SUNAK NAJAVIO RIGOROZNE MERE: Velika Britanija ide stopama Novog Zelanda?

Novosti online

23. 09. 2023. u 11:18

PREMIJER Velike Britanije Riši Sunak razmatra uvođenje nekih od najstrožih mera protiv pušenja cigareta na svetu, kojima bi se sledećoj generaciji zapravo zabranilo da uopšte može kupiti cigarete, saznao je Guardian.

СУНАК НАЈАВИО РИГОРОЗНЕ МЕРЕ: Велика Британија иде стопама Новог Зеланда?

FOTO: AP/Tanjug

Izvori iz "Vajthala" rekli su da premijer razmatra mere slične onima koje je donio Novi Zeland prošlog decembra. Uključivale su stalno povećanje zakonske dobi za pušenje kako se duvan nikada ne bi prodavao nikome rođenom 1. januara 2009. ili nakon toga.

Razume se da bi obećanje Sunakove vlade da će kazniti ljude s 10 funti ako izostanu sa pregleda kod doktora opšte prakse ili u bolnici takođe moglo biti ponovno na stolu, iako bi to moglo biti politički teško. Ideju je najavio premijer tokom svoje kampanje u leto 2022., no čini se da se od nje odustalo kada je prošle jeseni preuzeo dužnost.

Politika zabrane pušenja u stilu Novog Zelanda značila bi potpuno ukidanje cigareta za sledeću generaciju. Pod bivšom premijerkom Jacindom Ardern, Novi Zeland je takođe donio zakone za smanjenje sadržaja nikotina u duvanskim proizvodima i prisilio ih da se prodaju samo u specijalizovanim trgovinama duvana, umesto u trgovinama i supermarketima.

Laburisti su ranije rekli da se savetuju o postepenom ukidanju prodaje cigareta s vremenom za mlađe ljude na sličan način kao na Novom Zelandu, a ministar zdravstva u sjeni, Ves Strining, rekao je u januaru da želi saznati postoji li "apetit za promenom " u zemlji.

Politike koje se razmatraju dio su nove akcije Sunakovog tima usmerene na potrošače pre izbora sledeće godine. Ove su sedmice premijera naširoko kritikovali poslovni, centristički torijevci i grupe za zaštitu okoline jer je odustao od cilja sopstvene stranke za nula CO2.

Takođe je optužen za sejanje neizvesnosti u obrazovanju nakon što se pokazalo da je razmišljao o reviziji A nivoa kako bi se prešao na sistem sličniji međunarodnoj maturi, koji studentima omogućava učenje više predmeta, preneo je Kliks.

BONUS VIDEO: OVAKO IZGLEDA KRIMSKI MOST DANAS: Remontovan deo pušten u saobraćaj pre roka

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave