PRELAZAK NA MULTIPOLARNI SVET Basam el Sabah: Zemlje u razvoju umorne od zapadne hegemonije

Novosti online

02. 10. 2023. u 08:37

VEĆINA zemalja u razvoju pokazuje da su umorne od zapadne hegemonije – prelazak na multipolarni svet je počeo, to je proces koji se ne može preokrenuti, rekao je zamenik ministra spoljnih poslova Sirije Basam el Sabah.

ПРЕЛАЗАК НА МУЛТИПОЛАРНИ СВЕТ Басам ел Сабах: Земље у развоју уморне од западне хегемоније

Foto Tanjug/AP

 - Ovogodišnja Generalna skupština UN bila je veoma važna, jer smo iz govora lidera videli da je većina zemalja u razvoju umorna od zapadne hegemonije - kazao je Sabah na marginama zasedanja Generalne skupštine u Njujorku.

Kako je istakao, zemlje bloka u razvoju danas traže „multipolarno liderstvo“, a podela mira koju nameću SAD i njihovi saveznici „više se ne prihvata“. Po rečima diplomate, događaji u Africi su „očigledna potvrda toga“.

Sabah je dodao da su zemlje u razvoju na događajima u okviru Generalne skupštine UN aktivno govorile o potrebi da se reformišu najveće međunarodne institucije kao što su Svetska banka i Međunarodni monetarni fond.

 - U obraćanju lidera često se pominjala i reforma SB UN. Mislim da je to izuzetno važno, jer se realnost današnjih međunarodnih odnosa ne odražava kako treba u radu Saveta bezbednosti - konstatovao je sirijski diplomata.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:

RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NA SAMO DVA SATA AVIONOM OD BEOGRADA: Odlična destinacija za letovanje - svi detalji rezervacije i aranžmana