TENZIJE SE NASTAVLJAJU: Poljska zabranjuje uvoz proizvoda iz Ukrajine?

A. V. V.

21. 09. 2023. u 07:15

UKRAJINSKE vlasti podnele su tužbu Svetskoj trgovinskoj organizaciji protiv Slovačke, Poljske i Mađarske jer se ove zemlje zabranile uvoz hrane iz Ukrajine. Ova mera Kijeva dodatno je uzburkala tenzije na liniji dojučerašnjih saradnika Ukrajine i Poljske koje su eskalirale u Njujorku gde je poljski predsednik Andžej Duda za govornicom osuo paljbu na Ukrajinu i otkazao planirani sastanak sa Zelenskim na marginama Generalne skupštine UN, koji je imao za cilj da se ublaži sukob zbog proširenja poljskog embarga na ukrajinsko žito.

ТЕНЗИЈЕ СЕ НАСТАВЉАЈУ: Пољска забрањује увоз производа из Украјине?

Tanjug

Osim toga, poljski premijer Mateuš Moravjecki je juče upozorio da bi Poljska mogla da zabrani uvoz i drugih prehrambenih proizvoda iz Ukrajine, ako Kijev, kako je rekao, nastavi sa esklalacijom spora oko uvoza žitarica.

Govor ukrajinskog predsednika u UN u kojem je istakao da Kijev vredno radi da se očuvaju kopneni putevi za izvoz žita i da je političko pozorište oko uvoza žitarica samo pomoglo zvaničnoj Moskvi naljutio je kolege iz Poljske, zbog čega je MIP Poljske alarmiralo ukrajinskog ambasadora.

- Zamenik ministra spoljnih poslova Poljske Pavel Jablonski preneo je snažan protest poljske strane protiv izjava koje je juče izneo predsednik Zelenski na Generalnoj skupštini UN navodeći da su neke zemlje EU glumile solidarnost indirektno podržavajući Rusiju. Pritisak na Poljsku u multilateralnim forumima ili slanje pritužbi međunarodnim sudovima nisu odgovarajuće metode rešavanja sporova između dve zemlje - navodi se u saopštenju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (0)

VEĆ OD 380 EVRA: Evo kako da posetite ovu egzotičnu destinaciju za malo para i to na 8, 11 ili 12 dana avionom