UOČI GODIŠNJICE SMRTI MAHSE AMINI: Sjedinjenje Države i Britanija uvele sankcije Iranu

Novosti online

15. 09. 2023. u 18:49

SAD i Britanija uvele su danas sankcije Iranu uoči godišnjice smrti Iranke Mahse Amini, pripadnice kurdske manjine, koja je umrla dok se nalazila u pritvoru iranske policije za moral, što je izazvalo višemesečne antivladine proteste koji su nasilno gušeni.

УОЧИ ГОДИШЊИЦЕ СМРТИ МАХСЕ АМИНИ: Сједињенје Државе и Британија увеле санкције Ирану

Mahsa Amini (22), Foto AP

Amini (22) je preminula 16. septembra prošle godine nakon što je uhapšena zbog navodnog kršenja obaveznog kodeksa oblačenja Islamske Republike, preneo je Rojters.

Njena smrt izazvala je višemesečne antivladine proteste - najveću demonstraciju protivljenja iranskoj vlasti godinama unazad.

Iranske snage bezbednosti raspoređene u Sakezu, rodnom gradu Mahse Amini, pa se očekuje izbijanje nemira, naveli su svedoci, grupe za zaštitu ljudskih prava, a objavljeno je i na društvenim mrežama.

- U Sakezu je primetno snažno prisustvo snaga bezbednosti - rekao je Rojtersu aktivista za zaštitu ljudskih prava u Iranu.

Drugi aktivista je rekao da je mali broj demonstranata skandirao

antivladine parole pre nego što se brzo razišao.

U objavama na društvenim mrežama može se čuti o raspoređivanju snaga bezbednosti u nekoliko gradova, uglavnom u Iranskom Kurdistanu. 

Izveštaji nisu mogli biti verifikovani, navela je britanska agencija.

SAD i Britanija, zajedno sa Evropskom unijom, uvele su više rundi sankcija Iranu, navodeći široko rasprostranjeno i često nasilno gušenje protesta nakon smrti Amini.  

- Tragična i besmislena Mahsina smrt u pritvoru takozvane iranske  'moralne policije' izazvala je demonstracije širom Irana koje su naišle na neopisivo nasilje, masovna hapšenja, sistemske prekide interneta i cenzuru koju je uveo iranski režim - naveo je američki državni sekretar Entoni Blinken u saopštenju.

Blinken je istakao da će SAD nastaviti da preduzimaju odgovarajuće mere zajedno sa svojim međunarodnim partnerima, kako bi pozvali na odgovornost one koji suzbijaju poštovanje ljudskih prava Iranaca.

On je dodao da će Kanada, Australija i drugi partneri, takođe, uvesti sankcije ove nedelje.

Ministarstvo finansija SAD je saopštilo da je uvelo sankcije za više od 20  individua i subjekata za koje se navodi da su povezani sa iranskim nasilnim suzbijanjem protesta nakon smrti Amini.

Na meti snakcija našlo se 29 individua i grupa, uključujući 18 ključnih

pripadnika Korpusa islamske revolucionarne garde (IRGC) i iranskih snaga za sprovođenje zakona (LEF), kao i šef iranskih zatvorskih organizacija, saopštio je ministarstvo.

Na meti su se našli i zvaničnici povezani sa iranskom blokadom interneta i nekoliko medija.

Britanija je posebno objavila svoje sankcije protiv visokorangiranih donosioca odluka u Iranu koji sprovode zakon o obaveznom hidžabu u Teheranu, uključujući iranskog ministra za kulturu i islamsku orijentaciju, njegovog zamenika, gradonačelnika Teherana i portparola iranske policije.

U nemirima koji su izbili posle smrti Amini ubijeno je više od 500 ljudi, uključujući 71 maloletnika, bilo je na stotine povređenih i hiljade uhapšenih,  saopštile su grupe za zaštitu ljudska prava.

BONUS VIDEO: POTOCI LAVE NA HAVAJIMA - Vulkan Kilauea ne prestaje sa erupcijama

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!