AfD POD NADZOROM BEZBEDNJAKA: Po hitnoj proceduri obaveštajnoj službi u Nemačkoj dozvoljeno da nadzire opozicionu partiju

Novosti online

20. 09. 2023. u 23:03

BAVARSKI sud je po hitnom postupku naložio Bavarskoj kancelariji za zaštitu ustava (LfV) da prati aktivnosti Alternative za Nemačku (AfD)u toj nemačkoj pokrajini i o tome obaveštava javnost.

АфД ПОД НАДЗОРОМ БЕЗБЕДЊАКА: По хитној процедури обавештајној служби у Немачкој дозвољено да надзире опозициону партију

Foto: Robert Michael/dpa via AP

Obaveštajna agencija, čiji je glavni zadatak registrovanje protivustavnih aktivnosti u Bavarskoj, još u junu 2022. odlučila je da prati najveću opozicionu partiju u Nemačkoj kako na osnovu javnih podataka, tako i pomoću obaveštajnih resursa. Cilj je da se utvrdi uticaj "ekstremističkih stavova" stranke, kao i to u kom pravcu se AfD razvija, preneo je "Frankfurter algemajne cajtung".

U septembru 2022. s tim u vezi je objavljeno saopštenje za javnost, zbog čega je bavarska centrala Alternative za Nemačku pravno zahtevala od te nemačke pokrajine da se prestane s pomenutom praksom, budući da je kancelarija u nadležnosti Ministarstva unutrašnjih poslova Bavarske.

Foto Arhiva

Alternativa je tražila da LfV odustane od posmatranja njihovih aktivnosti i obaveštavanja javnosti o svojim zapažanjima, pozivajući se na princip istih prava za sve političke partije, na šta sud nije pozitivno odgovorio.

Bavarski obaveštajci smatraju da postoje dokazi o antiustavnom delovanju AfD, odnosno da njegovo ekstremno krilo nije raspušteno, te da su njegovi članovi sve uticajniji. Štaviše, iz tog ogranka su dva glavna kandidata za pokrajinske izbore Katrin Ebner-Stajner i Martin Behm.

Bavarski parlament treba da dobije novi sastav 8. oktobra. Na prethodnim izborima 2018. godine Alternativi je pripalo 10,2 odsto.

Inače, sve su češći glasovi da Nemačka razmišlja da zabrani desničarsku AfD koja u anketama dostiže i do 21 odsto podrške, i to zbog upozorenja obaveštajnih službi da njeni članovi postaju sve ekstremniji.

Ankete istovremeno pokazuju da sve tri stranke vladajuće "semafor" koalicije ni zajedno ne bi imale većinu ako bi se sad raspisali izbori u Nemačkoj, dok je svaki treći Nemac bar jednom pomislio da glasa AfD.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu