ITALIJANSKO ZDRAVSTVO SVE BLIŽE KRIZI: Medicinskih sestara sve je manje - hoće li imati ko da pomaže bolesnima?

Milica Ostojić - Specijalno za Novosti RIM

21. 09. 2023. u 18:53

U ZDRAVSTVU Italije je veoma zabrinjavajuća situacija zbog medicinskih sestara. Imaju male plate, a ogromnu odgovornost i naporan posao, pa su oboleli u sve većem rizkuju da ostanu bez njihove pomoći.

ИТАЛИЈАНСКО ЗДРАВСТВО СВЕ БЛИЖЕ КРИЗИ: Медицинских сестара све је мање - хоће ли имати ко да помаже болеснима?

AP photo

Zato se Federacija Reda medicinskih sestara obratila pismom premijerki Đorđi Meloni, tražeći konkretan plan vizije za budućnost jer je evidentno da Vladi nedostaje jasan cilj poboljšanja uslova rada medicinskih sestara. Jer sve je realnije da će manjak kadra da osete bolesni građani, kako oni u bolnicama, tako i u domovima za stare, a posebno će da najviše osete oni kojima je neophodna kućna poseta.

Nema se dovoljno novca ni za neohodne specijalizacije.,Manjak zaposlenih je alarmantno veći, jer svakoga dana odlaze i napuštaju radno mesto oni koji su najčeše radili sa velikom posvećenošću. Jedan broj otišao je u penziju, a na njihova radna mesta nije došao nov kadar, pa je broj odlazaka daleko veći od broja onih koji se zapošljavaju. Kako je krenulo, za koju godinu država neće biti u stanju da garantuje pravo na brigu o zdravlju građana.

Sve je manje onih koji se upisuju u škole za medicinske sestre. Mladi nisu zainteresovani da rade posao koji zahteva požrtvovanje, a ne nudi progresa i napredovanje u profesiji. Prosečna plata medicinske sestre je 1.600 evra, a Italija je druga po redu na svetu sa najstarijom populacijom i nalazi se pred izazovom kakvog do sada nije videla.

Brojke su najsigurniji svedok alarmantnog stanja. U Italiji ima 456.000 medicinskih sestara, od toga 280.000 radi u javnim zdravstvenim ustanovama, gde čine 60 odsto zaposlenih. Nedostaje ih 65.000, a ove godine se 10 odsto manje dece upisalo u škole za medicinske sestre. Do 2029. odlazi u penziju njih 100.000, a na sve to problem još težim čini i odlazak medicinskih sestara iz Italije - svake godine između 3.000 i 3.500 njih ode u inostranstvo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)