SPASAVANJE MOŽE DA TRAJE ČAK 12 DANA: Američki speleolog i dalje zaglavljen u pećini u Turskoj na 1.000 metara dubine

Tanjug

09. 09. 2023. u 14:15

SPASIOCI iz Evrope su stigli u Tursku, kako bi započeli operaciju spasavanja američkog istraživača koji se nalazi skoro 1.000 metara daleko od ulaska u pećinu.

СПАСАВАЊЕ МОЖЕ ДА ТРАЈЕ ЧАК 12 ДАНА: Амерички спелеолог и даље заглављен у пећини у Турској на 1.000 метара дубине

Foto: Z. Gligorijević

Iskusni američki speleolog Mark Diki, koji ima 40 godina, razboleo se iznenada dok je bio u ekspediciji sa još nekoliko ljudi, među kojima i troje Amerikanaca, u pećini Morka u južnim turskim planinama Taurus, navela je Evropska speleospasilačka organizacija. U akciji spasavanja učestvuju spasilački timovi iz Bugarske, Hrvatske, Mađarske, Italija, Poljske i Turske, prenosi Glas Amerike.

Potpredsednik Evropske speleospasilačke organizacije Verner Zagler navodi da za sada misija ima sreće.

Fotografije pokazuju da ja Mark manje više u dobrom stanju, imajući u vidu krvarenje u stomaku. Zagler se nada da će njegovo zdravstveno stanje ostati dobro i dalje, kako bi mogli da ga prenesu, prenosi Glas Amerike.

Dodaje da ako budu potrebna nosila, onda ih treba preneti i to kroz uske prolaze.

- Nosila sa pacijentom su teža, nego kad su prazna, to je jasno, tako da je najveći izazov kada pacijent na nosilima prolazi kroz uske prolaze. Jedna ideja je da ako njegovo zdravsteno stanje bude stabilno, možda postoji mogućnost da prođe sve te uske prolaze sam i da ne bude na nosilima - kazao je Zagler.

Dodaje da bi to skratilo vreme, ali ako to ne bude moguće i Diki mora da bude u nosilima, onda se moraju proširiti prolazi pomoću čekića i testera, ako treba i sa malim eksplozijama, kako bi mogao da prođe pacijent na nosilima. Dodatna teškoća je dubina same pećine koja iznosi više od 1.000 metara, navodi Zagler.

Dodaje da ne zna tačno kada će transport Dikija početi, a trebalo bi da to bude čim lekari odobre.

Prema Zaglerovim rečima, ako Diki bude van nosila, možda će biti izvučen za tri ili četiri dana, ali ako je na nosilima, moglo bi da potraje 12 ili 14 dana. Diki je bio u ekspediciji čiji je cilj da se izuči pećinski sistem Morka koji je dubok 1.276 metara, ali na hiljadu metara se razboleo.

BONUS VIDEO: POGLEDAJTE AKCIJE SPASAVANjA - 75 osoba evakusiano tokom noći

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu