ŠTA JE SVE TEHERAN PONUDIO MOSKVI? Sastanak Šojgua sa iranskim generalima (VIDEO)

P. Z. S. / sputnikglobe.com

21. 09. 2023. u 00:05 >> 02:29

RUSKI ministar odbrane doputovao je u utorak u Iran na sastanke na visokom nivou sa ciljem produbljivanja odbrambenih veza sa novokrunisanom Šangajskom organizacijom za saradnju Moskve i partnerom BRIKS+.

ШТА ЈЕ СВЕ ТЕХЕРАН ПОНУДИО МОСКВИ? Састанак Шојгуа са иранским генералима (ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP


Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu posetio je izložbu koja prikazuje najnovija dostignuća Irana u naprednoj tehnologiji raketa, dronova i protivvazdušne odbrane.
Snimci i fotografije koje je Ministarstvo odbrane objavilo u sredu prikazuju Šojgua, komandanta Vazdušno-kosmičkih snaga Korpusa islamske revolucionarne garde Amir-Ali Hadžizadeha i druge visoke iranske komandante u obilasku Nacionalnog vazduhoplovnog parka – stalne vojne i svemirske izložbe u Teheranu.

Oprema uočena na snimcima obilaska uključuje Sevom Hordad, iranski drumski mobilni sistem protivvazdušne odbrane srednjeg dometa koji je slavno oborio američki špijunski dron RQ-4A Global Hawk iznad iranskih voda u Ormuskom moreuzu u junu 2019. Nekoliko HESA Šahid 136 bespilotnih letelica sa municijom je viđeno u njihovim lansirnim kontejnerima. Takođe je bio izložen Fatah, potpuno nova iranska manevarska hipersonična raketa srednjeg dometa.

Otvoren 2020. godine, Nacionalni vazduhoplovni park sadrži niz postojećih i perspektivnih iranskih dizajna oružja, uključujući modele u punom obimu raznih projektila, radara, raketnih motora, domaće odbrambene elektronike, satelita i – slavno – mukotrpno rekonstruisanih ostataka oborenog američkog RQ-4A Global Hawk.

Foto vikipedija MojNews/Mohsen Ranginkaman

Šojgu je doputovao u Iran u utorak, gde se sastao sa načelnikom generalštaba iranskih oružanih snaga Mohamedom Baherijem. Zvaničnici su razgovarali o nizu pitanja, uključujući situaciju u Siriji i Nagorno-Karabahu, kao i bilateralnu vojnu saradnju. Šojgu je istakao potrebu da se pojača zajednička obuka, vežbe i razmena kadeta sa Iranom.

Bakheri je otkrio da je u toku rad na novom, dugoročnom paktu o vojnoj saradnji. „Vođa Islamske revolucije veruje da je dugoročna saradnja Irana i Rusije u interesu obe nacije i iz tog razloga se sastavlja dokument u vezi sa tim“, rekao je on. Komandant je dodao da dešavanja u svetu pokazuju da je okončana era globalne unipolarnosti koju predvode SAD i da se pojavilo više sila koje su sposobne da oblikuju novi svetski poredak.

Šojgu je u sredu razgovarao sa svojim iranskim kolegom Mohamedom Rezom Aštianijem, ističući da se pritisak zapadnih sankcija na Rusiju i Iran pokazao „uzaludnim“ i rekao da „rusko-iranska saradnja dostiže nove vrhunce“. Ruski ministar odbrane je naglasio da je Rusija spremna „da preduzme dalje korake [sa Iranom] na jačanju stabilnosti i bezbednosti na Bliskom istoku“.

Foto: Printskrin/ t.me/sputniksrbija /66600

Šojguova poseta Iranu usledila je posle prošlomesečne posete Moskvi komandanta kopnenih snaga iranske vojske Kijumarsa Hejdarija, gde je najavio spremnost Teherana da dalje pojača vojnu saradnju sa svojim ruskim partnerima.

Poseta ruskog ministra odbrane Iranu usledila je nakon njegove posete Severnoj Koreji u julu na razgovore na visokom nivou sa Kim Džong Unom i drugim visokim severnokorejskim zvaničnicima. Šojgu i kineski predstavnici bili su počasni gosti na masovnoj noćnoj vojnoj paradi u znak sećanja na Korejski rat na kojoj su prikazane najnovije interkontinentalne balističke rakete u zemlji.

Foto Tanjug/AP

Tokom tog putovanja, Kim je Šojguu pružio obilazak odbrambenih dostignuća istočnoazijske nacije, uključujući misteriozni novi severnokorejski dron za napad i nadzor. Po povratku u Rusiju, Šojgu je obavestio predsednika Vladimira Putina.

Kim je prošle nedelje bio u vrtložnoj, jednonedeljnoj poseti Rusiji, razgovarao sa Putinom, posmatrao lansiranje rakete Sojuz-2 sa kosmodroma Vostočni i pregledao rusku fabriku za proizvodnju komercijalnih i vojnih aviona.

BONUS VIDEO - RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)