aranžmana