VOJSKA U NIGERU NA OPREZU: Optužuju Francusku za raspoređivanje snaga

Informer

11. 09. 2023. u 13:41

VOJSKA u Nigeru optužila je Francusku da je rasporedila snage u zemljama Ekonomske zajednice zapadnoafričkih država (EKOVAS) za vojnu intervenciju u toj zemlji, preneo je AFP.

ВОЈСКА У НИГЕРУ НА ОПРЕЗУ: Оптужују Француску за распоређивање снага

Foto: Profimedia/Ilustracija

Prethodno je premijer Nigera Lamin Zein Ali Mahama, koga su imenovali pučisti, najavio pregovore o brzom povlačenju francuskog kontingenta iz zemlje. Istovremeno je boravak francuske vojske u Nigeru nazvao nezakonitim.

Francuska nastavlja da raspoređuje svoje snage u nekoliko zemalja EKOVAS-a radi pripreme za agresiju na Niger, koju planira u saradnji sa ovom organizacijom - kazao je vođa pobunjenika Amadu Abdraman na nacionalnoj televiziji.

Pobunjenici su istakli da Pariz raspoređuje trupe u Obali Slonovače, Senegalu, Beninu i drugim zemljama EKOVAS-a.

Naime, nova vlast Nigera proterala je francuskog ambasadora Silvena Ita toj zemlji.

Kako se navodi, Francuska je započela pregovore sa pučistima u Nigeru o povlačenju svojih snaga iz te države.

FOTO: Tanjug/AP

Kako je za "Mond" potvrdilo nekoliko francuskih zvaničnika, mesec dana nakon što je vladajuća hunta poništila sporazume o vojnoj saradnji Francuske i Nigera, "počeli su razgovori o povlačenju određenih vojnih elemenata". 

"Politiko" je ranije preneo da bi broj američkog vojnog osoblja koji služi u Nigeru uskoro mogao biti smanjen za otprilike polovinu kao rezultat odluke Pentagona objavljene dan ranije da prerasporedi trupe iz predostrožnosti.

Do sada su francuske vlasti uvek odbijale zahteve za povlačenje francuskog osoblja iz Nigera, osporavajući legitimitet vojne hunte.

Serija pučeva u Africi zadala je udarac francuskoj diplomatiji, dok Rusija stiče sve čvršće uporište na kontinentu, pisao je "Figaro".

(Informer)



BONUS VIDEO:

Naleti migova 29 i helikoptera MI-35 u centru Beograda

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)